Bolnav de coronavirus. Drama nevăzută a nepăsării

Min

Atât în România, cât și în străinătate pandemia de Covid-19 este comparată, pe bună dreptate, de către oamenii politici și de presă cu un război. Diferența esențială constă în faptul că lupta nu se dă în tranșee, ci în spitale, iar medicii sunt puși să apere nația de molima ce se răspândește cu repeziciune.

 

În ciuda extraordinarelor descoperiri și progrese din lumea medicală, sistemele medicale în ansamblu s-au dovedit a fi nepregătite în fața acestui inamic invizibil. Fiecare țară opune rezistență contagiunii în funcție de resursele de care dispune și potrivit culturii din care oamenii fac parte. Sud-coreeni, de exemplu, s-au mobilizat rapid, s-au arătat flexibili, dinamici și creativi. Alții – italienii, spaniolii – s-au pomenit copleșiți de numărul mare de îmbolnăviri. Starea e cu atât mai gravă, cu cât mulți medici sunt ei înșiși epuizați și infectați. Totuși în Occident nu trișează nimeni. Reprezentații sistemului de sănătate recunosc că spitalele au capacitate limitată, dar pacienții au certitudinea că nu sunt lăsați de izbeliște și că specialiștii luptă pentru ei.

 

Ce se întâmplă la noi?

 

Ca de fiecare dată, o tragedie ne pune față în față cu adevărul gol. Constatăm că toate declarațiile și asigurările date de responsabilii din sănătate nu sunt decât triste exerciții de imagine. Să avem, potrivit ministrului de resort, cel mai mic buget din Uniunea Europeană alocat sănătății – doar 5,6% din Produsul Intern Brut, în timp ce în ţările UE media fondurilor alocate Sănătăţii este de 9%. Totuși, nu numai subfinanțarea stă la originea situației actuale din spitale.

Delăsarea și neputința ni se dezvăluie că o realitate dureroasă și nedreaptă. Nu este vorba doar de lipsa specialiștilor, ci de o grosieră incompetentă și rea-voință din partea managementului din spitale. De o clinică indiferență. La urma urmei, niște pereți zugrăviți, un mobilier decent în saloane și toalete curate nu necesită resurse colosale. Este nevoie de un pic de spirit de gospodar, de puțină implicare din partea șefilor acestor unități, de un minim respect față de pacienți. De un pic de grijă. 

 

Spitalul, prin ochii unui bolnav de Covid-19

 

La ora actuală, potrivit ministrului sănătății, în România sunt trei focare de infecție: la Suceava (1.430 de cazuri), Arad (161) și Deva (174 în județul Hunedoara), însă și alte județe vin vertiginos din urmă: Brașov (161), Timiș (227) și Neamț (196). Doar aceste zone întrunesc aproape o treime din cele 4.761 cazuri confirmate până miercuri, 8 aprilie, în România. Dar asta nu înseamnă că situația stă chiar așa, ținând cont de faptul ca nu foarte mulți cetățeni au fost testați,  sau ca în celelalte județe situația e mult mai roz. Sunt multe bombe cu ceas gata să explodeze. Mulți stând și suferind chiar în casele lor, iar dacă nu, în condițiile insalubre din spitale.

Spre exemplu, doamna M.H., (îi vom spune doamna Maria, pentru a-i proteja identitatea) în vârstă de 60 de ani, este unul din cele 51 de cazuri confirmate la Bacău. Ne-a relatat ca s-a confruntat cu primele simptome de Covid-19, febră ridicată, tuse, frisoane încă de acum două săptămâni.  Femeia a realizat, desigur, o posibilă cauză a acestor manifestări. A sperat totuși că va putea învinge boala de acasă, după 7 zile de tratament de susținere cu paracetamol și alte medicamente indicate de medicul de familie. Totuși starea ei s-a agravat și pe 1 aprilie a fost nevoită să se interneze la Spitalul Județean de Urgență Bacău, unitate care nici măcar nu are un aparat de testare a infecțiilor cu Covid-19!

 

Citește și:

Sorry. No data so far.

 

 

Potrivit informațiilor din presă, aici se prelevează doar cinci probe pe zi, care sunt trimise spre prelucrare la Iași. Astfel, pe 3 aprilie, doamna Maria a fost înștiințată de rezultatul pozitiv al testului. Așa cum spuneam, nu foarte mulți sunt testați, deoarece soțul doamnei Maria nici măcar nu a fost testat, chiar și în urma confirmării soției cu COVID-19. Și implicit, în mintea fiecăruia dintre noi, toți cei care vedem cifrele raportate zilnic de Grupul de Comunicare Strategică, se naște timid o întrebare: Cât de corectă o fi relatarea statului în ceea ce privește numărul pacienților infectați cu COVID-19? Mai ales, în condițiile în care nici măcar oamenii care stau în aceeași casă cu pacienți confirmați cu coronavirus nu sunt testați … nici măcar preventiv? 

La același spital, o altă secție, cu câțiva ani înainte, soțul ei fusese infectat cu stafilococ, în urma unor operații “reușite” după care pacientul a decedat. Pe lângă starea de rău, femeia a trebuit să trăiască șocul internării în spitalul în care, cu șase ani în urmă, soțul i-a fost infectat cu un stafilococ. Din cauza acestei infecții, bărbatul a murit. Cu zile. Pentru că numărul total al  infecțiilor nosocomiale (raportat! pentru că de cele mai multe ori acestea nu sunt raportate ca atare, după cum reisese din documentul Institului de Sănătate Publică din care au fost extrase aceste date) era în 2017 de doar 19.607!

infectii nosocomiale
Sursa foto: Institutul Național de Sănătate Publică

 

Mamei îi era frig în salon. Baia este insalubră. Nu prea are cum să se spele și nici nu poate opta pentru alt salon. Condițiile sunt sub orice critică pentru orice nivel considerat acceptabil în orice țară din Uniunea Europeană.”, a relatat, pentru Democracy Mania,  fiica pacientei, G. N.

Femeia a fost examinată de un singur medic, în ziua internării. De atunci, toate medicamentele i-au fost administrate de asistente echipate, scoase la înaintare în aceste zile, drept carne de tun. Durerea unei singure familii arată limpede nenorocirea perpetuă din spitalele din România.

 

Și iarăși ne întrebăm retoric, din păcate…

 

Oare e nevoie de o pandemie ca să renunțăm la soluții heirupiste și să identificăm oameni dedicați care să facă ordine în sănătate?

 

Vedeți aici condițiile în care este internată doamna Maria, dar și alți pacienți ca ea, diagnosticați cu coronavirus, în cadrul Spitalului Județean Bacău. Îi mulțumim pentru că ne-a trimis această filmare!

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×