Cea mai mare defrișare ilegală din România din ultimii 5 ani! O realitate, în Maramureș

Min

320 de hectare de pădure au fost rase de pe suprafața pământului la Sighetu Marmației,  conform declarațiilor ministrului interimar al mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, în cadrul unei conferințe de presă. Este cea mai mare acțiune ilegală de defrișare din ultimii 5 ani!

 

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, a declarat că tăierile ilegale s-au desfășurat timp de mai bine de 8 ani  pe raza Ocolului Silvic Sighet fără ca nimeni să le vadă, după o schemă infracțională foarte bine pusă la punct.

Vorbim despre o cantitate uriașă de peste 100.000 de metri cubi de lemn și un prejudiciu financiar adus statului român de peste 12 milioane de lei. Iar prejudiciul de mediu adus naturii, speciilor și ecosistemelor de acolo, este inestimabil”, a adăugat ministrul. Iar efectele sunt dezastruoase.

 

O schemă infracțională cu câștiguri de milioane

 

Dar oare cum s-a putut defrișa o pădure întreagă, fără ca nimeni să nu se sesizeze? Legislația românească obligă proprietarii de pădure ca, odată la 10 ani, să întocmească un amenajament silvic, iar în acesta sunt inventariate toate suprafețele împădurite, stabilindu-se cu exactitate cât și când se poate tăia și ce metode de exploatare pot fi aplicate.

Același lucru s-a întâmplat și la Sighetu Marmației, doar că în 2005, la momentul întocmirii amenajamentului silvic pentru această suprafață, în mod absolut inexplicabil, sute de hectare de pădure au fost scoase din proprietatea statului și încadrate la categoria “terenuri aflate în litigii”. Însă deloc surprinzător, nu există niciun document care să ateste aceste litigii! Cu alte cuvinte, au fost scoase de sub monitorizarea statului astfel încât să poată fi tăiate în voie!

Atâta timp cât terenurile respective nu se mai aflau în gestiunea Ocolului Silvic Sighet conform amenajamentului, acesta nu mai avea cum să asigure nici serviciile silvice, nici paza acestora. Timp de 10 ani, până la amenajamentul din 2015, s-a tăiat tot ce s-a putut tăia de pe acele suprafețe, fără teama că hoții de lemn ar putea fi prinși vreodată.

Suprinzător este că în 2015, respectivele suprafețe de pădure au fost reintroduse în proprietatea statului, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat între timp. Însă, Ocolul Silvic nu prea mai avea ce să protejeze. Din pădurile respective nu a mai rămas niciun arbore în rădăcină.

Autoritățile de la acea vreme nu s-au sesizat. Dar având în vedere schema infracțională utilizată, acest lucru demonstrează că defrișările ilegale s-au desfășurat timp de mai bine de 10 ani cu acordul acestora.

 

defrisari

 

Natura își vindecă rănile singură

 

 Chiar dacă exista dovada clară a defrișărilor ilegale, natura dă semne de regenerare. “Cu ocazia deplasărilor în teren a angajaților Gărzii Forestiere Cluj, în toate parcelele și subparcelele analizate și parcurse în teren s-a constatat existența regenerării naturale, aceasta având vârste cuprinse între 5 și 10 ani, aspect care vine să confirme că tăierile ilegale au fost efectuate în urma cu cel puțin 5 ani de zile în urmă”, se arată în raportul Gărzii Forestiere Cluj.

Chiar dacă arborii tăiați atunci au ajuns demult mobilă în casele oamenilor, cei care i-au tăiat cu atâta lipsă de discernământ trebuie să ajungă după gratii. Cel puțin așa a declarat ministrul Costel Alexe: “O spun foarte clar: Vreau să îi văd cu cătușe la mâini pe toți hoții de lemne din România! Fie că vorbim de cei de la Sighetu Marmației, făptașii din speța despre care v-am vorbit și toți complicii lor de prin instituții, fie de ceilalți care au adus Maramureșul în topul tăierilor ilegale, sau de toți hoții din restul țării. Această metodă foarte laborioasă a fost îndelung plănuită și suntem convinși că ea nu putea fi pusă în practică fără complicitatea unor angajați din instituțiile statului. Și mai cred ceva: cred că este o metodă pe care, dacă ne uităm cu atenție, o vom mai întâlni și prin alte părți.

Odată cu finalizarea controlului din Maramureș, întregul dosar a fost transmis către Parchet pentru a găsi vinovații în acest caz.

 

Democracy Mania a inițiat o petiție adresată autorităților pentru implementarea de urgență a Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos, SUMAL, instrument care ar contribui la limitarea tăierilor ilegale de pădure. Citește și semnează petiția aici!

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×