Coffee News 27.04.2021

Min

INS: Procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat

 

INS menţionează că procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat comparativ cu 1 ianuarie 2020, remarcându-se o scădere uşoară a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) şi în acelaşi timp o creştere (de 0,4 puncte procentuale) a ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste).

Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 115,0 (la 1 ianuarie 2020) la 118,7 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 ianuarie 2021).

oameni pe strada
Photo by Jacek Dylag on Unsplash

Vârsta medie a populaţiei a fost de 41,9 ani, cu 0,2 ani mai mare decât la 1 ianuarie 2020. Vârsta mediană a fost de 42,2 ani, în creştere cu 0,4 ani faţă de 1 ianuarie 2020.

La 1 ianuarie 2021, cea mai mare pondere în totalul populaţiei o deţinea grupa de vârstă 40-44 ani (8,6%). În rândul persoanelor de sex masculin, ponderea acestei grupe de vârstă a fost de 9%, iar la cele de sex feminin de 8,2%. Ponderea grupei 0-4 ani a fost de 4,6%, mai mică decât cea a grupelor de vârstă 5-9 ani (4,7%), 10-14 ani (5,2%) şi 15-19 ani (5,1%).

Populaţia după domiciliu era de 22,089 milioane de persoane, la 1 ianuarie 2021, în scădere cu 0,5% faţă de luna similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi.

La 1 ianuarie 2021, populaţia după domiciliu din mediul urban a fost de 12,442 milioane de persoane, în scădere uşoară faţă 1 ianuarie 2020 (0,6%).

Populaţia feminină la 1 ianuarie 2021 a fost de 11,305 milioane de persoane, în scădere cu 0,4% faţă de aceeaşi dată a anului precedent.

INS menţionează că datele privind populaţia după domiciliu la 1 ianuarie 2021 vor fi disponibile până la nivel de localitate (municipiu, oraş şi comună), în baza de date online TEMPO, începând cu 13 mai 2021.

 

 

 

 

Cameră multisenzorială pentru copiii cu nevoi speciale, inaugurată de Primăria Sectorul 5

 

copii cu nevoi speciale
Photo by Marisa Howenstine on Unsplash

Primăria Sectorului 5 a inaugurat luni o cameră multisenzorială în cadrul Şcolii Speciale nr. 9, destinată copiilor cu nevoi speciale.

Primăria Sectorului 5 a achiziţionat, prin intermediul proiectului “Fii C.O.O.L – Fii Competitiv-Organizat-Orientat-Lucrativ”, materialele necesare amenajării camerei multisenzoriale. Proiectul a costat aproximativ 100.000 de lei, iar banii provin din fonduri europene nerambursabile.

Beneficiari vor fi copiii cu deficienţe senzoriale severe sau cu probleme neurologice (autism, ADHD, Sindrom Down, paralizie cerebrală etc.), copiii cu dificultăţi perceptuale sau disfuncţii de integrare senzorială. Camera multisenzorială stimulează dezvoltarea senzorială (auz, văz, gust, miros şi atingere), coordonarea oculo-motorie, cauză-efect, dezvoltarea limbajului, controlul asupra mediului şi relaxarea.

Proiectul a fost început de pe vremea fostei administraţii, însă a fost deblocat de actualul primar, mai arată sursa citată.

 

 

 

SUA va furniza 60 de milioane de doze de vaccin altor ţări

 

vaccinuri
www.unsplash.com

Statele Unite vor furniza altor ţări 60 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca anti-COVID-19, a anunţat luni Casa Albă, criticată până acum pentru refuzul de a exporta acest vaccin care nu a fost încă autorizat.

“Statele Unite vor debloca 60 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca în beneficiul altor ţări pe măsură ce acestea vor fi disponibile”, a scris pe Twitter Andy Slavitt, consilier al Casei Albe pentru combaterea pandemiei noului coronavirus.

Andy Slavitt a respins criticile celor care acuză Washingtonul că stochează doze de vaccin pe care nu le utilizează.”În acest moment sunt foarte puţine disponibile. Nu s-a pierdut cu adevărat timpul”, a evidenţiat consilierul preşedintelui american.

Executivul american se află încă în stadiul “planificării” acestei măsuri, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, care a promis detalii “în viitorul apropiat” despre cei care vor beneficia de aceste vaccinuri.

“Înainte ca dozele de AstraZeneca să fie trimise din SUA, FDA (Agenţia Americană pentru Medicamente) va confirma că aceste doze îndeplinesc cerinţele de calitate”, a precizat Psaki.

Washingtonul a anunţat anterior acorduri pentru trimiterea a 2.5 milioane de doze de vaccin AstraZeneca în Mexic şi 1.5 milioane de doze în Canada.

Doar trei vaccinuri sunt autorizate în prezent în SUA: Pfizer/BioNTech, Moderna şi Johnson & Johnson. Milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost produse în SUA, unde nu pot fi utilizate deocamdată.

 

Sursă ştiri: AGERPRES

 

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×