Coffee News 13.04.2021

Min

Critici la adresa premierului şi a ministrului Sănătăţii, după tragedia de la Spitalul “Victor Babeş”

 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, l-a criticat pe prim-ministrul Florin Cîţu pentru că nu l-a demis pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, după incidentul de la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul “Victor Babeş”.

“Cîţu a ratat iar. Trebuia să îl demită pe Vlad Voiculescu. Singurul gest onorabil. Dar a fugit, din nou, de răspundere. O vom face noi prin moţiune”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

tragedie
Photo by Eyasu Etsub on Unsplash

Premierul Florin Cîţu a transmis, luni seara, condoleanţe familiilor celor trei persoane decedate la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul “Victor Babeş” din Capitală, unde s-a produs o defecţiune la instalaţia de oxigen şi a anunţat că a cerut ministrului Afacerilor Interne o anchetă rapidă în acest caz, pentru ca toţi cei care vor fi găsiţi vinovaţi să răspundă.

Premierul a adăugat că în acest război cu pandemia de COVID-19 presiunea pe spitale, în special pe secţiile de terapie intensivă, este foarte mare şi de aceea este nevoie de ajutorul tuturor actorilor din societate, subliniind că vaccinarea este singura soluţie.

“Suntem într-o luptă şi într-un război cu această pandemie de un an de zile. Presiunea pe spitale este foarte mare, presiunea pe secţiile de terapie intensivă este foarte mare. Trebuie cu toţii să ajutăm şi de aceea am spus întotdeauna sau în ultima perioadă am vorbit despre această campanie de vaccinare – este singura soluţie, în acest moment este foarte important. Pe partea noastră, de ce am ieşit în această seară (luni – n.r.), şi era important, am văzut că administratorii sau reprezentanţii statului fug în aceste momente, fug de comunicare. Cetăţenii au nevoie să comunicăm mai mult în aceste momente. Au nevoie să venim să le explicăm. De aceea l-am adus în această seară (luni – n.r.) lângă mine pe domnul Arafat să explice exact ce s-a întâmplat, o să stea cu dumneavoastră aici să răspundă la întrebări. Ceea ce ştim până acum: nu trebuie să mai fugim de comunicare. Trebuie să venim să comunicăm transparent românilor de fiecare dată”, a afirmat Cîţu.

Şeful Executivului a precizat că autorităţile vor încerca în continuare să asigure cât mai multe paturi la terapie intensivă.

Vă reamintim, trei pacienţi cu COVID-19 au murit la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul “Victor Babeş”, din primele informaţii rezultând că s-a produs o defecţiune la instalaţia de oxigen.

Luni, social-democraţii au anunţat depunerea unei noi moţiuni simple împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

 

Arafat: Nu putem lua toate paturile de la ATI pentru COVID. Vom avea probleme cu alte urgenţe

 

Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat că autorităţile caută în continuare soluţii pentru suplimentarea paturilor de ATI pentru bolnavii COVID. El a explicat că dintr-un număr total de aproximativ 4.000 de paturi de terapie intensivă la nivel naţional sunt folosite doar aproape 1.600, întrucât nu pot fi lăsate deoparte celelalte urgenţe medicale.

ATI
Photo by Mufid Majnun on Unsplash

Şeful DSU a precizat totuşi că luni în ţară erau “foarte puţine paturi libere” la ATI. Raed Arafat a explicat că, de exemplu, s-a mers pe varianta preluării paturilor de terapie intensivă pentru bolnavi COVID de la Spitalul “Foişor” pentru că acolo Secţia de terapie intensivă este una “foarte modernă, foarte bine pregătită” şi care “nu avea capacitatea ocupată”, avea “trei pacienţi postoperatorii”.

“Deci, când s-au mutat pacienţii cu COVID la ‘Foişor’, noi nu am evacuat din Terapie Intensivă decât trei pacienţi, în mare parte postoperator, nu chiar critici de terapie intensivă şi am dus acolo 20 de pacienţi critici (bolnavi de COVID – n.r.). Ăsta a fost modul în care am lucrat ca să creştem capacitatea fără să impactăm celelalte urgenţe”, a spus Arafat.

El a mai precizat că numărul de 1.532 de paturi ATI pentru bolnavii COVID adulţi reprezintă capacitatea atinsă acum două zile.

 

 

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,2% în luna martie

 

bani
www.unsplash.com

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,1% în luna martie a acestui an, de la 3,2% în luna februarie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,37%, mărfurile alimentare cu 1,59%, iar serviciile cu 2,21%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

“Preţurile de consum în luna martie 2021 comparativ cu luna martie 2020 au crescut cu 3,1%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2020- martie 2021) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2019 – martie 2020 ), calculată pe baza IPC, este 2,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,1%”, precizează INS.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La finalul anului se estimează o inflaţie de 2,5%.

 

 

Ţările cu surplus de doze de vaccin, sfătuite să le redistribuie

 

vaccinuri
www.unsplash.com

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, s-a întâlnit cu preşedintele Gavi, Alianţa pentru vaccinuri, Jose Manuel Barroso, pentru a discuta despre necesitatea ca ţările care dispun de un exces de stocuri de vaccin împotriva COVID-19 să le redistribuie cât mai curând posibil.
În acelaşi timp, Malpass şi-a exprimat dorinţa de a coopera îndeaproape cu Gavi la elaborarea unei strategii pe 2022 care să includă extinderea capacităţii de producţie de vaccinuri pentru ţările în curs de dezvoltare, a anunţat Banca Mondială într-un comunicat.

Cei doi au discutat de asemenea despre necesitatea ca ţările, furnizorii şi partenerii de dezvoltare din contractele pentru vaccinuri să dea dovadă de o mai mare transparenţă şi ca angajamentele şi cerinţele de export şi livrare să fie respectate.

Preşedintele Băncii Mondiale pledează de mai multă vreme pentru accelerarea vaccinării cu scopul de a limita atât pandemia, cât şi creşterea pagubelor în plan economic, iar săptămâna trecută a avertizat că ritmul lent al campaniilor de vaccinare din Europa poate avea un impact negativ asupra creşterii economice în regiune.

 

 

Sursă ştiri: AGERPRES

 

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×