Cum s-a stricat libertatea și cât mai stă în service?

Min

„E dreptul meu să nu mă vaccinez, decid pentru mine.”

„E o țară liberă, dom’le, nu-mi zice mie nimeni ce să fac.”

„Nu mă judecați că nu m-am vaccinat, e dreptul meu.”

Ați auzit, sunt sigură, una dintre replicile de mai sus șuierându-vă pe lângă urechi în ultimele zile. N-ai cum să mai scapi de ele – le auzi la Mega, în Uber, pe Facebook.

Când a ajuns totuși libertatea asta, despre care ne spuneau părinții că ne ajută să ajungem unde ne dorim, armă de ucidere în masă? Când a devenit absolută, fără să se mai întindă până unde începe libertatea celuilalt? Când am devenit, fiecare dintre noi, buricul pământului, cu libertate absolută și zero responsabilități?

Că mie mi se pare că am cam stricat libertatea și acum o ținem în service pe elevator, în timp ce ne învârtim toți mirați în jurul ei, întrebându-ne de unde să o apucăm și ce piese ne-ar trebui să o reparăm. Nu e niciun mecanic în service, dar, ca într-un banc prost, ne dăm toți cu părerea, că toată lumea se pricepe la libertate, ca și la vaccinuri, la Covid, fotbal sau politică.

Libertatea = responsabilitate

Acum un mic impediment e faptul că stă să cadă mașina peste noi și nu prea știm cât o mai ține elevatorul, dar ce să facem acum, doar nu ne apucăm să fim responsabili – cum am trăit până acum trăim și de aici încolo. Ce, strămoșii noștri știau ce să facă ei cu libertatea? Nu știau și uite ce bine au dus-o, au trăit bine-mersi până la 90 de ani. Alte vremuri, dom’le, nu te obliga nimeni să faci nimic, dar nici nu te gândeai să te apuci tu să faci treaba mecanicului, medicului, inginerului ș.a.m.d.

Știți la ce mă refer, da? Sistemul medical e acum praf, la pământ. Nimeni nu știe cum să-l repare, cum să-l facă să nu se dărâme peste noi, dar asta nu ne oprește să avem opinii, că-s gratis. Știm noi mai bine cum să ne tratăm de Covid, știm noi mai bine cu vaccinul, știm noi mai bine că medicamentele astea de se vând pe sub mână în piață lângă ardei sunt o descoperire extraordinară.

Sunt uimită de modul în care oamenii ar băga în ei orice porcărie „naturală”, dar Doamne ferește să-și facă un vaccin testat, para-testat și autorizat. E greu să navighezi prin marea de informații contradictorii – azi e un vaccin mai bun, mâine altul, azi unul dă efecte secundare rare sau foarte rare (dar cine mai citește notițele din subsolul paginii?), mâine se schimbă studiile. Așa e: așa funcționează știința, cu pași mici. Nu știm cum să ajungem la mal încă, dar știm 100% sigur cum să nu ne înecăm. De ce ne apărăm atunci de boală cu păreri, când specialiștii din toată lumea recomandă clar vaccinarea? E ca și cum ar veni mecanicul să-ți spună că ai o problemă la motor și tu îi zici să se uite mai bine la farul din dreapta, că tu crezi că de acolo pleacă problema, ți-a zis ție nea Nelu pe Facebook, că știe el de la Dacia lui din 1970 – bună mașină, merge și acum.

Ducem libertatea la fiare vechi?

Sunt, în continuare, uimită de cum am reușit să stricăm libertatea asta care ar fi trebuit să fie un privilegiu și cum o ținem acolo stricată, să ruginească.

Ba nu, nu sunt uimită, sunt deprimată. Și îngrozită de ce ne așteaptă, de cum închidem ochii la colapsul sistemului sanitar pe care nu-l vedem până n-ajungem pe un pat de spital (când medicii, dintr-o dată, devin eroi). Mi-e groază de frica asta care ne fură logica și de senzația rece, de care nu mai pot scăpa, că trăim cu moartea printre noi. Pe care, pare-se, o simt doar eu, căci viața merge liniștită mai departe în mall-uri. Ne-o trebui și nouă un Chanel pentru înmormântări, nu ne ducem așa, în haine comandate online.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×