Comunitatea reinventată. Fundraising-ul reinventat

Min

 

Să lucrezi în domeniul ONG în vremuri normale este greu. Să lucrezi în domeniul ONG în perioada de pandemie este devastator, în cele mai multe cazuri, din trei motive mari și late, indiferent de specificul organizației:

 

  1. Activitatea curentă alături de adulții, copiii, animalele sau mediul înconjurător care stau la baza misiunii tale este blocată sau interzisă cu totul, astfel încât trebuie să găsești alte forme, mai mult sau mai puțin bune, ca să le fii aproape.
  2. Activitatea curentă internă a organizației tale nu este eficientă remote (de acasă) sau e chiar imposibilă remote în unele cazuri.
  3. Nu mai poți face fundraising așa cum făceai înainte sau pentru ce ai nevoie să faci fundraising urgent nu este atrăgător pentru oameni acum. Dar oare este chiar așa?

 

Orice ong-ist adevărat este un om care face indiferent de situație. Iar ca oameni suntem afectați psihologic, emoțional și cognitiv de situația în care ne aflăm. Cauzele noastre ne afundă zilnic cu cereri disperate de ajutor. Resursele s-au tăiat. Posibilitate de mișcare este închisă s.a.. Toate acestea ne afectează gândirea, sistematizarea și abilitatea creativă.

 

Totuși, așa cum mulți s-au reinventat rapid perioada asta de urgență, migrând pe on-line cu business, networking, comunicare, vânzare, cumpărare, educație, așa și fundraising-ul trebuie să se mute mult în on-line pentru că aceasta e perioada în care societatea vrea și poate să fie solidară, vrea și poate să ajute, fie că ne vine să credem sau nu. Sunt, însă, mii de organizații bune care se zbat pentru idei, pentru resurse, pentru informații ca să poată să existe în continuare.

 

5 idei de fundraising online

 

Așadar, mai jos, regăsiți 5 idei de fundraising online pentru orice ONG în perioada asta. Tot ce ai nevoie este de puțină tehnologie și voință.

comunitate

 

1. Galantom.ro – Dăruiește ziua ta, dăruiește talentul tău, dăruiește evenimentul tău online

Sigur sunt mulți care știu de platforma celor de la Asociația Envision creată în 2014. Cu toate astea, încă nu știu suficienți oameni și e păcat pentru că pe platforma aceasta orice organizație se poate înscrie și orice om poate face fundraising pentru ce dorește inima lui. În toți acești ani, oamenii aderanți în comunitate au putut să ofere incubatoare pentru maternități, zeci de copii au fost ajutați să rămână alături de familiile lor, sute de pacienți care suferă de boli incurabile au primit îngrijire paliativă pentru a trăi cu demnitate, s-au plantat mii de copaci pentru un aer mai curat, mii de ore de terapie gratuite au fost dăruite pentru copii cu probleme neuro-psihice/autism, s.a..

Este o platformă duală, user-friendly, unde până acum s-au strâns aproape 15 milioane de lei și au organizat activități peste 8000 de români. În perioada aceasta, platforma a adus update-uri frumoase, printre care se numără posibilitatea de a-ți dărui ziua de naștere sub un nou concept de #sarbatoresteacasă. Toate detalii se găsesc AICI și sunt deja 549 de proiecte care așteaptă Galantomi cu suflet pentru ajutor. Transparența este 100% și oricine poate vedea în timp real câți bani sunt necesari și câți s-au strâns până la închiderea proiectului sau atingerea targetului.

 

2. Facebook fundraising – Strângeri de fonduri prin Facebook

Este un instrument pus la dispoziție de platforma de socializare oricui din lume de mulți ani deja, cu excepția României (s-a anunțat că în curând va fi valabilă donarea și  în țara noastră). Chiar și așa, sunt multe organizații în țară care au filială în străinătate sau prieteni în străinătate care pot crea campania pentru ONG-ul din țară sub diverse forme. Deși se poate crede că Facebook Fundraising a fost creat pentru cazuri individuale, pentru că cea mai mare vizibilitate a fost pentru acestea până acum, adevărul este altul – a fost creat pentru oricine, organizație sau persoană.

Aidoma Galantom, pe Facebook se poate vedea în timp real câți bani sunt necesari, câți s-au strâns și dacă s-a atins sau depășit targetul. Partea faină este că în campaniile acestea organizatorii pot posta oricând update-uri și informații relevante în timp real pentru a ține la curent publicul cu cauza pentru care se donează (postări, fotografii, video-uri s.a.).

Câteva exemple frumoase de campanie pe Facebook găsiți AICI, AICI sau AICI. Mai multe detalii despre cum se poate face găsiți AICI.

