5 idei de activități care îți pot aduce bani în plus

Min

Pandemia a lăsat urme adânci pe piața forței de muncă, tot mai multe firme fiind obligate să-și închidă porțile și toți mai mulți oameni s-au văzut puși în situația de a fi lipsiți de siguranța zilei de mâine. Dacă și tu te numeri printre cei care nu stau foarte bine la capitolul “venituri”, iată câteva idei pentru a câștiga bani în plus.

 

Pierderea locurilor de muncă din cauza pandemiei a distrus “cinci ani de progres”, subliniază un raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), o instituție specializată a Organizației Națiunilor Unite cu competență generală în materie de muncă și securitate socială dat publicității la începutul lunii iunie. În plus, piața globală a muncii nu va reveni la nivelul existent înaintea pandemiei cel puțin până în 2023, concluzionează raportul.

Acest lucru accentuează tendința tot mai multor oameni de a-și găsi surse alternative de venit care să le permită să traverseze cu bine această perioadă de incertitudine.

În funcție de aptitudinile și pregătirea pe care le deții, iată câteva idei care pot reprezenta o alternativă pentru a-ți rotunji veniturile și, de ce nu, poate un prim pas către independență.

 

 

1. Freelancer

Lucrezi în IT, web design sau marketing? Știi să creezi conținut video sau ești copywriter? Tocmai pentru în această perioadă doar online-ul a fost domeniul care a prosperat, există o cerere tot mai mare de oameni care să rezolve taskuri din aceste domenii.

Tocmai de aceea poate că soluția pentru tine ar fi să apelezi cu încredere la site-urile de freelancing. Sau de ce nu, să intri pe grupurile de facebook dedicate și să îți oferi serviciile acolo. Căci ce poate fi mai convingător decât să lucrezi din fotoliul preferat de acasă – sau poate că ai prefera mai degrabă la o terasă cu priveliște spre mare și cu un cappuccino alături?

freelancer

Ca să nu mai punem la socoteală că pandemia a determinat tot mai mulți angajatori să ofere viitorilor angajați posibilitatea de a opta pentru telemuncă, reducându-și astfel considerabil costurile întreținerii sediilor.

Dacă optezi pentru prima variantă, tot ce trebuie să faci este să  îți creezi un cont pe platforme ca Upwork, Guru sau Fiverr, să îți completezi profilul profesional cât mai convingător cu putință și să îți poți demonstra experiența profesională. Pentru că aproape toate business-urile au fost nevoite să se mute în online, poți crea site-uri web, aplicații sau orice ține de IT, sa ne trimita separat pozele si videoclipurile prin WeTransfer sau cum ii este mai usor. Sa, dacă urmezi un curs SEO, poți optimiza site-urile dornice de o cât mai bună afișare în Google. Există o mulțime de opțiuni.

Important este să nu te descurajezi dacă nu ești acceptat de la prima încercare. Poate dura ceva până primești primul angajament, însă după ce ai reușit să le inspiri încredere și profesionalism potențialilor tăi clienți, taskurile nu vor întârzia să apară. Și la fel și veniturile, care pot varia de la câțiva dolari până la câteva mii, în funcție de domeniul în care activezi, complexitatea proiectului, expertiza profesională și timpul alocat pentru definitivarea lui. Fără a minimiza posibilitatea ca un astfel de job să poată deveni unul full time. Și spune-mi că nu ți-ar plăcea să devii digital nomad și să lucrezi când vrei tu de pe o plajă sălbatică din Costa Rica… așa cum fac și alți peste 100.000 de români ce lucrează ca freelanceri pentru clienți străini. Ce zici, încerci?

 

 

2. “How to” expert 

 Fiecare dintre noi posedă anumite abilitități pentru dobândirea cărora alții ar fi dispuși să plătească. Poate că nu știai, dar aproape totul se poate învăța online. Tocmai de aceea, au apărut tot mai multe platforme online unde îți poți valorifica pasiunea pentru un anumit domeniu, împărtășindu-ți cunoștințele cu oameni dornici să învețe de la tine.

instructor yoga la malul marii

The One (calltheone.com) este o astfel de platformă ce pune la dispoziția tuturor experți din domenii diferite capabili să răspundă la întrebări punctuale. Nu știi să rezolvi o problema la matematică? Acolo poți găsi profesorul potrivit! Sau lucrezi în WordPress și nu știi cum să rezolvi anumite aspecte tehnice? Sigur vei găsi un specialist IT disponibil pentru a te sfătui cum să rezolvi problema.

Dar de ce nu ai fi chiar tu expertul care oferă altora sprijinul de care au nevoie? Mai ales dacă îți place să cânți la un instrument și îi poți învăța și pe alții, ești pasionat de gătit sau de fitness? Fără a mai pune toate domeniile “clasice” așa cum sunt marketingul, IT-ul, coachingul.

