Cu votul pe democrație călcând

Min

Hai să facem un experiment mental: ați vota ca președinte un rom? Sau o femeie romă, un homosexual, o persoană de culoare, un musulman?

Dacă ați răspuns da, sunteți în minoritate.

Atunci când nu au accese etnice de genul „mândru că sunt român”, majoritatea conaționalilor preferă să-i conducă nemții – sub formă de etnici germani locali sau importați direct de la sursă. Sau să le refacă armata francezii (ca acum un secol) și austriecii drumurile (ca acum trei secole).

Avem un președinte sas și două primării mari conduse de un neamț, respectiv o franțuzoaică. Suntem pe drumul cel bun, s-ar zice. Intrăm în Europa nu numai cu muncitorii, olimpicii, sportivii și restul diasporei, ci și cu votanții de acasă, care, iată, aleg oameni competenți și capabili fără să mai țină cont că n-au mâncat tradiționalul salam cu soia.
Doar că aici e ceva mai mult. În sondajul Cult Market Research realizat în februarie pentru Democracy Mania, profilul de președinte preferat de votanți este cel al unui bărbat creștin și familist, susținut de 85% dintre respondenți. Un japonez, un african, un evreu sau o lesbiană n-ar avea nicio șansă – ar fi votați de circa o treime din respondenți. Și, cum eșantionul e reprezentativ pentru populația cu acces la internet (45% cu studii superioare), probabil ar mai trebui scăzute 10-15 procente dacă ne raportăm la populația generală.
Ceea ce ridică întrebarea ce înțeleg totuși românii prin democrație, după exercițiul ei de 30 de ani. Dacă președintele este figura în care se recunosc alegătorii, atunci preferințele lor arată de fapt ce aspirații au. Președintele e cineva cu care poporul ar vrea să semene, în care își proiectează propria imagine de sine. Cineva care să ne reprezinte, să fie așa cum ne vedem noi înșine. Cineva bun de pus în vitrină sau de luat acasă. Să nu-ți fie jenă cu el când se duce prin alte părți. Dacă se poate, să aibă și mușchi. Democrație, democrație, da’ nu cu țigani, negri sau homosexuali, că ne supărăm.

În științele sociale, chestia asta se numește „scala distanței sociale” și măsoară disponibilitatea oamenilor de a avea contact cu alte categorii – de exemplu, dacă ai fi dispus să ai un rom în familie, sau vecin de bloc, de stradă și așa mai departe, lărgind cercul distanței. Simplificând un pic, e vorba aici de toleranță. Un element esențial al democrației.
Ei, la capitolul „toleranță” sondajul arată că nu stăm bine. Un rom ar fi votat ca președinte doar de 26% dintre respondenți; nu e prea greu de intuit cam câți ar fi de acord să se mute pe o stradă locuită de romi.

Ceva rău-prevestitor iese în evidență din rezultatele sondajului: corelația dintre nivelul declarat de venit și opinia respondenților cu privire la puterea de decizie a majorității. Cu cât crește nivelul venitului, cu atât crește și intensitatea opiniei că este corect ca majoritatea poporului să decidă în problemele ce privesc țara.
Puterea majorității, însă, se definește (și) ca opoziție față de interesele minorităților. Cu alte cuvinte, românii, cu cât sunt mai înstăriți, vor ca românii să decidă în țară. Mai precis, să decidă românii de un anumit tip: albi, creștini, heterosexuali. Pentru că asta e democrația, nu? Puterea poporului – poporul alb, creștin etc., etc.

Ne cam sperie lucrul aceste. Aici ori e o neînțelegere a ce înseamnă democrația (i.e. și protejarea drepturilor minorităților), ori cu adevărat românii educați și cu bani, adică ăia pe care contăm ca să ajungem o societate civilizată, sunt mult mai puțin toleranți decât obișnuiam să credem. Îmi imaginez că dacă s-ar ajunge la asta, o mulțime de conaționali, altfel oameni educați, „open-minded”, ar vota ca romii să stea doar pe străzile ori în cartierele „de romi”, mai brutal numite „ghetouri”. Nu e dificil să-mi imaginez cum am putea deveni o democrație „iliberală” ca Ungaria (în practică, un regim hibrid care doar mai simulează democrația reală). Probabil, chestia asta s-ar putea eventual chiar decide la vot.

 

Credit Foto Cover: Multimedia Center European Parliament

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×