Cine nu are bătrâni să-şi cumpere…. să le crească copiii!

Min

Sigur că morala zicalei de mai sus e alta, nu cum am rezumat-o eu, dar cam ăsta este adevărul în momentul de faţă. Şi asta pentru că, dacă te hotărăşti să faci un copil, ai de luat în calcul DOAR câteva variante:

1. Bunicii

După încheierea concediului de creştere a copilului (cel târziu când copilul împlinește 2 ani, sau – în cazul copilului cu handicap – când acesta face 3 ani), să-l duci la bunici. Asta dacă bunicii sunt pensionari, sănătoşi (capabili să-l îngrij

bunic cu nepot
foto by Gianluca Carenza on Unsplash

ească şi să alerge de dimineaţa până seara după el) sau disponibili să-şi asume creşterea lui.

Cei mai mulţi dintre noi am plecat “de acasă”. Adică am ales alte oraşe în care să ne construim o familie. Prin urmare, dacă alegem să ne ducem copiii la bunici (într-un alt oraş/ sat) ne asumăm că ne vom vedea copilul cel mai des o dată pe săptămână. Practic, îl condamnăm să crească fără noi. Şi da, ştiu povestea cu “aşa aţi crescut şi voi”, dar nu înseamnă neapărat că a fost bine. Nici pentru noi, nici pentru ai noştri.

2. Renunţarea la serviciu 

Unul dintre părinţi se va vedea nevoit să renunţe la job (de obicei, mama) pentru a sta cu copilul acasă. Practic, atunci când hotărăşti să faci un copil în România, îţi cam asumi că ai pus cariera în cui. Cel puţin pentru o vreme… cam până se duce copilul la şcoală.

3. Creşă privată sau bonă

Pui “ban pe ban” şi duci copilul la o creşă privată. Sau îi iei bonă. Nu mai vorbesc de bătaia de cap pentru a găsi o creşă sau grădiniţă privată adecvată sau o bonă de încredere. Vorbesc doar de bani. Cam 1.500 de lei, minimum, costă fiecare din cele două variante. Lunar. Iar la un venit mediu de 5.384 lei pe gospodărie (din datele oficiale de la INS), asta înseamnă că mai rămân pentru toate celelalte 3.884 lei. Din care chiria sau rata la casă mai înseamnă vreo 1.200-1.400 lei, iar utilităţi încă cel puţin 500 de lei. Ne rămân aproximativ 2000 de lei pentru trei persoane din care să se cumpere lunar mâncare, haine, medicamente, să pună bani de-o parte pentru taxe şi impozite, să-ți asiguri transportul. De unde tăiem, unde lăsăm? Vorba aia, “din această dilemă nu putem ieși”… Care vacanțe, care ieșiri…

Sigur că unii dintre noi am spune că 2.000 de lei sunt suficienţi pentru a trăi o lună doi adulţi şi un copil. Că alţii sigur trăiesc cu mai puţin. Să zicem că aşa ar fi. Dar ce te faci dacă ai doi copii? Înseamnă 3.000 lei pe lună pe creșă, grădiniță sau bonă, deci mai rămân cam 500 de lei pentru mâncare, medicamente, transport etc. pentru 4 persoane. Păi cine te-a pus să faci doi copii?! Ehhh, aici voiam să ajung. La faptul că suntem nevoiţi să facem compromisuri uriaşe dintr-un motiv absurd: deficitul de creşe şi grădiniţe! 

Ajutor de la stat și nu prea

În întreaga ţară există un deficit îngrijorător de locuri la creşele şi grădiniţele de stat. În Bucureşti, deficitul este undeva la 25 la sută, dacă este să ne luăm după reproşurile pe care şi le-au aruncat unii altor candidaţii la Primăria Capitalei, în ultima campanie electorală.

Practic, unul din patru copii din Bucureşti nu are loc la creşă sau la grădiniţă de stat. Este unul dintre motivele pentru care grădiniţele, creşele şi after-school-urile private au apărut ca ciupercile după ploaie. Sunt la fiecare pas. Bani să fie!

Dar cum nu prea sunt, statul s-a apucat să caute soluţii. Că vorba aia, a fost pandemie, oamenii au stat mai mult pe acasă, creşte natalitatea… Şi au venit cu ideea ca angajatorii să deconteze costurile cu educaţia timpurie privată până la 1.500 de lei pe lună. Beneficiul? Angajaţii se întorc la muncă, în loc să stea acasă cu copiii, iar angajatorului îi vor fi deduse din impozit pe profit sumele oferite. Win-win!

Nu mai spun că a durat o veşnicie de la propunerea acestei soluţii la adoptarea ei, apoi la publicarea în Monitorul Oficial a normelor de aplicare. Spun doar că orice minune durează 3 zile. Sau vreo 2-3 luni, în cazul de faţă. Pentru că nici nu au apucat companiile bine să se dumirească ce şi cum, să facă primele deconturi, că hop! s-a suspendat măsura. Ştim cu toţi… probleme la buget, cheltuieli, lipsuri… de unde tăiem? De la copii, desigur!

Şi iată-ne din nou în situaţia de a ne lăsa job-urile, cei care avem deja copii, sau în situaţia de a amâna aducerea pe lume a unui copil, pentru cei care aveau de gând să o facă. Acum le dă cu virgulă la calcule. Iar dacă la alţii natalitatea a crescut pe timpul pandemiei, iată că la noi 2020 a fost anul cu cele mai puţine naşteri din ultimii 54 de ani (date INS). Românul nu mai crede în promisiuni sau în ajutor de la stat să-şi crească pruncii! Și dacă el nu o poate face așa cum și-a propus, mai bine amână sau se operște după primul sau cel mult al doilea.

Păi cu asemenea tratament aplicat tinerilor, statul nu mai are de ce să se plângă că populaţia e îmbătrânită, că nu are cine să susţină pensiile, că tinerii nu lucrează, că avem un grad mic de alfabetizare ş.a.m.d.

Iar pentru cei care deja au ceva copii prin “bătătură”, singura soluţie la îndemână rămân bătrânii familiei (pe care oricum statul ne-a rugat să-i protejăm special în ultimul an). Iar dacă nu aveţi niciunul prin preajmă sau la sute de kilometri distanță, faceţi un calcul rapid şi vedeţi ce e mai rentabil: să plătiţi creşe/ grădiniţe private sau să vă “cumpăraţi” un bătrân?

 

Despre

Cristina Manea este jurnalist de televiziune și presă scrisă, comunicator și om al cetății conectat la realitățile zilei. Ea filtrează zilnic știrile cele mai tari și le pune în Coffee News și Ristretto News, exclusiv pentru cititorii democracymania.com.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×