Coffee News 6.05.2021

Min

Ministrul Sănătăţii: Renunţarea la mască în spaţiile deschise, fezabilă de la 1 august

 

COVID
www.unsplash.com

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, consideră că renunţarea la purtarea măştii de protecţie este fezabilă de la 1 august, dar în spaţii deschise şi neaglomerate.

“Depinde unde renunţăm la mască. Încurajez şi eu renunţarea la mască în anumite condiţii, în afara spaţiilor închise, în locurile care nu sunt aglomerate şi pentru aceste zone termenul de 1 august cred că este unul fezabil”, a declarat Mihăilă la TVR1.

Ea a arătat că a discutat cu premierul Florin Cîţu ca persoanelor care sunt vaccinate să înceapă să le fie permisă mai multă libertate şi să revină cât mai repede la viaţa de dinainte de pandemie, iar de la 1 iunie să se poată sta fără mască în birouri, dacă toţi angajaţii din acel loc sunt vaccinaţi.

Ministrul Sănătăţii şi-a exprimat dorinţa ca, odată cu implicarea medicilor de familie, numărul celor vaccinaţi împotriva noului coronavirus să treacă de 100.000 de persoane pe zi.

“Astăzi (miercuri – n.r.) am avut 94.000 de vaccinaţi, ceea ce este un rezultat încurajator. Cred că toate aceste noi metode de vaccinare au contribuit la acest rezultat bun. (…) Este unul dintre vârfuri… A fost doar a doua zi de vaccinare la medicii de familie. Eu sper că reuşim să ajungem la cât mai multe persoane, prin medicii de familie vom depăşi 100.000 de vaccinaţi pe zi”, a afirmat ministrul Mihăilă.

Întrebată despre interesul în continuare scăzut pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca, ea a răspuns că dozele din acest vaccin existente în stoc ar mai putea fi donate sau chiar revândute unor ţări din afara UE.

De asemenea, Ioana Mihăilă a anunţat că ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii ar putea fi publicat săptămâna aceasta, astfel ca, de săptămâna viitoare, în funcţie de cât de repede vor fi livrate testele necesare, această procedură să poată fi demarată efectiv.

 

 

Propunerea de includere în Codul penal a noţiunii de ultraj împotriva personalului medical, prezentatăîn Senat

 

Prezentarea a fost făcută de preşedintele Comisiei de sănătate a Senatului, Adrian Streinu-Cercel, în întâlnirea cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

medicina
Photo by Bill Oxford on Unsplash

Ultrajul este definit ca fapta prin care o persoană fizică sau juridică îngrădeşte şi limitează activitatea personalului medical, în exercitarea profesiei, împiedicând, în acest fel, dreptul de a acorda, prin modalităţi profesionale de prevenire şi tratament, pacienţilor asistenţă medicală. Acesta este pedepsit cu închisoare de la 3 la 6 luni.

Potrivit unui comunicat al Senatului transmis, miercuri, AGERPRES, Streinu-Cercel s-a întâlnit cu Grupul de lucru pentru sănătate din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), în vederea unei prime evaluări şi discuţii pe problematica sistemului de sănătate din România.

În timpul dezbaterilor au fost abordate teme vizând telemedicina, Contractul-cadru CNAS (CoCa 2021-2022), debirocratizarea sistemului medical, Legea malpraxisului, Registrele naţionale, îmbunătăţirea modului de lucru al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), precum şi programele de prevenţie. Participanţii au pus accentul pe componenta de telemedicină şi pe modul de utilizare a inteligenţei artificiale în actualul context al digitalizării sistemului de sănătate.

Potrivit comunicatului, a fost amplu dezbătut Programul de prevenţie în sănătate, concept care trebuie să fie aplicat “pe termen lung, începând de la grădiniţă”.

Participanţii la întrevedere au decis că astfel de întâlniri să se desfăşoare cu o anumită frecvenţă, în vederea actualizării cadrului normativ din sistemul medical, astfel încât să devină operaţional, menţionează sursa citată.

 

 

India, lovită în plin de al doilea val de infectări

 

India a înregistrat un nou record de infectări cu noul coronavirus. Au fost raportate 412.262 de cazuri în ultimele 24 de ore, precum şi cel mai mare număr de decese înregistrat până la această dată, în plin val doi al pandemiei de COVID-19.

pandemie
www.unsplash.com

Cu noile contagieri, India a trecut pragul de 21 de milioane de cazuri de la începutul pandemiei, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Sănătăţii.

India a înregistrat, de asemenea, 3.980 de noi decese de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nou record oficial în această ţară, deşi experţii avertizează că cifra reală ar putea fi mai mare.

India ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai afectate ţări din lume de pandemie, fiind devansată doar de Statele Unite, care au raportat 32,5 milioane de cazuri, potrivit Universităţii Johns Hopkins. India este copleşită de cel de-al doilea val de coronavirus, care pare imparabil şi care a suprasolicitat sistemul sanitar, provocând penurii de oxigen medical şi de paturi în mari oraşe precum New Delhi.

Programul indian de vaccinare, deschis recent pentru întreaga populaţie de peste 18 ani, este văzut ca singura metodă capabilă să frâneze răspândirea virusului, deşi ritmul vaccinărilor este departe de cel sperat de autorităţile locale, din cauza lipsei de vaccinuri.

În ultimele 24 de ore au fost administrate 1,9 milioane de doze, o creştere faţă de cifrele din ultimele zile, dar departe de cele 3,5 milioane de vaccinuri administrate în urmă cu câteva săptămâni.

Guvernul indian a recunoscut miercuri, pentru prima dată, că spectaculoasa creştere a cazurilor în numeroase state ale ţării este “corelată” cu o mai mare prezenţă a variantei indiene “dublă mutantă” B.1.617, deşi nu se poate încă stabili “o legătură directă”.

 

Sursă ştiri: AGERPRES

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×