Coronavirusul și tentativele de fraudă. 12 sfaturi utile pentru a nu deveni victimele infractorilor

Min

Epidemia de coronavirus reprezintă o ocazie perfectă pentru tot mai mulți escroci pentru a profita de naivitatea și vulnerabilitatea oamenilor pentru a obține bani sau foloase necuvenite, pentru a-i manipula sau pentru a le vinde produse de proastă calitate. Iată la ce ar trebui să fiți atenți în această perioadă tocmai pentru a nu deveni victimele infractorilor.

 

1. Atenție la e-mailurile de tip phishing

 

Verificați dacă emailurile primite au o sursă legitimă. Nu deschideți mesaje nesolicitate sau a căror sursă nu o cunoașteți. Verificați adresa de email a expeditorului chiar dacă la prima vedere pare o sursă credibilă. Dacă ați primit un mesaj de la Apple, Yahoo, PayPal sau de la Amazon adresa de mail ar trebui să fie trimisă de pe respectivul domeniu și în niciun caz nu arată astfel replys.informverifyi_freaj1233@kitapastibisa13.kudabeauty.com. Evident, este un exemplu. Orice adresă de tipul acesta reprezintă un indiciu serios că emailul respectiv ascunde o capcană informatică. Și cel mai important aspect, nu deschideți ataşamente şi nu accesați link-urile din e-mail, aplicaţii de mesagerie sau reclame. S-ar putea să descărcați viruşi direct pe calculatorul sau telefonul dumneavoastră.

 

scam

 

2. Nu divulgați niciun fel de date personale sau bancare

 

Acestea sunt, în general, parole, coduri de activare, numărul cardului, codul PIN etc. Nicio companie nu vă va cere astfel de date în email, pe whatsapp sau pe diversele aplicații de mesagerie. Dacă vreți să cumpărați dintr-un magazin online și să plătiți cu cardul, veți fi redirecționat către o platformă dedicată, creată special pentru astfel de plăți, astfel încât să puteți plăti în siguranță. Plus că majoritatea băncilor are încă o verificare înaintea procesării oricărei plăți, tocmai pentru ca utilizatorul să poată autoriza manual plata.

 

3. Atenție la emailurile de tip spam ce imită mesajele din partea Organizației Mondiale a Sănătății (WHO)

 

Profitând de rolul pe care Organizația Mondială a Sănătății îl are în furnizarea informațiilor de încredere despre coronavirus, tot mai mulți utilizatori primesc emailuri de la OMS (WHO) cu informații despre măsurile de siguranță care ar trebui luate pentru a evita infecția. Însă pentru a citi presupusele recomandări, aceștia trebuie să dea click pe linkul încorporat în email, care îi trimite automat către un site de phishing unde li se cer date personale, care ulterior sunt folosite de către escroci. Ignorați astfel de mesaje chiar dacă par că provin din surse de încredere. Organizația Mondială a Sănătății nu are ce face cu datele dumneavoastră, deci nu le furnizați nimănui!

 

 

4. Atenţie la apeluri telefonice suspecte

 

Ele par a fi din partea spitalelor sau centrelor medicale prin care vă informează că o rudă/cunoştinţă este infectată cu virusul COVID–19 şi vi se solicită bani pentru tratament. Este o adaptare a unei modalități deja consacrate de înșelăciune, metoda “accidentul”. De-a lungul timpului, foarte multe persoane în vârstă i-au căzut deja victime. Acum, hoții s-au gândit să o adapteze vremurilor actuale și să pretindă bani de la aparținătorii presupușilor pacienți infectați cu coronavirus. Verificați întotdeauna dacă informația transmisă este sau nu adevărată, dacă ruda în cauză se află sau nu într-o situație limită luând legătura direct cu ea. Nu trimiteți bani persoanelor pe care nu le cunoașteți.

 

scam

Citește și:

Sorry. No data so far.

 

5. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse companii de dezinsecție, spitale, ONG-uri sau societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat etc.)

