Cum, dacă și de ce trebuie să vă închideți contul de Facebook

Min

Dacă aș putea, mi-aș închide azi contul de Facebook.

Sper să apuc să fac asta cât mai repede. Ce mă împiedică deocamdată s-o fac? Fără acces la Facebook, mi-aș pierde toți (sau aproape toți) clienții care sunt, da, prezenți și aici cu treburi. Facebook e un monopol din toate punctele de vedere, mai puțin cu numele.

Faptul că a ajuns atât de mare – are 2,8 miliarde de utilizatori, mai bine de o treime din populația planetei – se datorează unei intuiții de geniu: Facebook este, aparent, gratuit pentru utilizatorii individuali. În realitate, marfa pe care o vinde – mai precis, o trafichează – sunt datele personale ale utilizatorilor. Care publică acolo, netulburați, cele mai intime detalii despre viața lor: ce le place și ce nu, pe cine iubesc, cu cine sunt căsătoriți, cum îi cheamă pe copiii lor, unde merg în vacanță, ce mănâncă, la ce filme se uită, cu cine votează. Aur pentru departamentele de marketing din companii, pentru servicii secrete și mișcări politice fără scrupule, inclusiv partide mari (republicanii din SUA și conservatorii britanici, altfel foarte delicați când vorbesc despre dreptul la viață privată).

Încă nu pot să-mi șterg contul de Facebook, dar sigur o voi face. Nu numai pentru că n-am niciun chef ca un algoritm să le folosească ce știe despre mine în scopuri despre care habar n-am dacă sunt măcar legale. E și un motiv de principiu: puterea rețelelor sociale amenință democrația, atâta cât mai există ea pe lume. Nu mă atrage deloc ideea de a trăi într-o lume în care rețelele sociale au atâta putere. Așa că mi-am redus la minimum posibil activitatea pe Facebook: nu mai scriu ce fac, unde mă duc, la ce lucrez sau altele asemenea. E treaba mea, nu a lui Zuckerberg sau a oricărui alt miliardar care face bani pe seama fraierilor.

În sondajul Democracy Mania realizat de Cult Market Research în februarie, la care au răspuns mulți utilizatori de internet din România, peste trei sferturi dintre respondenți (77%) au afirmat că platformele sociale trebuie să fie responsabile pentru eliminarea știrilor false sau neverificate. Aproape jumătate (48%) nu știu dacă informațiile distribuite prin intermediul acestor platforme sunt de încredere sau nu și aproape o treime (31%) au puțină sau foarte puțină încredere în ele.

Subiectul știrilor false e real, dar toată discuția din jurul lui e inutilă. E evident că nu putem accepta ca Facebook sau alte platforme de același gen să colporteze teorii ale conspirației sub acoperirea „responsabilității utilizatorilor”. La fel de inutilă este și disputa care privește dificultatea verificării tuturor informațiilor pe care oricine le poate publica pe aceste rețele. Nu e cazul să-i plângem de milă lui Zuckerberg, cum făcea acum ceva timp un distins comentator, pentru că vai, e greu să verifici tot ce apare pe Facebook, asta nu se poate, dar e o dezbatere pe care trebuie s-o avem, vai, vai.

Nu asta e problema. Amenințarea reală pe care aceste businessuri o ridică la adresa societății și a democrației e faptul că fac trafic de date personale. Există deja multiple analize serioase ale efectelor modelului lor de business asupra societății, care arată că în absența unor reglementări largi și imediate, acestea erodează înseși fundamentele democrației.

Două reforme simple ar pune capăt acestei amenințări (și ar scufunda probabil Facebook): obligația de a nu mai colecta datele personale ale utilizatorilor (cum se întâmplă deja în UE cu „dreptul de a fi uitat” în căutările Google) și obligația înregistrării conturilor de pe rețelele sociale doar sub identitatea reală, verificată, a utilizatorilor. Care apoi ar fi responsabili legal pentru ceea ce postează.

Până ajungem acolo, am în plan să ies de pe Facebook.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×