Ce se testează de fapt la Evaluarea Națională

Min

Teoretic, Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a ar trebui să fie exact ceea ce se declară a fi: o evaluare de ansamblu a performanțelor academice ale absolvenților învățămîntului gimnazial, prin raportarea la un standard minimal.

Altfel spus, rezultatele acestui examen relevă (sau ar trebui să indice) rezultatele învățării la finalul unui ciclu de învățămînt. O notă de trecere înseamnă că, în principiu, școala și-a făcut treaba. Reciproc, o notă de sub 5 reflectă eșecul școlii. Nu neapărat un eșec al elevului – căci secretul murdar (și știut de toată lumea) al școlii românești e că de vină sînt cel mai adesea profesorii și familia, nu copiii, dintre care unii nu au încă dreptul legal de a avea o carte de identitate.

În practică, Evaluarea Națională e în cea mai mare măsură irelevantă. În 2020, de pildă, peste 76% dintre elevi au obținut note mai mari de 5, în timp ce ultima ediție a testelor PISA a indicat o pondere de peste 40% de analfabetism funcțional. După măsurătorile noastre, stăm bine; după măsurătorile altora, nu prea. Nu pot fi adevărate ambele. Ceva e greșit aici.

Ce testează, de fapt, subiectele de la EN

Am o idee destul de bună cu privire la ce nu merge. Cel puțin la examenul de limba și literatura română, programa (curriculumul) și tematica de examen s-au schimbat. Acum, chipurile, se predau și se examinează „competențe”, nu cunoștințe.

Subiectele din testele de antrenament publicate pînă acum seamănă de fapt destul de mult cu cele de dinainte de presupusa reformă curriculară. Doar că sînt formulate diferit și, uneori, snt inutil de dificile.

De exemplu, nu e deloc clar ce anume se urmărește prin întrebări de genul acesteia:

Conțin diftong toate cuvintele din seria:

  1. „caiet”, „plăcea”.
  2. „înduioșat”, „lucioase”.
  3. „nevoie”, „inspirația”.
  4. „scriam”, „teorie”

Răspunsul corect este 2. „Ca-iet” conține un diftong în silaba a doua (i semivocală și e vocală accentuată), însă „plă-cea” nu. Mulți copii sînt tentați să considere că silaba a doua a lui „plăcea” conține un diftong, însă acolo sînt de fapt doar două sunete: [č] și [a], vocala fiind accentuată. Ca să înțelegi asta, e nevoie, în mod normal, să știi transcriere fonetică, pe care eu am învățat-o în primul an de facultate. Nu-mi dau seama cum reușesc profesorii de la clasă să le predea copiilor așa ceva, cu excepția cazului în care le spun, pur și simplu, că grupurile de sunete [ce], [ge], [ci], [gi], [che], [ghe], [chi], respectiv [ghi], atunci când sînt urmate de o vocală accentuată în aceeași silabă, nu indică prezența unui diftong. Stupid și complet inutil. O regulă care va fi uitată aproape imediat.

Întrebarea esențială

Nimic nu arată mai clar găunoșenia actualului examen decît întrebarea „de ce?”. De ce au fost alese astfel de întrebări pentru examen și nu altele? De ce trebuie elevii să cunoască diftongii? Pentru a pronunța corect? E clar că nu, pentru că nu la cuvintele cu diftongi sînt problemele cele mai mari. Atunci, de ce? Ca să știe elevii cum să despartă corect cuvintele în silabe? Aceasta e o problemă – o „competență”, dacă preferați – marginală față de altele, cum ar fi acordul subiect-predicat

De ce există întrebări de genul ăsta?

Seria care conține doar cuvinte compuse este:

  1. „dumnealui”, „altceva”.
  2. „cenușiu”, „bucățelele”.
  3. „dumneavoastră”, „strămoș”.
  4. „portocalie”, „câteodată”.

Ce scop are o întrebare care testează dacă elevii știu că „dumnealui” și „dumneavoastră” sînt cuvinte compuse, iar „strămoș” e un derivat cu prefix? Derivarea și compunerea sînt două mecanisme interne de îmbogățire a limbii – dar, pentru a reveni la competențe, ce fel de asemenea abilități testează o întrebare ca asta? E cumva o problemă în modul în care oamenii îl scriu pe „dumnealui”? Morfologia pronumelor, eventual etimologia, sînt acum niște „competențe”?

O propunere modestă

În rest, subiectele sînt ca pe vremea cînd dădeam eu examenul. Doar că mult mai ușoare: identificarea unor propoziții subordonate, conjugarea unor verbe și declinarea unor substantive, formularea unor propoziții în care niște cuvinte date să aibă anumite funcții sintactice etc. Ce competențe se testează aici? Eu văd doar cunoștințe de bază din gramatică. Și dacă tot predăm gramatică, n-ar fi mai bine s-o facem ca la carte, și la liceu, inclusiv cu noțiuni de lingvistică generală? La urma urmelor, niște cunoștințe lingvistice solide sînt un fundament excelent pentru învățarea limbilor străine – asta în cazul în care șefii din Minister nu își imaginează că la clasa a XII-a știi deja cam tot ce ai nevoie în materie.

Un singur tip de subiecte e realmente interesant și, cred, util, însă apare rar. E vorba de cerința de a corecta un text cu greșeli, atît gramaticale, cît și de lexic. Nu merge „pe ghicite” – la un moment dat, trebuie să știi ce faci. În plus, e genul de problemă cu care te confrunți adesea în viața reală.

În concluzie, Evaluarea Națională nu prea testează competențe. Iar cele pe care le testează sînt, de cele mai multe ori, marginale.

Ca soluție, aș vrea să propun ceva mai radical: de ce nu am putea oare lua ca exemplu un test adevărat, cum sînt Advanced Placement Literature and Composition și Advanced Placement Language and Composition, din Statele Unite? Știu că sînt teste de nivel universitar pentru absolvenții de liceu. Dar modelul subiectelor poate fi adaptat. Despre asta, în viitor.

Despre

De formație filolog, Bogdan Ciubuc a fost profesor, jurnalist, a lucrat în administrația publică și în sectorul guvernamental, iar de cîțiva ani este antreprenor.

Photo by Caleb Woods on Unsplash

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×