 

Este o perioadă potrivită pentru hoți care abia așteaptă să găsească un prilej pentru a pătrunde în locuințe și a subtiliza bunuri. Ca să vă convingeți că persoanele respective sunt cine pretind că sunt, ar trebui să le solicitaţi prezentarea actului de identitate şi a legitimaţiei de serviciu. Însă chiar și așa, în plină epidemie de coronavirus, când orice contact uman ar trebui limitat la maximum, nu ar trebui să le permiteți accesul în locuință.

 

 

6. Atenţie la oferte de investiţie în diferite măsuri de protecţie, remedii, tratamente, vaccinuri şi alte medicamente miraculoase

 

Fake-news-urile sunt la mare căutare în această perioadă. De la deja celebra vitamină C ce poate ține coronavirusul la distanță (informație infirmată deja de Ministerul Sănătății) până la alte tratamente minune menite doar să îi inducă în eroare pe cei care le comandă și să îi îmbogățească pe vânzători. Aceștia mizează pe lipsa de informare a potențialilor clienți pentru a vinde produse de provenineță îndoielnică. Verificați din surse avizate înainte de a comanda un astfel de produs dacă are efectul promis.

vitamina C
Sursă foto: Ministerul Sănătății facebook page

 

7. Atenție la ofertele de muncă și oportunitățile de afaceri

 

Escrocheriile referitoare la locuri de muncă şi angajare ţintesc persoanele care îşi caută un loc de muncă sau doresc să îşi schimbe locul de muncă, mai ales în această perioadă când tot mai multe afaceri mici și-au închis deja porțile. Adesea promit un venit considerabil – uneori acesta fiind oferit chiar şi în schimbul unui efort infim sau fără efort. De cele mai multe ori, “angajatorul” solicită celui interesat o sumă de bani în avans pentru un „plan de afaceri”, anumite materiale de pornire sau un software. După efectuarea respectivului avans, “angajatorul” dispare cu banii dumneavoastră.

Există un tip de escrocherii promovat drept oportunitate de afaceri. Vi se poate solicita efectuarea unei plăţi în avans (pentru ceva care nu funcţionează sau nu corespunde cu ceea ce v-aţi aşteptat) sau recrutarea altor persoane. Iarăși, după efectuarea plății, escrocii, evident, nu mai răspund.

bani

În această perioadă, când autoritățile recomandă munca de acasă, s-au înmulțit și astfel de escrocherii care promit venituri substanțiale pentru cei care acceptă “oferta”. Acestea sunt adesea promovate prin e-mailuri spam sau reclame anunţuri la aviziere. Majoritatea acestor anunţuri nu sunt oferte reale de muncă. Multe dintre ele sunt faţade pentru activităţi de spălare de bani sau scheme piramidale.

Este posibil să primiţi un e-mail în care vi se oferă un loc de muncă unde folosiţi contul dumneavoastră bancar pentru a primi şi a transfera plăţi pentru o companie din străinătate. Aceste „oferte de muncă” vă promit că veţi primi un comision pentru fiecare plată pe care o transmiteţi mai departe. Uneori, escrocii urmăresc doar să afle datele contului dumneavoastră bancar astfel încât să îl poată accesa. Așadar, verificați întotdeauna potențialul angajator și informațiile pe care le cunoașteți despre acesta. Nu trimiteți bani drept răspuns ofertelor de angajare. S-ar putea să rămâneți și fără ei și fără jobul promis.

 

8. Verificați înainte să cumpărați produse sau să faceți o donaţie

 

Cautați recenzii despre organizaţie, site şi produs. Pentru cumpărături online, alegeți magazine care își afișează la vedere toate datele de contact, au recenzii și politici de retur al produselor comandate. Astfel, nu veți avea neplăcuta surpriză să comandați un produs care apoi nu vă mai este livrat fără a fi măcar anunțat în prealabil.

Dacă doriți să faceți o donație, alegeți ONG-uri care își spun cu sinceritate povestea, astfel încât să puteți verifica unde ajung banii dumneavoastră. Orice ajutor contează în această perioadă și ar fi păcat să nu ajungă acolo unde este cu adevărat nevoie de el.