 

3. Evenimente on-line

Evenimentele au avut și vor avea în continuare cel mai mult de suferit. Cu toate acestea, nu trebuie abandonată această opțiune pentru că adaptabilitatea, creativitatea și voința sunt elementele cheie în orice activitate.  Fie că vorbim de un eveniment sportiv online, un eveniment de cooking online, un eveniment de wine-tasting sau webinar, se poate orice. Oamenii simt nevoia acum mai mult decât oricât să se conexe, să facă ceva, să ajute, să simtă că influențează cumva în bine ce se întâmplă în lume chiar dacă sunt acasă, pe canapea, privind laptop-ul sau telefonul.

Platformele de utilizat aici pot fi Facebook, Zoom, BlueGento, Discord sau Houseparty. Totul depinde de specificul evenimentului, numărul de participanți și formele de comunicare/canale.

Ca formă de strângere de fonduri, plata on-line cu cardul este bună în toate aceste cazuri. Mai multe exemple de instrumente pentru evenimente on-line puteți găsi și AICI. Transparența fondurilor acumulate și utilizate depinde de organizatori să le anunțe public.

Un exemplu fain de campanie de strângere de fonduri prin eveniment online este OneWorld – Togheter at Home, care a generat peste 20 milioane de dolari pentru OMS, în lupta contra COVID-19 în lume. Desigur, acest event a fost grandios, însă conține multe elemente care sparte în bucăți mai mici, ne poate învăța să le aplicăm cu succes și în evenimente mici, locale.

 

4. Parteneriate online

Aidoma parteneriatelor fizice, parteneriatele online între ONG-uri și companii încă sunt viabile. De ce? Pentru că așa cum mare parte din business-uri s-au reinventat în online, altele sunt și mai puternice decât înainte datorită online-ului. Aici vorbim despre business-urile care sunt dispuse fie să aloce un procent din vânzările lor către o cauză sau își unesc forțele cu alte business-uri și strâng donații direct pe platforma lor de vânzare și redirecționează către o cauză sau fac matching financiar de tipul la fiecare donație de X lei oferită către organizație, X companie dublează suma.

Câteva exemple:

  1. Firma de catering Bistro Dorobanți donează 5% din vânzările lor, lunar, pe tot anul 2020 către proiectul Autism Voice Line ce asigură consiliere de specialitate on-line pentru orice familie cu copii cu autism sau tulburări comportamentale izolați la domiciliu.
  2. Emag.ro în colaborare cu alte 7 companii strâng fonduri pentru a achiziționa produse și echipamente pentru spitale, autorități, ONG-uri. Lista updatată de bani acumulați și unde s-au transmis până acum se găsește AICI.
  3. Designeri români alături de Asociația Kinetobebe au creat grupul Bine de purtat pe Facebook, unde orice designer donează o piesă de vestimentație și cineva o cumpără, iar fondurile sunt direcționate către copiii cu probleme neuromotorii ai asociației.

 

5. Fonduri și platforme

De mai bine de o lună de zile, zeci de eforturi se fac local și național, însă răspândite și separate, ceea ce, dacă ne gândim în marea schemă a lucrurilor, nu este bine deloc pe termen mediu și lung.

Câteva organizații au înțeles asta din prima și au creat fonduri/platforme comune pentru orice ONG fiindcă, de la mic la mare, toate au nevoie de un suport pentru cauzele lor care, cumulat, ajung la a ajuta concret aproape 1 milion de români.

Fondul de Solidaritate este un exemplu în acest sens.  Creat de Maria Duduman, fondatoarea comunității Fă Bine!, acest fond reunește 55 de ONG-uri ce deservesc peste 6000 de copii, bătrâni sau persoane cu dizabilități din toată țara. Toate fondurile strânse on-line, pe Facebook , prin sponsorizări sau cu cardul on-line, au transparență și fiecare organizație își poate expune misiunea prin orice mijloc posibil, astfel încât orice donator știe exact unde ajung banii lui și pentru ce.

RoHelp.ro este platforma creată de Code4Romania, asociație care, până acum, a creat șase soluții on-line pe diverse segmente pentru a lupta contra efectelor coronavirusului în societate. Pe platformă se poate înscrie orice ONG care are initițive în perioada aceasta și oricine poate dona prin card către cauza dorită. Simplu și rapid!

Pago, Revolut sau Paysera sunt printre cele mai cunoscute platforme de plăți on-line și au facilitate de donare direct către ONG-uri. Până în acest moment, numărul de ONG-uri disponibile pe fiecare platformă este limitat, dar în continuă creștere, astfel încât recomandarea este ca orice ONG care dorește să aibă opțiunea asta să fie la curent cu update-uri în acest sens anunțate de organizatorii platformelor.

 

Sper ca aceste resurse enumarate mai sus să ajute pe cât mai mulți. Împreună suntem mai puternici!

 

Share&Comment anytime!

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×