Cum mi-am adaptat strategia de investiții în criptomonede după țeapa lui Elon Musk

Min

Fiind venită de la un prieten de încredere, am dat click fără ezitare. Invitația primită pe WhatsApp promitea accesarea unei criptomonede despre care auzisem câte ceva cu numai câteva zile în urmă, numită Pi.

Noua criptomonedă, gândită și dezvoltată de foști studenți de la Harvard (nu știm cât de buni), avea un mare avantaj. Era gratis. Pentru un întârziat care pierduse cam toate super-deal-urile din domeniul cripto, inclusiv Dogecoin, invitația a însemnat mai mult decât cardul de acces într-un club select.

FOMO de crypto

A fost și o intrare, prin ușa din spate, în minunata lume nouă a criptomonedelor. O chestie de mare viitor, evident. Bazată pe o tehnologie care va schimba lumea. O chestie tare, despre care să vorbești la o bere cu băieții și în care să bagi chiar și bani. Câteodată chiar mulți. Sau, și mai bine, dacă poți și te pricepi, chiar să minezi la tine acasă. Să faci bani peste noapte, în somn. Fiind o investiție care pare atât de evidentă, începe să te ia Fear Of Missing Out – FOMO. Intri în panică, dat fiind că ești singurul rămas pe dinafară când toată lumea petrece în casa vecinilor de peste drum.

Dar m-am hotărât cu adevărat să fac ceva numai după ce soacra mea, care nu are pensie specială, mi-a propus să îmi dea 100 de lei să îi investim în Bitcoin (!). Văzuse o știre despre creșterea fulminantă a criptomonedelor. Așa că intrarea în clubul Pi a însemnat și un fel de răspuns indirect la rugămintea ei. În sfârșit, am făcut ceva. Am calmat FOMO pentru un timp. Trebuie să știți că Pi nu îți cere (încă) bani. Trebuie doar să inviți alți prieteni și cunoștințe ca să minezi la o rată mai mare și, o dată pe zi, trebuie să deschizi aplicația ca să minezi. E adevărat că fondatorii au niște planuri cu Pi, care implică mai mult efort din partea pionierilor 🙂 ca mine, dar deocamdată sunt bine. Mă rog, nu știu dacă sunt bogat sau sărac în lei sau euro, dar am crypto.

Rețeta crypto-succesului

În lumea criptomonedelor serioase, lucrurile arată mai urât decât starea mea de spirit de posesor de criptomonedă fără valoare. Au scăzut de vreo săptămână cu circa 30%. Megastarul Elon Musk, care mută indicii bursieri la fel de ușor cum trimite zeci de sateliți în spațiu cu o singură lansare, a spus ca sunt rele – după ce, cu ceva timp în urmă, a anunțat că acceptă plăți în bitcoin pentru achiziționarea modelelor Tesla. Pare o strategie clasică de manipulare a pieței, însă nu e clar cine este piața, pentru că vorbim de un sistem descentralizat. Probabil că trebuie să mai treacă timp să ne lămurim cu toții dacă trăim o nouă criză a lalelelor sau zorii unor vremuri noi, cu o clasă de active care merită investiții pe termen lung, nu doar speculative.

Dar până atunci, cel mai bine e să faci ce te sfătuiește orice broker onest sau platformă de investiții serioasă – dacă ai niște bani în plus, de care te poți lipsi fără să renunți la concediu sau mai rău, la casă, atunci poți să cumperi crypto, no problem. Și poate e bine să vinzi când rudele apropiate îți spun că e momentul să cumperi crypto acum…

Despre

Sorin Barariu este jurnalist și comunicator, cu o experiență bogată în televiziune și presa scrisă. Consultant în PR pentru branduri importante, este un consumator de media implicat în analiza acestui domeniu.

Photo by Harrison Kugler on Unsplash

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×