Dacă nu știi cine este Socrate, știi că nu știi nimic!

Min

Partea frumoasă a vieții este că multe nu s-au schimbat de pe vremea lui tata Socrate. Dacă transpunem învățăturile lui în actualitatea noastră de zi cu zi, ai să vezi cât de actuale sunt iar dacă nu știi cine e Socrate, nu are sens să mergi mai departe. 

 

 

Dacă nu știi cine este Socrate, știi că nu știi nimic!

 

 

Mare adevăr! Nu știu cum este la voi, dar eu, ori de câte ori am crezut că știu ceva s-a dovedit că mai am ceva de învățat. Ba chiar țin minte ce mi-a spus o dragă profesoară dintr-un stagiu de formare: “dacă profesorul nu își revizuiește teoriile, nu îl lua ca și model, are ego-ul mare”. Așadar, după ce am zâmbit entuziastă la citirea cărților lui Allan Pease, acum în vremurile actuale aflu că sunt demult depășite de studiile făcute pe bărbați și femei. La fel și autorul celebrei cărți ”Bărbații sunt de pe Marte și femeile de pe Venus”. Și John Gray ca și primii autori, scriu simpatic, clișeistic, pornind de la ipoteza că originea diferențelor dintre sexe se află în Epoca de piatră.

 

Poate nu am evoluat atât de mult ca omenire, pe întreg globul, dar generalizările sunt periculoase și de aceea, eu personal, chestionez orice ipoteză frumos și simpatic ambalată.

 

Cine e Socrate? – Noroc că între timp, pentru că știu că nu știu nimic, mai trag cu ochiul la cercetări bazate pe originea biogenetică și merg deocamdată pe teoria lui Simon Baron-Cohen și anume că diferența între un bărbat și o femeie este foarte simplă: femeile au capacitatea de a se transpune mai ușor în situațiile altora și bărbații au o capacitate mai mare de sintetizare.

 

Concluzia este foarte simplă: atenție la generalizări. Nu numai că sunt limitative dar îți blochează deschiderea către cunoștere: de unde știi că mereu ai dreptate?

 

Mințile luminate discută idei, mințile medii despre evenimente și mințile slabe discută despre oameni!

 

Ce ar fi zis Socrate în zilele noastre cu atâta online, în care toată lumea își dă cu părerea, de cele mai multe ori fără nici un argument?

 

Cine e Socrate? – Bârfele, invidia, discuțiile fără esență nu sunt productive deloc. Să ne uităm în jur. Cei care au ochi să vadă, știu că una dintre tehnicile de manipulare a maselor sunt subiectele fumigene. Câte avem pe zi? La ce este atentă opinia publică? La tot, mai puțin la progres, bunăstare și normalitate.

 

Dacă nu știi cine este Socrate… “Cel care nu este mulțumit cu ce are, nu va fi mulțumit cu ceea ce și-ar putea dori.”

 

Cred că Socrate e fost și psiholog. Adâncă cugetarea asta… Trăim vremuri în care nimic nu ne mai ajunge. Ducem imaginea la rang de nebunie. Cunoașterea la practica celor 3 pași simpli.

 

Cine e Socrate? – Totul se simplifică. Eu aud cel puțin de 3 ori pe zi că oamenii nu mai citesc și că doresc soluții simple. Viața este simplă, da, dar nu superficială. Așa cum au ajuns mulți dintre oameni. Vindem imagine și nu conținut. De acea s-a ajuns că oamenii să nu mai recunoască originalul de fake, iubirea de îndrăgosteală și adevărul de minciună.

 

Gnothi Seuton

 

Școala bagă în capul copiilor multe lucruri folositoare dar și maculatură. Ne plângem că suntem tratați prost de funcționari, medici, etc dar uităm că unii sunt repetenți la materia ”cunoaște-te pe tine însuți”. Încă sunt oameni care râd de cei care merg la psiholog. Încă sunt oameni care cred că un curs de dezvoltare personală nu îți aduce nimic bun. Ca să nu mai spun că în curricula școlară și universitară lipsesc materii esențiale care ajută omul să se înțeleagă mai bine.

 

Cine e Socrate? – Ne-am tâmpit cu toții de la an la an, preferând statul la televizor, vorbitul pe chat sau frecatul facebook-ului.

 

Dăm buzna la cursuri care ne vând prostii de genul ”cum să ajungi milioanar”. Și oamenii merg. Dar dacă cineva ar organiza chiar și gratuit un curs de gestionare financiară a bugetului familiei, s-ar înscrie 3 persoane. Vrem totul repede, acum și aici. Nu avem răbdare cu noi, cu alții. Și asta se vede peste tot în jurul nostru. Claxonăm ca nebunii pe drumuri, dăm bani pe prostii care ne vând iluzii și citim o carte la 3 ani…cred că este o statistică optimistă.

 

Mai mult, ne educăm copiii în limitările noastre dar le cerem lor să fie mai buni ca noi. Zic să ne trezim!

 

Cum bine zicea Socrate, hai să ne cunoaștem mai întâi pe noi înșine.

 

Începem cu întrebarea simplă: cine sunt EU?

 

Viața este frumoasă, fericirea necesită curaj.

 

Cu drag,

Adriana

 

Pe Adriana o puteți găsi și aici: Despre viață

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×