Baby, It’s Still a Man’s World

Min

Cel mult două publicații românești au dat importanță știrii de ieri care anunța că una dintre cele mai mari și mai influente agenții internaționale de știri, Reuters (cu peste 2.500 de jurnaliști și sute de fotoreporteri, birouri și corespondenți în 200 de locuri din lume) a numit redactor-șef o femeie. Prima femeie redactor-șef în cei 170 de ani de existență a agenției.

Șefa uneia din cele trei agenții de presă care alimentează lumea cu știri, informație și imagine

O știre lipsită de importanță pentru cele câteva zeci sau sute de redactori-șefi și editori de știri bărbați din România. Dar chiar și femeile jurnalist să o ignore? Nici noi, la Democracy Mania nu am filtrat-o în Coffee News și Ristretto News, iar de aceste agregatoare de știri se ocupă tot o femeie, colega noastră Cristina.

Ce ne scapă aici? Nu e ceva important de împărtășit lumii că italianca Alessandra Galloni, absolventă a Universității Harvard și a London School of Economics (LSE), un jurnalist care lucrează de 8 ani la Reuters și are în CV alți 13 ani la Wall Street Journal, care vorbește 4 limbi, a scris mii de articole pe teme politice și economice, a coordonat redacții și echipe, a devenit șefa uneia dintre cele trei agenții de presă care alimentează lumea cu știri, informație și imagine? Pentru că Reuters este în același pluton ca Associated Press și Agence France-Presse, „triada” agențiilor de presă de cea mai mare anvergură, cu cele mai mari bugete – dar, după cum vedem, nu și cu cea mai mare diversitate a echipei.

Femeile din redacție

În urmă cu 23 de ani, când m-am angajat „la ziar”, redacția de cotidian local mai număra alte trei femei dintr-un număr de 20 de jurnaliști, tehnicieni și oameni din administrativ: un reporter „pe sănătate”, un editor-adjunct și secretara. La ultimul cotidian la care am lucrat, departamentul din care făceam parte nu avea niciun bărbat în componență. Dar cum ridicai ochii spre „insula” șefilor nu vedeai decât bărbați. Unii dintre ei se întrebau chiar ce s-ar întâmpla dacă toate femeile din redacție, lovite ca de o molimă ciudată, ar rămâne gravide în același timp… Cu cine ar mai scoate ei, șefii, ziarul?!

La fel ca în toate celelalte domenii, și în presă bărbații dețin încă puterea. Ca să știți cine ne face agenda și cine decide cu ce ieșim pe prima pagină, în prime time și ce se dezbate azi la TV.

Această realitate statistică nu schimbă alte realități care ajung cu greu în presă. Cum ar fi sacrificiul americancei Marie Colvin în Siria, relatările lui Frances FitzGerald despre războiul din Vietnam sau sângele rece al Marthei Gellhorn, care a relatat din tranșeele tuturor conflictelor armate majore de la Al Doilea Război Mondial până la moarte, determinarea dovedită de Ethel L. Payne – „First Lady of the Black Press”, cum i se spunea –, lupta anti-corupție a maltezei Daphne Caruana Galizia, sau demascarea abuzurilor și pedofiliei cu care se ocupă, de ani buni, jurnalista mexicană Lydia Cacho. La fel ca irlandeza Veronica Guerin, lichidată de „lorzii drogurilor”, sau ca rusoaica Anna Politkovskaya, ucisă la comandă, multe dintre aceste jurnaliste și-au pierdut viața în lupta lor pentru adevăr. Prea puține au ajuns să conducă redacții și să stabilească linii editoriale.

Ce i-aș spune unei tinere femei care vrea să aleagă meseria de jurnalist este că va scrie multe știri „de coloană”, va merge la multe briefinguri de presă plictisitoare și va face o mulțime de relatări mediocre din fața instituțiilor de stat. Pentru că da, baby, it’s still a man’s world. Dar poate fi și altfel atât timp cât aveți un cuvânt de spus sau de scris.

Photo by CoWomen on Unsplash

Despre 

Ana Jităriță este fost jurnalist de cotidian, azi specialist în relații publice și strateg în campanii de comunicare și promovare pentru antreprenori locali, companii multinaționale și ONG-uri.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×