Clujul, locul de joacă al ilustratorilor români

Min

“Orașul nu are străzile goale, ci pline de responsabilitate. Și culoare. #stămacasă Un proiect colaborativ în desfășurare. Ne-am adunat la un loc (fiecare din casa sa) cu ilustratorii noștri preferați din Cluj. Noi le-am dat pozele noastre cu orașul gol-goluț, ei ne-au arătat cum le văd de fapt”. 

 

 

Așa descriu inițiativa cei de la KOMITI, o echipă  de fotografi și videografi profesioniști, cu expertiză în evenimente live și corporate, festivaluri de muzică și nu numai, dedicați celor două pasiuni comune – fotografia și muzica. KOMITI x Illustrators e numele proiectului  a fost lansat la începutul lunii aprilie și si-a propus să ofere o nouă realitate, plină de voie bună și culoare, într-o perioadă când imaginile orașelor goale ar fi creat angoase celor obligați să stea acasă. 

 

 

 

Chiar dacă inițial a fost doar o idee răsărită spontan, cei 7 membri care alcătuiesc echipa KOMITI: Vlad Cupșa, Gabriel Aldea, Vizaknai David, Mihnea Ratte, Anita Jambor, Marius Mariș, Andrei Giurgiuman, au ales să o dezvolte cooptând în cadrul proiectului și alți ilustratori din București și Cluj.

 

“Mesajul #staiacasă este foarte ușor de înțeles și a fost adoptat de toți cei care vor să facă o diferență. Noi ne-am hotărât să îl abordăm într-un mod mai creativ, punând laolaltă competențele noastre cu cele ale ilustratorilor. Nu am vrut să arătăm imaginea unui oraș părăsit și post-apocaliptic. Ne-am propus să transmitem un sentiment mai liniștitor prin fotografii, arătând că străzile goale sunt așa de pline de culoare și emană optimismul de care avem nevoie acum. Ideea inițială de a dezvolta proiectul integral in-house a fost înlocuită de curiozitate. Ne-am întrebat, „Oare cum văd alți ilustratori Clujul?” Așa a început un proiect colaborativ, spontan, pentru care primim feedback foarte bun în continuare, la o lună de când am făcut prima postare”, a declarat Vlad Cupșa, unul dintre membrii KOMITI. 

 

În cadrul proiectului dedicat Clujului au participat ilustratorii Ciora Andreea, Andrea StanPojum EdithLia CucuianuAlexandra FilimonJózsef VassMatei IacobMarius MarișAndra Karina DucaIulia MiteaRue AtelierSmash StudioPaul AlexandruAlina LipotchiȘtefania StefănescuTatiana RozdovanuGabriela NicolaeAndreea IlisaiBianca MocanAna CoroiAnita JamborAlex CioflicăMiklós RitaDiana MarchisGabriela PredaMihai BoldRobert LeonteRoxana OroianMaria Elisabeta CucuSilviu CioraInya ȘerbanGeorgeta CristeaRobert Filip. Fotografiile au fost realizate tot de echipa KOMITI lăsând intenționat anumite spații vizuale utilizate drept canvas de către ilustratori. 

 

Vorbind despre experimentul pe care echipa KOMITI l-a realizat în această perioadă ce a avut un impact emoțional considerabil asupra vieții fiecăruia, Vlad Cupșa  a adaugat  experimentul nostru ne menține optimiști și ne umple orașul de vise. Prin acest exercițiu ne dăm seama cât de importantă este arta în viața noastră. Ne dorim să dezvoltăm aceste idei în continuare și să experimentăm”.

 

Artă cu scop nobil 

 

Și dincolo de bucuria vizuală pe care aceste lucrări o împărtășesc, există și un scop nobil care reiese din această inițiativă. Ilustrațiile pot fi cumpărate sub formă printată, iar banii strânși în urma acestei acțiuni sunt donați către două asociații, una din Cluj, alta din București:  Asociația Civic Suport din Cluj, care are ca scop coordonarea unui centru de răspuns rapid pentru persoanele și grupurile vulnerabile în această perioadă, și Asociației Carusel din București, care are grijă de cei fără adăpost și cei care își câștigă existența pe stradă.

Astfel, toți cei care doresc să intre în posesia unei astfel de ilustrații, dar și să facă o faptă bună în aceeași măsură, o pot achiziționa online din Shop-ul Daisler Print House (Cluj și București). Ilustratorii și-au dat acordul pentru ca lucrările lor să fie scoase la vânzare, iar iubitorii de artă să doneze unor cauze nobile pe lângă intenția de a rămâne cu o amintire frumoasă din această perioadă plină de provocări. 

 

 

KOMITI x Illustrators București

 

Dacă inițial întâi Clujul a devenit locul de joacă al personajelor din benzile desenate, proiectul KOMITI x Illustrators a continuat cu o nouă serie, de data aceasta dedicată Bucureștiului. Acesta poate fi văzută aici. 

 

 

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×