 

 

9. Atenţie la ofertele care par prea bune ca să fie adevărate, mai ales la cele de interes pentru această perioadă

 

Există o mulțime de oferte de produse la preţuri foarte bune: măşti chirurgicale, dezinfectant, echipamente de protecţie, echipamente medicale, în special pe site-urile de anunțuri. Cautați recenzii despre vânzător și verificați prețul produsului respectiv, astfel încât să nu fie vândut la suprapreț. Cereți detalii și mai multe informații, inclusiv fotografii, pentru a fi siguri că primiți ceea ce intenționați să cumpărați și că produsul întrunește toate standardele de calitate.

 

10. Filtrați informaţia cu care intrați în contact pe reţelele de socializare

 

De cele mai multe ori, conturile false sunt folosite ca instrumente în încercarea de fraudă. Ori deja știm cu toții că rețelele social media reprezintă mediul propice pentru propagarea de informații false, dar și de tentative de escrocare a celor mai puțin informați. Aici puteți găsi anunțuri despre medicamentul minune care va ține coronavirusul la distanță, despre echipementele medicale sau dezinfectanții la prețuri incredibile sau informații menite să manipuleze oamenii pentru a le determina anumite acțiuni în beneficiul infractorilor. Informați-vă din surse credibile, verificați identitatea celor care vă trimit cereri de prietenie și nu acceptați în lista de prieteni oameni pe care nu-i cunoașteți.

11. Informați-vă din surse oficiale

 

Există multe informaţii false prezentate interesant, cu sfaturi din partea unor experţi falşi. Este de notorietate cazul de fake-news prezentat de Active Watch al unui presupus medic din Dorohoi care ar fi inventatorul unui vaccin împotriva COVID-19, în realitate fotografia prezentată fiind al lui Johnny Sins, un actor din filme pentru adulți. Așadar, pentru a nu fi induși în eroare voită de cei care au interese obscure, alegeți să vă informați din surse oficiale, verificând informațiile de real interes. Nu distribuiți informații de al căror conținut nu sunteți sigur, nu provin din surse credibile sau reprezintă doar speculații și teorii alarmiste. Fiecare dintre noi este responsabil de gradul de panică pe care îl creează și îl alimentează în jurul său.

 

Sursă foto: Active Watch

 

12. Instalați o soluţie de securitate ce oferă cel puţin protecţie la nivel antimalware, antispam şi antiphishing

 

Cele mai noi date arată că numărul de utilizatori ale căror dispozitive au avut fişiere dăunătoare numite după coronavirus a crescut la 403, în 2020, informează știrileprotv.ro.

Coronavirus, care este discutat pe larg ca o ştire majoră, a fost folosit deja ca momeală de atacatorii cibernetici. Acum, numărul de utilizatori ale căror dispozitive au avut fişiere dăunătoare numite după coronavirus a crescut la 403 în 2020, cu un număr total de 2.673 de detectări şi 513 fişiere unice distribuite. În timp ce numerele au crescut semnificativ în comparaţie cu statisticile iniţiale pe care le-am împărtăşit, această ameninţare este încă destul de minimă”, declară Anton Ivanov, malware analist la Kaspersky.

De asemenea, tehnologiile de detectare Kaspersky au descoperit fişiere dăunătoare deghizate în documente legate de virus. Aceste fişiere au fost mascate sub forma unor fişiere pdf, mp4 şi docx despre coronavirus.

De fapt, aceste fişiere conţineau o serie de ameninţări, de la troieni la worms, care sunt capabili să distrugă, să blocheze, să modifice sau să copieze date, precum şi să interfereze cu funcţionarea computerelor sau a reţelelor de calculatoare. Unele fişiere dăunătoare sunt răspândite prin e-mail. De exemplu, un fişier Excel distribuit prin e-mail sub pretextul unei liste de victime coronavirus, care se presupune a fi trimis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost de fapt un Troian-Downloader, care descarcă şi instalează un alt fişier rău intenţionat. Cel de-al doilea fişier a fost un troian-spion destinat să adune diverse date, inclusiv parole, de pe dispozitivul infectat şi să le trimită atacatorului”, menţionează specialistul IT.

Așadar, pentru a fi protejați și pentru a reduce la minimum riscul de a deschide fișiere infectate, instalați o soluţie de securitate ce oferă cel puţin protecţie la nivel antimalware, antispam şi antiphishing, atât pentru laptop sau calculator, cât și pentru smartphone.

 

 

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×