Pentru că este aproape imposibil să nu găsești un domeniu care să te reprezinte, mai ales că oferta este extrem de variată. Și nici pașii pe care trebuie să-i urmezi nu sunt foarte dificili: mai întâi trebuie să-ți creezi un cont pe platformă și un profil ce îți pune în evidență expertiza. Apoi tot ce trebuie să faci este sp accepți apeluri video prin intermediul aplicației și să încerci să le oferi clienților tăi tot sprijinul de care au nevoie. Astfel, poți maximiza beneficiile de pe urma timpului cât ești blocat în trafic sau pur și simplu, nu ai nimic de făcut.

Și nici câștigurile nu sunt deloc de neglijat, dacă luăm în calcul faptul că poți primi între 5 și 70 de lei pentru fiecare minut petrecut într-o conversație telefonică.

Singura observație demnă de menționat este că ai nevoie să-ți revizuiești limba engleză la nivel de conversație, tocmai pentru că potențialii tăi clienți sunt din lumea întreagă. Deloc de neglijat, nu?

 

3. Asistent virtual

Tot legată de domeniul online care s-a dezvoltat aproape forțat în perioada pandemiei, este și posibilitatea de a deveni asistent virtual. Tot mai multe companii apelează la astfel de servicii tocmai pentru au costuri mai mici decât dacă ar angaja un om dedicat pentru taskurile respective, nu trebuie să-i asigure acestuia o bază materială și nici nu au obligații în privința impozitelor și taxelor aferente. Ca nu neglijăm faptul că își pot alege cea mai calificată persoană, deci și calitatea muncii este una ridicată.

asistent virtual lucrand laptop

Dacă termenul de “asistent virtual” te trimite cu gândul la clasica secretară, s-ar putea să scapi din vedere faptul că este mult mai cuprinzător de atât. Cerințele diferă în funcție de companie, de specificul acesteia sau de tipul de proiect în care este nevoie de o astfel de poziție. Ele pot cuprinde  servicii de tipul customer care, dar și realizarea unor livrabile de tipul prezentari, traduceri, comunicate de presă sau articole.

În principiu, ai nevoie de competențe generale ce țin de utilizarea online a unui laptop și a aplicațiilor de tipul Word, Excel, PowerPoint, să poți comunica cu ușurință pe Whatsapp sau Skype sau să poți utiliza platforme de lucru de tipul Monday sau Google Drive. Printre taskurile de care se ocupă în general un asistent virtual se numără:

– gestionarea agendei de întâlniri și a corespondenței;

– redactarea diverselor tipuri de documente administrative sau rapoarte;

– documentare în vederea realizării anumitor tipuri de prezentări, broșuri, diverse proiecte;

– customer service;

– servicii de contabilitate primară;

– monitorizare presă;

– introducere și procesare date;

– gestionarea conturilor de social media;

Și dacă mai ești și vorbitor de o limbă de circulație internațională atunci cu siguranță ai un avantaj important dacă vrei să ocupi poziția de asistent virtual,  indiferent de domeniul în care activează compania angajatoare.

Poate părea la prima vedere că este mai mult un job ce se pretează mai mult pentru angajatori din străinătate, dar sunt tot mai multe firme din România care sunt dispuse să angajeze asistenți virtuali project-based. Poți găsi astfel de oportunități pe platforme generaliste, dar și pe site-uri specifice ce targetează anumite domenii. Unele dintre ele percep o taxă pentru a-ți face cont, altele sunt gratuite.

Poți încerca freelancer.co.ro sau jooble.org pentru început acolo unde găsești postate joburi și de către companii din România. Și dacă te întrebi care este valoare câștigului obținut acesta variază în funcție de timpul alocat zilnic proiectului și de nivelul tău de experiență, fără a uita din vedere domeniul în care ești specializat. Un începător poate fi remunerat cu 8-9 dolari pe oră, în timp ce un asistent virtual cu experiență poate ajunge să obțină până la 25-35 de dolari pe oră pentru munca prestată.

Fără a uita că poți presta mai multe joburi în același timp, dacă timpul și disponibilitatea ți-o permit.

 

4. Şofer 

Dacă online-ul nu reprezintă o soluție viabilă pentru tine și preferi să petreci mai mult timp printre oameni, dar totodată ești și un împătimit al condusului, de ce nu ai câștiga un venit suplimentar din asta?

sofer

Dacă nu te scoate din minți aglomerația orașului și consideri că propria mașină este oaza ta de liniște, poți rezerva șofatului câteva ore pe săptămână utilizând aplicațiile de ride-sharing. Și de ce nu am recunoaște că, de cele mai multe ori, acestea au devenit o alternativă viabilă pentru clasicul taxi. Chiar dacă au existat mai multe firme ce au activat pe piața din România, cele mai cunoscute și utilizate rămân Uber și Bolt, companiile care se și luptă pentru supremația asupra pieței de ride-sharing. Și nu doar pentru a câștiga fidelitatea clienților, ci și a propriilor șoferi, prin bonusurile oferite la îndeplinirea unui număr prestabilit de curse.

