Democrație, da’ n-avem cu cine

Min

Aproape un sfert din utilizatorii de internet din România cred că românii nu sunt pregătiți pentru democrație și mai mult de jumătate consideră că țara este mai puțin democratică decât statele din Europa de Vest.

Informația, care apare dintr-un sondaj efectuat de Cult Market Research la cererea platformei Democracy Mania, în rândul populației cu acces la internet, arată că vechiul complex de inferioritate față de Vest trăiește bine mersi și în mințile – presupus deschise – ale generațiilor care n-au prins „tacâmurile” de pui, „adidașii” de porc și pe „frații Petreuș” în ambele variante, live și la pungă.

Ei, da, chestia asta are un sâmbure măricel de adevăr. E suficient să te uiți la raporturile dintre stat și cetățeni, dintre slujbașul bugetar și privatul care are ghinionul să depindă de bunăvoința primului, ori la județele-breloc de la buzunarul președinților de CJ.

Că nu suntem la nivelul democrațiilor occidentale e clar. Chiar și când se întâmplă chestii scary, ca în Austria, cu un partid post-nazist în guvern, până la urmă vesticilor le iese cumva tot democrație în loc de dictatură. Norocul nostru e că pe extremiștii locali, roșii sau verzi-bruni, nu prea îi duce capul. Cumva, ajung tot la Marx, în versiunea Vasile Roaită, sau la Căpitan, în varianta kitsch cu patrafir și pistoale de apă.

Tot cam un sfert dintre conaționalii cu acces la net sunt puțin sau foarte puțin de acord că democrația oferă drepturi egale pentru toți. Altfel, spus, cam unul din patru chiar se simte în realitate inferior altor români mai norocoși ca el. Practica în materie – de la săritul în fața cozii practicat de un fost prim-ministru la apucăturile de caudillo ale altuia – arată că oamenii intuiesc corect cum funcționează în realitate democrația românească leat 2021: la fel de bizantin și caragialesc ca și comunismul local. E suficient ca omul că aibă mașină cu șofer la scară, că se crede deja os domnesc.

Csf ncsf, n-ai cu cine să construiești democrația. Poporul e absent, iar conducătorii se conduc doar pe ei. Cumva, nouă democrația ne iese (aproape) întotdeauna ca butaforie.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×