Democrația digitală pe ultimul drum

Min

Democrația sau puterea poporului, cum îi ziceau grecii antici, a supraviețuit și a fost bine-mersi mii de ani, dar iată că în vremea rețelelor sociale parcă se cam clatină. Și din zdruncinarea ei rămânem cu multe victime. La propriu, offline, nu online. Cu coșciug și lumânări aprinse, nu cu ban și block.

Cum așa? Păi, să ne uităm un pic prin presa de azi, de ieri, de săptămâna trecută. Iată doar câteva titluri:

  • Medic, despre reţetele „Dr. Google”: „Pacientul ajunge să moară în 15 minute de la prezentarea la UPU” (adevărul.ro)
  • Timișoara: Un pacient a murit la ATI, după ce a refuzat tratamentul pentru COVID-19. Manager: Spunea că facem experimente pe el (ro)
  • Pacienți COVID în stare gravă refuză tratamentul cu oxigen, după declarațiile Flaviei Groșan. „Este o psihoză pe care nu mi-o imaginam” (ro)
  • Culmea cinismului la proteste: manifestanții din Bacău au strigat „Hoții!” și „Asasinii!” în fața spitalului municipal / La Brașov, un bolnav COVID urmărește mitingul pe fereastra spitalului (ro)

Mă întreb dacă pacienții ar mai refuza tratamentul dacă n-ar fi citit ei, undeva, pe un grup de Facebook sau într-un șir nesfârșit de comentarii conspiraționiste că tratamentele pentru COVID-19 sunt o mare păcăleală și că medicii ne leagă de pat și ne omoară? Eventual, după ce au citit că, desigur, COVID-19 nu există și masca e doar o metodă prin care suntem controlați de extratereștri? N-am fi avut noi oare mai mulți de oameni dornici să se vaccineze anti-COVID-19 dacă oamenii n-ar fi citit pe un grup secret de pe Facebook cum Bill Gates vrea să ne cipeze și să ne transforme în roboți controlați direct de el, de parcă altă treabă mai bună n-ar avea?

„Fiecare cu viața lui, ce treabă am eu?”

Vă reamintesc că vorbim de puterea poporului. Adică a fiecăruia dintre noi, conspiraționist sau nu, vaccinist sau nu, toți avem un cuvânt egal de spus în ce ni se întâmplă mai departe la nivel social și toți trăim împreună. Diferența e că unii ne luăm informațiile din surse credibile, avem încredere în știință și în știrile verificate, iar alții, mult mai mulți, își iau informațiile de pe Facebook, gata „mestecate” și interpretate de cine știe cine, prin cine știe ce grup obscur. Și da, asta ne influențează pe noi toți: nu atingem pragul de populație vaccinată necesar ca să încetinim pandemia, suferim toți și din cauza restricțiilor, și din pricina unei economii la pământ. Ajungem în spital pentru cine știe ce și n-are cine să ne trateze pentru că medicul tocmai s-a sinucis, că nu a putut, după 14, poate 18 ore de muncă peste burnoutul cu care trăia deja, să mai audă și o gașcă de protestatari care urlă la el că e un criminal. Așa cum s-a sinucis acest medic de 28 de ani din Timișoara.

Și atunci, unde începe și unde se termină democrația?

Cine e responsabil pentru victimele democrației digitale care schimbă mentalități și omoară oameni prin comentarii pe Facebook? Cine face dreptate în tribunalul de pe Facebook, care judecă non-stop, orice și pe oricine, fără reguli, fără motive și adesea fără argumente solide?

Nu mă mir că Facebook a anunțat, după mulți ani de controverse și discuții, că va șterge postările care prezintă informații false despre vaccinuri și va închide grupurile care promovează informații false despre vaccinuri. Este responsabilitatea lor să facă asta? Da, este – așa cum o publicație este responsabilă pentru mesajele pe care le propagă și rețelele sociale ar trebui să fie responsabile pentru dezastrele pe care le produc lăsându-și platformele să devină instrumente de manipulare în masă.

Este, după părerea mea, spre binele nostru, al tuturor și da, este corect – democrația, ca orice alt lucru pe lumea asta, funcționează în context, cu diverse variabile. Și se transformă, așa cum se transformă și lumea. Treaba noastră, ca societate, este să ținem pasul și să nu ne lăsăm trași înapoi, înapoi într-o vreme când de vindecarea bolilor se ocupau zeii, nu Paracetamolul. Nu există niciun motiv logic pentru care să anulăm știința și să revenim la vremurile în care se murea de apendicită.

Din observații personale …

.. din cinci șoferi de Uber pe care i-am întâlnit săptămâna trecută, trei mi-au explicat cum ne omoară medicii în spitale (unul venea chiar de la protest), iar altul mi-a povestit în detaliu procedura de cipare care ni se aplică prin vaccin și aproape m-a dat jos din mașină când a aflat că sunt vaccinată. Din fericire, ca o ultimă speranță, unul singur purta mască fără să-i fi cerut eu.

Deci da, puterea poporului este și a celor patru șoferi de Uber care cred că medicii îi omoară în spitale. Acești oameni vor influența și ei economia la fel de mult ca mine și ca oricare dintre voi și vor contribui direct la evoluția pandemiei, ca fiecare dintre noi. Pentru că suntem egali și e perfect ok să fie așa.

Și tocmai de asta cred că este corect ca platformele sociale să-și asume responsabilitatea conținutului publicat acolo și să taxeze derapajele grave.

„Bine, dar asta e cenzură!”, parcă vă și aud gândind. Nu, nu este. Este responsabilitatea celor care înțeleg puterea platformei pe care au creat-o.

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×