Bacalaureatul românesc, o glumă proastă

Min

Dacă bacalaureatul ar fi un examen „pe bune”, realmente dificil, unul care să evalueze corect capacitățile elevilor după 12 ani de școală, rezultatele ar fi un dezastru.

Anul ăsta, un elev din trei n-a reușit să ia nota 5 la română. De fapt, româna, care se studiază vreo nouă ani, dacă luăm în considerare și noțiunile de limbă predate la clasa a IV-a, are una dintre cele mai mici rate de promovare dintre toate materiile școlare de la bac – puțin peste 67%. Altfel spus, bacul la română a devenit piatra de încercare pentru absolvenții de liceu. Noroc că miza examenului e nesemnificativă. De intrat la facultate mai intră doar cine nu vrea.

Dar dacă, așa cum se preconizează, vom avea un bacalaureat unic la nivel național, atunci cred că va trebui să folosim cu totul alte modele de subiecte. De exemplu, precum cele de la SAT.

Cum ar trebui să arate un bac „pe bune”

Scholastic Assessment Test este unul dintre cele două examene standard pe care le pot susține elevii americani din ultima clasă de liceu pentru a fi admiși la facultate. Este, așadar, un echivalent al bacalaureatului „teoretic” necesar pentru a urma studii superioare. Este, de asemenea, un test standardizat, în care toți candidații sunt testați în exact aceleași condiții, cu întrebări cu răspuns multiplu (de tip „grilă”) grupate în patru secțiuni: citire, scriere și matematică, aceasta din urmă cu două subsecțiuni: cu și fără permisiunea de a folosi în timpul testului un calculator de buzunar.

SAT are în total 154 de întrebări, aproape toate cu răspuns multiplu, care trebuie rezolvate în 180 de minute. Nivelul nu este dificil, însă întrebările pun serios la încercare viteza de citire, capacitatea de înțelegere și analiză, bogăția vocabularului, cunoștințele de limbă (corectitudine, dar și adecvare la scop și context), precizia exprimării, capacitatea de a formula un argument în mod coerent și convingător etc.

Secțiunea de citire cuprinde de regulă cinci texte de cîte două pagini dactilo (circa 4000 de caractere, inclusiv spațiile), pe baza cărora trebuie răspuns la o serie de întrebări. Așadar, în total doar subiectele ocupă zece pagini. Secțiunea de scriere cuprinde o altă serie de texte, cam la fel de lungi, în care se solicită corectarea, reformularea, reordonarea etc. a unor cuvinte, propoziții ori pasaje.

Cum arată o problemă la „bacalaureatul” american

La matematică, subsecțiunea la care nu ai voie să folosești un calculator corespunde aproximativ clasei a X-a; cele mai avansate sunt întrebările de trigonometrie și cu elemente de geometrie analitică de bază (ecuația cercului, de pildă). Practic, nivelul este de teză semestrială, însă problemele trebuie rezolvate mult, mult mai repede decît la clasă: 20 de probleme în 25 de minute. Subsecțiunea „cu calculator” are 38 de întrebări care trebuie rezolvate în 55 de minute. Iată un exemplu real:

O bancă internațională emite carduri de credit Traveler utilizabile în toată lumea. Atunci cînd un client al său face o plată cu cardul Traveler într-o altă monedă decît cea în care a fost emis cardul, banca schimbă suma de plătit la cursul zilnic de pe piața externă și apoi aplică un comision de 4% la suma convertită.

Sara locuiește în Statele Unite, dar este în vacanță în India. Și-a folosit cardul Traveler ca să facă o achiziție în valoare de 602 rupii (moneda națională indiană). Pentru tranzacție, banca i-a perceput în total 9,88 dolari, sumă care include comisionul de 4%.

O bancă din India vinde un card de credit preplătit în valoare de 7.500 de rupii. Sara poate cumpăra acest card de credit achitînd în dolari, la cursul zilnic, fără niciun comision. Însă va pierde orice sumă rămasă necheltuită pe cardul preplătit. Care este suma minimă de pe cardul preplătit de 7.500 de rupii pe care Sara trebuie să o cheltuiască, astfel încît în final să iasă mai ieftin decît dacă ar face toate cumpărăturile cu cardul Traveler? Rotunjiți pînă la următorul număr întreg de rupii.

Aveți un minut și jumătate pentru a rezolva problema, cu citirea enunțului cu tot.

„N-am pregătit nuvela”

Orice s-ar spune, în materie de teste educaționale americanii sunt experți. SAT are o puternică valoare predictivă pentru rezultatele academice ulterioare ale candidaților, la facultate. E, ca să spun așa, perfect pentru genul de examen de bacalaureat „de elită” la care se gîndesc decidenții, profesorii și o mulțime de părinți. Vă puteți face o idee încercînd să rezolvați testele de antrenament oficiale.

Regret, dar bacalaureatul românesc e o glumă. Nu știu ce cred experții noștri că măsoară subiectele alea, dar sigur nu e vorba de competențe. Atunci cînd explicația pentru rezultatele mediocre de la examenul de română e că „nuvela s-a mai dat și la testele de antrenament și copiii n-au mai repetat subiectul”, mă întreb ce s-ar fi întîmplat dacă ar fi fost vorba de roman. Ar fi spus oare părinții că elevii nu „repetaseră” romanul – orice roman din literatura română, din moment ce subiectul lasă în întregime la libertatea candidaților despre ce aleg să scrie?

Să nu poți scrie o pagină despre o nuvelă pentru că „n-ai repetat” înseamnă, pur și simplu, că n-ai citit în viața ta una. Ceea ce poate fi perfect OK. Doar că în cazul ăsta ar trebui schimbate subiectele de examen, ca să măsurăm, totuși, rezultatul a 12 ani de școală.

În caz că sunteți curioși: SAT nu este considerat un examen din cale-afară de dificil. Cu adevărat grele sunt examenele Advanced Placement, de nivel universitar, pe care le dau elevii care își doresc o șansă în plus la admitere: AP English Literature and Composition, AP English Language and Composition, AP Mathematics ș.a.m.d.

Despre

De formație filolog, Bogdan Ciubuc a fost profesor, jurnalist, a lucrat în administrația publică și în sectorul guvernamental, iar de cîțiva ani este antreprenor.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×