Coffee News 29.04.2021

Min

S-a deschis primul centru drive-through de vaccinare anti-COVID din Bucureşti

 

 

vaccinare
www.unsplash.com

Primul centru de tip drive-through din Capitală s-a deschis în această dimineaţă în Piaţa Constituţiei. Acesta va funcţiona zilnic, între orele 8,00 şi 20,00. Zeci de persoane aşteptau în maşini să se vaccineze la centrul drive-thru deschis în Piaţa Constituţiei din Capitală.

Potrivit Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, centrul va dispune de patru fluxuri, iar vaccinul administrat va fi cel produs de compania Pfizer.

“În centrul de vaccinare drive-through, persoanele care doresc să se imunizeze se pot prezenta doar cu actul de identitate şi chestionarul de triaj, care poate fi completat anterior prezentării la vaccinare. Documentul poate fi accesat pe site-ul RoVaccinare, la adresa https://vaccinare-covid.gov.ro/chestionar-triaj-vaccinare-adulti/. Vaccinarea se realizează fără programare în platforma RoVaccinare, iar datele persoanelor vaccinate vor fi introduse, ulterior, în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare”, afirmă sursa citată.

CNCAV precizează că agenţii de îndrumare a traficului vor asigura fluidizarea accesului către zona de triaj, vaccinare şi supraveghere post-vaccinare.
În ţară, primul centru de tip drive-thru a fost deschis, pe 24 aprilie, la Deva, unde au fost vaccinate 3.239 de persoane. Ulterior, pe 26 aprilie, a fost deschis al doilea centru similar, la Cluj, fiind vaccinate 1.038 de persoane, iar pe 28 aprilie – la Arad.

 

 

INS: Rata şomajului, în martie, a fost de 5,5%

 

Rata şomajului în luna martie, ajustată sezonier, a fost de 5,5%, cu 0,2 puncte procentuale mai mică faţă de februarie. Atunci, aceasta s-a situat la 5,7%, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

somaj
Photo by Jonathan Rados on Unsplash

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna martie a anului 2021 a fost de 464.000 persoane, în scădere faţă de luna precedentă de la 478.000 persoane.

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,7% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,2% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,4% pentru luna martie (4,6% în cazul bărbaţilor şi 4,2% în cel al femeilor).

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 75,1% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna martie 2021.

INS precizează că, începând cu anul 2021, metodologia Anchetei forţei de muncă în gospodării (sursa primară a datelor din acest comunicat) a fost revizuită pentru a răspunde cerinţelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021.

Aceste modificări generează un impact sesizabil asupra estimaţiilor – în special asupra numărului populaţiei ocupate (şi implicit asupra numărului populaţiei active – care este numitorul indicatorului “rata şomajului”).

Din acest motiv datele provizorii publicate pentru lunile ianuarie – martie 2021 nu sunt comparabile cu cele publicate pentru perioadele anterioare, atrage atenţia INS.

 

 

 

Locurile de muncă din România, printre cele mai periculoase din Uniunea Europeană

 

accident de munca
Photo by Jackson Simmer on Unsplash

Locurile de muncă din România sunt printre cele mai periculoase din Uniunea Europeană. Asta în condiţiile în care, în anul 2018, aici a fost înregistrată o rată standardizată de incidenţă de 5,27 accidente mortale la 100.000 de lucrători. Adică aproape dublu faţă de media din UE, care a fost de 2,87 accidente mortale la 100.000 de lucrători, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

O rată standardizată de incidenţă mai mare decât în România se înregistrează doar în Luxemburg, respectiv 6,42 accidente mortale la 100.000 de lucrători. Însă, în cifre absolute, în anul 2018 în Luxemburg au fost semnalate doar 14 accidente mortale la locul de muncă.

În total, în 2018, au fost înregistrate 2.954 accidente mortale la locul de muncă în Uniunea Europeană (UE), dintre care 221 au fost consemnate în România, un număr comparabil cu cel raportat în Marea Britanie (227 de accidente mortale) şi mai mult decât în Polonia (183 de accidente mortale).

Potrivit Eurostat, statele membre cu cele mai scăzute rate de incidenţă au fost: Olanda (0,87 accidente mortale la 100.000 de lucrători), Germania (1,0), Finlanda (1,28), Suedia (1,66) şi Grecia (1,69), în timp ce la polul opus de afla Luxemburg, cu 6,42 accidente mortale la 100.000 de lucrători, urmată de România, cu 5,27 accidente mortale la 100.000 de lucrători.

 

Sursă ştiri: AGERPRES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×