Deschiderea procedurii insolvenței. O necesitate sau o obligație în contextul pandemiei COVID-19 ?

Min

I. Este necesar să solicităm deschiderea procedurii insolvenței?

 

Legea privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență nr. 85/2014 oferă mecanisme de protecție atât societăților aflate în dificultate financiară, cât și societăților aflate în insolvență.

Societățile aflate în dificultate financiară pot utiliza 2 mecanisme preventive:

 • Mandatul ad-hoc, sau
 • Concordatul preventiv.

Societățile aflate în stare de insolvență au obligația să solicite deschiderea procedurii insolvenței, printr-o cerere adresată instanței de judecată.

 

În cele ce urmează vom analiza exclusiv condițiile stării de insolvență, avantajele și efectele acesteia.

 

Potrivit art. 67 din Legea nr. 85/2014 „Debitorul aflat în stare de insolvență este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozițiilor prezentei legi, în termen de maximum 30 de zile de la apariția stării de insolvență”.

Insolvența este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile, astfel:

 • insolvența debitorului se prezumă atunci când acesta, după 60 de zile de la scadență, nu a plătit datoria sa față de creditor; prezumția este relativă
 • insolvența este iminentă atunci când se dovedește că debitorul nu va putea plăti la scadență datoriile exigibile angajate, cu fondurile bănești disponibile la data scadenței;

O societate care dorește să solicite deschiderea procedurii insolvenței trebuie să dovedească îndeplinirea uneia dintre situațiile de mai sus, dar și următoarele condiții:

 • valoarea datoriilor certe, lichide și exigibile trebuie să fie de peste 40.000 de lei;
 • valoarea datoriilor către bugetul de stat să nu reprezinte mai mult de 50% din totalul datoriilor.

Așadar, astfel cum prevăd dispozițiile art. 67 citate anterior, există o obligație și NU o posibilitate ca societățile aflate în stare de insolvență să solicite deschiderea procedurii de insolvență.

 

II. Ce se întâmplă dacă NU solicit deschiderea procedurii?

 

Nedepunerea cererii de deschidere a procedurii insolvenței într-un termen de 6 luni de la termenul prevăzut de lege (30 de zile de la apariția stării de insolvență) constituie infracțiunea de bancrută simplă și se sancționează conform art. 240 din Codul penal.

Există și consecințe stabilite de legea insolvenței, dacă administratorul întârzie cu rea-credință solicitarea deschiderii procedurii insolenței, putând fi un element de atragere a răspunderii civile patrimoniale personale a acestuia pentru datoriile societății, în conformitate cu art. 169 din Legea nr. 85/2014.

Întârzierea declarării stării de insolvență poate conduce și la imposibilitatea redresării societății printr-un plan de reorganizare.

 

III. Care sunt avantajele deschiderii procedurii insolvenței?

 

Procedura insolvenței este o procedură benefică societății, care se poate redresa financiar prin adoptarea unui plan de reorganizare, în urma negocierii purtate cu creditorii societății, procedură ce se desfășoară sub supravegherea judecătorului.

 

Avantajele deschiderii procedurii insolvenței sunt:

 • Încetarea măsurilor de executare silită deschise împotriva societății;
 • Stoparea curgerii penalităților contractuale pentru obligațiile scadente;
 • Desemnarea unui administrator judiciar de către societatea debitoare și nu de către creditori;
 • Societatea își poate continua activitatea, iar dacă situația o impune, pot fi reziliate, în anumite condiții, contractele comerciale păguboase pentru societate;
 • Acțiunile în instanță pentru recuperarea datoriilor societății sunt scutite de plata taxelor de timbru;
 • Amânarea la plată a datoriilor scadente cu cel puțin 6 luni, acestea urmând a fi achitate conform unui plan de reorganizare adoptat de creditori și aprobat de judecător;
 • Măsurile pentru redresarea societății pot fi adoptate cu sprijinul practicianului în insolvență;
 • Se suspendă judecarea acțiunilor în instanță formulate de creditori împotriva societății debitoare având ca obiect plata unor sume de bani, pe toată perioada stării de insolvență.

 

IV. Cât de repede se poate deschide procedura?

 

Astfel cum prevede și Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, instanțele continuă să judece în această perioadă cauzele urgente.

Potrivit Hotărârii nr. 417/24.03.2020 adoptată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru Judecători, cererile privind insolvența persoanei juridice sunt considerate ca fiind cauze urgente, astfel încât judecătorii sunt obligați să judece astfel de cereri.

Potrivit dispozițiilor Legii insolvenței, cererea de deschidere a procedurii se judecă într-un termen de maxim 10 zile de la înregistrarea cererii, în cameră de consiliu, fără citarea părților.

 

V. Concluzii

 

În contextual economic și social actual fiecare companie trebuie să adopte în cel mai scurt timp posibil strategia pentru viitor. Statul nu poate interveni între relațiile comerciale dintre societăți, astfel încât fiecare societate trebuie să își adopte propriul plan de redresare financiară.

Starea de urgență nu împiedică societățile să își solicite deschiderea procedurii insolvenței, iar adoptarea unei astfel de strategii, ar putea ajuta la redresarea economică a societății într-un cadru organizat, sub supravegherea instanței de judecată.

 

Odată instaurată starea de insolvență, dacă sunt îndeplinite condițiile indicate anterior, societatea are obligația de a adresa o astfel de cerere instanței de judecată. Experiența echipei Bastucescu Pârvu, atât în calitate de avocați, cât și în calitate de practicieni în insolvență, ne-a dovedit că este crucial pentru societăți să adopte cât mai repede soluțiile potrivite pentru redresarea financiară, orice întârziere putând duce la imposibilitatea adoptării unor soluții eficiente.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×