Centrul E.G.A.L

Min

Organizator: Crucea Rosie

Telefon: +4021 317 60 06

Email: crr@crucearosie.ro

Website: www.crucearosie.ro

SMS: -

Cont RON: -

Cont EUR: -

USD Account:

 • peste 200.000 de copii romani merg la culcare flamanzi.
 • 52,2% dintre copiii din Romania traiesc in risc de saracie si excluziune sociala.
 • 29% dintre copiii romani sufera de privatiuni materiale severe.
 • sute de mii de copii traiesc in fiecare zi cu senzatia de foame continua si isi ignora stomacul gol in timpul orelor de curs.

Pentru copiii defavorizati, normalitatea inseamna altceva decat stim noi. Pentru ei, normalitatea inseamna sa se culce flamanzi. Sa invete sau sa citeasca in intuneric. Sa se joace fara jucarii. Sa aiba o altfel de copilarie.

Crucea Rosie Romana a pus bazele a patru centre de zi – numite centre E.G.A.L. in cele mai sarace zone din tara: Babadag, Botosani, Craiova si Lupeni.

Centrul E.G.A.L. inseamna Educatie, Generozitate, Abilitati si Libertate pentru copiii care au nevoie de sanse egale la o viata normala.

Centrele de zi sustinute de Crucea Rosie Romana incearca sa le arate acestor copii nevoiasi adevarata normalitate. Aratandu-le ca viata poate fi buna, acestor copii li se ofera optimism si o viziune corecta despre viata. Acest lucru il traducem ca o aducere la egalitate a celor doua realitati.

 

Cum putem salva copiii nevoiasi?

Crucea Rosie Romana a pus bazele a patru centre de zi in cele mai sarace zone din tara: in Babadag, Botosani, Craiova si Lupeni. In fiecare centru de zi am atras un numar de 500 de beneficiari – copii, tineri si parintii acestora pe care i-am inclus intr-un program integrat care are la baza activitati complexe desfasurate cu sprijinul voluntarilor.

Pana la 31 octombrie 2018, 479 de copii au primit zilnic o masa calda, ajutor la teme, 1705 de persoane au beneficiat de sesiuni de dezvoltare abilitati de viata.

155 de tineri cu varste intre 15-19 ani au beneficiat de activitati de integrare socio-economica si educatie pentru sanatate, 60 de parinti au participat la sesiuni de abilitati de viata si grupuri de auto-suport, 120 de copii au participat pentru prima data in viata la o tabara de vara organizata de Crucea Rosie Romana.

Proiectul a avut un impact major in viata beneficiarilor: Majoritatea acestor copiii au avut pentru prima data acces la apa calda curenta, conditii de igiena decente, au invatat sa manance doua feluri de mancare la o masa, au invatat sa-si imagineze propriul viitor, sa comunice, sa fie activi si sa-si ofere contributia.

Parintii acestor copii simt ca au copiii protejati si supravegheati timp in care ei isi pot desfasura alte activitati in beneficiul familiei. Parintii analfabeti nu se mai simt neputinciosi in fata temelor scolare ale copiilor. Profesorii si invatatorii copiilor beneficiari sunt impresionati de progresele scolare ale acestora. Un numar considerabil de cadre didactice s-au oferit sa desfasoare activitati de voluntariat in Centrele de zi.

 

Activitati desfasurate la centrele de zi

1. Program „dupa si inainte de scoala” pe 2 serii, conform programului scolar, ce consta in:

 • asistenta in efectuarea temelor pentru o serie de 50 de copii /an scolar /centru
 • servirea unei mese calde in sistem catering pentru copiii participanti la programul de asistenta la lectii
 • suport social cu caracter unic (rechizite) pentru un numar limitat de copii (50 /an/centru)

2. Activitati pentru grupul tinta principal 6-14 ani:

 • asistenta pentru temele de la scoala;
 • copii si tinerii sunt pregatiti pentru a-si dezvolta abilitatile de viata prin intermediul unor activitati teoretice si practice, esentiale in dezvoltarea si completarea educatiei lor pentru a duce o viata normala;
 • suport socio-educational prin sesiuni de auto-evaluare, administrarea sentimentelor, rezolvarea problemelor.

3. Activitati specifice pentru grupul tinta secundar 15-19 ani:

 • activitati de integrare sociala si economica si dezvoltarea abilitatilor de viata, cursuri vocationale, educatia in domeniul sanatatii.

4. Activitati pentru parintii beneficiarilor:

 • activitati care le dezvolta abilitati de viata, suport psiho-social, integrare sociala si economica

 

Resursele umane implicate in implementarea proiectului

 • Fiecare centru de zi are un cooprdonator si un asistent de proiect angajati, iar activitatile  zilnice sunt organizate cu sprijinul a 30 de voluntari/centru. Aproximativ 200 de voluntari participă la cel puțin o dată într-o activitate de proiect – 3960 ore voluntariat/luna = 35 640 ore voluntariat/an in beneficiul celor mai vulnerabili

 

Contributiile in natura implicate, resursele materiale folosite

 • spatiul pentru amenajarea Centrului de zi de la Lupeni (in suprafata de 450 mp) a fost concesionat cu titlu gratuit pentru o perioada de 10 ani subfilialei de Cruce Rosie Lupeni
 • produse alimentare si de igiena din donatiile obtinute de Crucea Rosie Romana sunt distribuite beneficiarilor mai ales cu ocazia sarbatorilor de Pasti si de Craciun
 • 50 de calculatoare reconditionate au fost donate Centrelor de Zi de catre Fundatia Ateliere fara frontiere

 

Schimbari si efecte

Activitatile s-au dovedit a fi extrem de relevante pentru comunitatile unde se desfasoara proiectul prin prisma faptului ca beneficiarii si-au imbunatatit considerabil prezenta la scoala, notele si starea generala de bine (stima de sine). Proiectul a contribuit la mobilizarea comunitatii, localnicii participa in mod voluntar la activitatile din centre, parintii beneficiarilor au devenit persoane-resursa, cadrele didactice din scoli se simt motivate sa contribuie la sustinerea centrelor, autoritatile locale sunt implicate in luarea deciziilor cu privire la centre.

Rezultatele proiectului ne incurajeaza sa continuam acest proiect si în 2019 in beneficiul cat mai multor copii defavorizati.

Bugetul necesar pentru infiintarea si functionarea unui centru de zi timp de 1 an = 35.000 euro.

 

 

 

Balul Bucuriei, un eveniment caritabil organizat în sprijinul copiilor cu autism

Cea de-a IV-a ediție a Balului Bucuriei va avea loc pe 17 septembrie la Palatul Bragadiru din București. Evenimentul, organizat de Asociația Autism Voice, reprezintă ocazia de a sprijini 400 de copii și tineri cu tulburări din spectrul autist prin programe de terapie, recuperare și integrare socială.   ...

Puncte de prim ajutor în zone izolate

40% din populatia Romaniei locuieste in sate. In satele izolate, serviciile medicale de urgenta ajung in cateva ore. Pentru satele unde nu exista servicii medicale permanente, timpul pana la sosirea ambulantei face diferenta dintre viata si moarte. Crucea Rosie Romana si-a propus sa vina in sprijinul comunitatilo...

Banca de alimente

Despre Banca de Alimente In septembrie 2009, pe fondul impactului crizei economice mondiale si al cresterii preturilor la produsele alimentare, Crucea Rosie Romana a lansat proiectul Banca de Alimente, care reprezinta o solutie imediata de ajutorare a persoanelor fara venituri sau cu venituri foarte mici. Proiectul e...

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×