Cu alte cuvinte, dacă te tentează să încerci tot ceea ce trebuie să faci este să îți dedici câteva minute pentru a-ți crea un cont în aplicație. Înregistrarea este la fel de facilă după furnizarea tuturor documentelor, inclusiv cazierul judiciar. Așa că nu ți-ar strica o vizită la poliție pentru a-l obține pentru a putea fi acceptat în rândul celor care primesc comenzi în cadrul aplicaţiei de ride-sharing.

Sumele obținute pot fi de minim 2-300 lei pe zi. Cele mai bune zile de lucru sunt vinerea și sâmbăta, iar tipsurile se ridică la 12-14% din încasări. La care se pot adăuga și bonusurile menționate anterior care pot ajunge până la 450 de lei. Tentant, nu?

Ca se nu mai punem la socoteală că tot mai mulți oameni apelează la o astfel de modalitate de a obține venituri, la final de 2019, fiind peste 20.000 de şoferi activi pe zona de ride-sharing în România.

Însă dacă traficul urban te îngrozește și nu ai deloc chef să-ți petreci ore bune stând în trafic însă tot îți place să conduci, eventual să pleci la drum lung prin țară, există o variantă de ride-sharing care să te avantajeze și pe tine. Blablacar sau GoCarShare funcționează pe aceleași principii, doar că distanța parcursă e mai lungă. Tot ce trebuie să faci este să-ți instalezi aplicația și să urmezi indicațiile oferite.

Și pe lângă beneficiile financiare oferite care nu sunt deloc de neglijat, s-ar putea să te bucuri să cunoști o mulțime de oameni interesanți cu care să împarți plăcerea drumului.

 

5. Curier

Vrei să faci mișcare dar în același timp să îți suplimentezi veniturile? Nimic mai simplu. Poți deveni curier pentru multiplele companii care oferă servicii de livrare la domiciliu și să pedalezi liber prin oraș.

Sau dacă ești mai comod din fire, te poți deplasa cu scuterul sau cu mașina. Cât despre ce livrezi… tot de tine depinde. Fie că vorbim de

curier mancare

colete diverse, de mâncare sau de orice alte produse, oferta nu este deloc de neglijat. Tu decizi zilele și orele în care dorești să lucrezi. Poți, pur și simplu, să îți setezi programul de lucru  în fiecare săptămână în aplicația angajatorului. În plus, unele companii oferă un salariu pe oră, astfel încât vei fi plătit și pentru timpul de așteptare.

Fie că vorbim de Glovo, Bringo sau Takeaway, aproape toate firmele caută să coopteze cât mai mulți curieri pentru a reduce tot mai mult timpul de așteptare a comenzii de către client. Și în plus, poți beneficia și de bonus de performanță: cu cât te deplasezi mai mult, cu atât câștigi mai mult!

Nu ai nevoie decât de 3 elemente importante pentru a deveni curier: un mijloc de transport personal, un smartphone și vârsta de minim 18 ani. Și dacă vrei să știi și cât poți câștiga dacă optezi pentru un astfel de job part-time, oficialii de la Glovo susțin că un curier poate ajunge chiar și la 6000 Lei într-o lună, dacă muncește aproximativ 8-10 ore pe zi, iar media câștigurilor ar putea fi 37.5 lei pe oră. Însă aceasta se pare că este limita maximă. Curierii sunt plătiți per comandă și suma banilor generați de acestea poate crește în funcție de “reputația” curierului. Cu cât scorul de excelență este mai mare, cu atât curierul primește un bonus financiar mai mare.

Cel mai mare bonus pentru scorul de excelență este de 400 Lei și poate fi obținut dacă este depășit pragul de 160 de comenzi livrate, la un scor între 90 și 100. Însă pentru niște așteptări realiste în 2021 ar trebui să iei în calcul un venit de aproximativ 150-200 Lei pe zi, dacă acea zi are între 8-10 ore de activitate.

Poate reprezenta o opțiune viabilă datorită flexibilității serviciilor și a libertății de a-ți alege orele de colaborare pentru a-ți genera venituri în plus.

 

Orice tip de job ai alege, aminteşte-ţi zicala: “Fă ceea ce-ţi place şi nu vei fi nevoit să munceşti o zi în viaţa ta”. Succes!

Surse foto: Unsplash, Pexels.

 

 

 

 

 

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×