Ce ne spune US Open despre viitorul sportului

Min

La ediția abia încheiată din acest an al US Open, când mingea lovită prea tare de Emma Răducanu a ieșit în afara terenului, inevitabilul out! a fost strigat nu de arbitrul de linie, ci de… un robot. Acest este de fapt un sistem IT, compus din camere performante plasate în dreptul fiecărei linii a terenului și de un soft care analizează imaginile în timp real. Din rațiuni de siguranță, sistemul, numit “Hawk-Eye Live” a fost introdus nu doar la US Open, ci și în alte șase turnee nord-americane. Tehnologia a fost folosită de câțiva ani buni, dar numai ca probă video, în cazul în care un jucător contestă decizia arbitrului de linie. Acum, din cauza pandemiei, pentru prima dată, a fost utilizată în locul arbitrilor de linie. Arbitrii umani astfel ”fost puși pe liber”, iar stafful oficialilor s-a micșorat de la 400 la 130 de persoane.

Nu este clar dacă oficialii Federației Americane de Tenis vor păstra sistemul de camere video sau vor reveni la arbitri umani după sfârșitul pandemiei. Pe termen lung însă, tendința este clară însă – ușor, ușor, o categorie de profesioniști va fi înlocuită de roboți. Probabil că sistemul va fi adoptat și în alte sporturi, inclusiv în fotbal. Iar, după un timp, am putea vedea chiar și arbitrii centrali înlocuiți.

Concedierea arbitrilor de linie este doar începutul

Arbitrii de linie nu sunt nici primii nici ultimii angajați înlocuiți de tehnologie. De zeci de ani, în fabrici lucrează tot mai puțini muncitori, pe măsură de automatizarea a înlocuit cu sarcinile repetitive, dificile sau de-a dreptul periculoase. Iar în birouri aplicațiile soft încep să înlocuiască contabili, angajații back office și chiar traducătorii. Ce este remarcabil în cazul schimbării arbitrilor de linie de la US Open este că acum a venit rândul altor joburi, inaccesibile până acum roboților, să fie automatizate. Arbitrii umani și deciziile lor nu întotdeauna corecte sunt parte din spectacolul sportiv.

Dacă ei sunt înlocuiți cu mașini, pe cine vor mai acuza fanii ca ”fură meciul”? Și dacă deciziile nu pot fi contestate, fiind date după analiza imparțială a unei faze, vor mai exista show-uri sportive după fiecare meci, pentru a analiza, de exemplu, decizia unui program software de acordare a unui penalty?

Poate că tenisul și sportul în general vor deveni mai corecte odată cu înlocuirea arbitrilor și a erorilor umane și poate că va putea detecta chiar și blaturile din fotbalul românesc.

 

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×