5000 de credite au fost aprobate firmelor solicitante la trei săptămâni de la lansarea IMM Invest

Min

Programul IMM Invest a intrat în a treia fază de implementare, anunță Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Până acum au fost aprobate credite în valoare de jumătate de miliard de lei.

 

58.525 de IMM-uri au fost declarate eligibile de FNGCIMM, urmând ca până în prezent să fie transmise către cele 22 de bănci partenere un număr de 53.063 de solicitări. 132 de aplicați care nu îndeplineau condițiile de eligibilitate ale programului au fost respinși.

 

“Un număr de 5330 de cereri aflate în aplicatia www.imminvest.ro se află în diferite faze de analiza a eligibilitatii sau sunt în stadiu de solicitare clarificări. În acest moment pe fluxul băncilor partenere au fost aprobate peste 5.000 de credite, urmand a fi încărcate și transmise către FNGCIMM în zilelele urmatoare, iar un numar de 582 de credite în valoare de jumătate de miliard de lei au fost deja transmise către FNGCIMM pentru acordarea garanției în numele și contul statului, precum și a ajutorului de stat. Doar 12 bănci au credite încărcate în aplicația online, dar ne așteptăm în zilele următoare ca toate cele 22 de bănci partenere să înceapă să încarce în aplicație și să transmită masiv solicitări de garantare” se arată într-un comunicat postat pe site-ul FNGCIMM.

 

Astfel, dacă în primele două săptămâni ale programului au fost aprobate doar 12 credite către diverse companii care au aplicat la IMM Invest, după încă o săptămână, numărul lor a crescut la 582. Până pe 20 de mai, alte 5000 de aplicații fuseseră aprobate, dar finanțatorii încă nu apucaseră să le trimită la Fond.

 

3 etape de derulare a IMM Invest

 

Primele două etape necesare a fi parcurse de către IMM-urile înscrise în program pentru a accesa finanțări garantate de stat, au constat în analiza eligibilității privind încadrarea în categoria IMM, selecție realizată de către FNGCIMM, iar faza a doua este realizată de băncile partenere și vizează analiza solicitărilor IMM pentru acordarea creditelor pentru capital de lucru și de investiții garantate de stat.

Fiecare bancă, conform normelor proprii de creditare, solicită IMM-urilor documentația de credit, efectuează analiza economico-financiară și decide dacă proiectul pentru care se solicită finanțarea este viabil din punct de vedere economic, caz în care aprobă creditul și transmite solicitarea de garantare.

Cea de a treia etapă constă în transmiterea în aplicația prograramului IMM Invest, a dosarelor de credit aprobate de către bănci pentru accesarea garanției în nume și cont stat, precum și a grantului oferit prin schema de ajutor de stat, care va acoperi costurile cu dobânzile și comisioanele, aferente creditului pana la 31.12.2020”, se arată în comunicatul Fondului.

 

În plus, directorul FNGCIMM, Dumitru Nancu a declarat că în curând Guvernul urmează să demareze încă o schemă de sprijin pentru firmele private.

„Guvernul Romaniei va lansa o nouă schema de garantare care va susține creditul comercial prin folosirea unor instrumente de tip factoring cu regres (cu recurs), credit de scont, produs de garantare-leasing. Astfel, programul guvernamental IMM INVEST și noua schemă de garantare pentru susținerea creditului comercial vor fi doi piloni de relansare a economiei românesti”, a adăugat directorul FNGCIMM.

 

 

IMM INVEST, un program de susținere a antreprenorilor

 

Pentru a contracara efectele crizei economice generată de pandemia COVID-19 a fost inițiat programul IMM INVEST, cel mai amplu program guvernamental dedicat antreprenorilor din România. Acesta oferă companiilor posibilitatea de a obține finanțări garantate de stat care să le ajute să depășească provocările din această perioadă.

 

“Calibrarea celor trei componente și transpunerea acestora în legislație și în procese de implementare a reprezentat o mare provocare pentru toți cei implicați: Ministerul de Finanțe, FNGCIMM și finanțatori. Fără a avea privilegiul unei faze de testare pilot, IMM INVEST a intrat direct în producție, fiind în permanență supus unor probe de stres, cele mai presante fiind timpul scurt avut la dispoziție, de la designul de program până la implementarea efectivă, și numărul foarte mare de IMM-uri cu solicitări urgente de lichiditate necesare pentru a traversa contextul economic și social deosebit de dificil generat de pandemia COVID” adaugă reprezentanții Fondului.

Apogeul programului de creditare va ajunge la sfârșitul acestui semestru și începutul semestrului întâi, întrucât toți finanțatorii și-au automatizat deja sistemul și cererile vor fi analizate mult mai repede.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×