Despre Ziua Internațională a Cărții, cadouri de la edituri și colapsul iminent al pieței de carte

Min

Nu cred că ai nevoie de o zi anume pentru a sărbători cititul. De când mă știu, cărțile au făcut parte din viața mea, reprezentând acea zonă de confort în care m-am regăsit în clipe de restriște.Însă cu siguranță cărțile merită o zi a lor. O zi în care să fie prețuite mai mult decât printr-o simplă răsfoire ce ne amintește de înțelepciunea strecurată între pagini.

 

Așa că, an de an, pe 23 aprilie iubitorii cuvântului scris sărbătoresc Ziua Internațională a Cărții și a drepturilor de autor, un eveniment anual organizat în special pentru a promova cititul, publicarea de noi titluri, dar și respectarea drepturilor intelectuale. Sărbătoarea a fost inițiată de UNESCO în 1995, însă o astfel de inițiativă a apărut încă din 1923, când mai mulți spanioli iubitori de carte au vrut să îl omagieze pe Cervantes care a dispărut pe 22 aprilie, fiind înmormântat pe 23. Deci, alegerea datei nu este chiar întâmplătoare așa cum ar părea la prima vedere.

 

Nu numai că nu este întâmplătoare, ba chiar mai mulți scriitori importanți ai umanității s-au născut sau au dispărut într-o zi de 23 aprilie. Conform calendarului gregorian, în această zi sărbătorim naşterea şi moartea lui William Shakespeare (acesta s-a născut pe 23 aprilie 1564 şi a murit pe 23 aprilie 1616), dar și nașterea lui Vladimir Nabokov (n. 23 aprilie 1899), Cervantes (așa cum am menționat deja), Manuel Mejía Vallejo (n. 23 aprilie 1923), scriitorului islandez Halldór Laxness, laureat al Premiului Nobel în 1955 (n. 23 aprilie 1902), iar de la noi, a lui Gib Mihăescu (n. 23 aprilie 1894) și a prozatorului și eseistului Pavel Chihaia, recent dispărut dintre noi în iunie 2019.

Și dacă tot vorbim de dispăruții vremii într-o zi de 23 aprilie atunci nu trebuie să îi uităm pe poetul britanic William Wordsworth, pe scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega și pe dramaturgul și ziaristul francez Maurice Clavel sau pe conaționalul său, Jules Barbey d’Aurevilly.

 

În Spania există o tradiție poate mai puțin cunoscută la noi cu prilejul celebrării lui Sant Jordi pe 23 aprilie. Astfel, conform tradiției, fetele primesc flori de la băieți, iar în schimb ele trebuie să le ofere cărți acestora. Un schimb echitabil, aș zice.

 

Doar că statisticile spun altceva…

 

Doar că românii sunt codași atunci când vine vorba de citit. Potrivit cifrelor oficiale, România ocupă ultimul loc în Europa din punct de vedere al cărților citite anual. Mai mult, unul din cinci români confirmă faptul că nu a citit niciodată o carte întreagă, cel mai des întâlnit motiv invocat fiind lipsa timpului. De asemenea, timpul mediu alocat lecturii zilnice ne plasează în penultima poziție în clasamentul european, cu 5 minute acordate zilnic cititului. În plus, numai 4% dintre români citesc zilnic și mai puțin de 10% citesc o dată pe lună.

 

Poate că această perioadă dificilă reprezintă ocazia perfectă pentru a demonta acel pretext conform căruia românii “nu au timp” pentru citit. Dacă tot #stămacasă, de ce nu am profita de perioadă pentru a reveni la lectură?

 

Piața de carte a intrat în colaps, anunță Asociația Editorilor din România

 

Conform declarației pe care a dat-o pentru Profit.ro Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor din România, românii nu pun preț pe cărți în perioada de carantină, piața scăzând cu 70% în ultima lună, după ce librăriile au fost închise și doar 5-10% dintre cei care cumpărau din librării au migrat către online.

 

Nu este de mirare, dacă luăm în calcul câți români obișnuiau să citească în mod constant, conform datelor prezentate anterior. Dacă luăm în calcul și faptul că există o incertitudine privind ziua de mâine cu care se confruntă foarte mulți dintre români, atunci nu este de mirare că piața de carte intră ușor în colaps.

 

Totodată, Mihai Mitrică estimează că unele edituri vor dispărea după criză, exact cum și după criza precedentă au dispărut ori “s-au subțiat” anumite edituri, care erau foarte mari înainte.

 

Ce poți face tu, cititorule?

 

Dacă ești iubitor de carte, poți alege să contribui și tu, pe măsura posibilităților, la susținerea acestei piețe care contribuie atât de mult la șlefuirea noastră, ca nație. Și nu în ultimul rând, să nu te oprești din citit chiar dacă, fie ai posibilitatea să îți cumperi cărți noi, fie ești adeptul anticariatelor, fie preferi carțile în format electronic, fie, pur și simplu, le împrumuți. Există o mulțime de titluri tentante, există cărți pentru toate gusturile, tot ceea ce trebuie să faci este să redescoperi plăcerea cititlului. În plus, în această perioadă foarte multe edituri și-au redus considerabil prețurile tocmai pentru a reuși să supraviețuiască cumva acestei perioade ce le amenință existența.

 

Și oare v-ați putea imagina, măcar pentru o clipă, cum ar arăta lumea fără cărți? Desprinsă parcă din “Povestea slujitoarei” lui Margaret Atwood, o distopie în care omul este privat de toate drepturile și libertățile. Căci doar acolo cărțile erau interzise și era neapărată nevoie să dispară din lume, fiind mult prea periculoase!

 

 

Oferte tentante de Ziua Internațională a Cărții

 

Editurile se întrec în oferte care mai de care mai tentante. Așadar, dacă ai o listă de cărți pe care ți le-ai dorit demult, poate că acum este momentul să ți le comanzi. Poți arunca un ochi aici pentru mai multă inspirație!

 

Editura Humanitas propune o reducere de 15% la toate titlurile sale în perioada 1-30 aprilie. În plus, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, între 23 și 26 aprilie puteți beneficia de o reducere de 30% la TOP 100 cele mai vândute cărți. Și aveți peste 100 de titluri la dispoziție din care să alegeți. Inclusiv cea mai recentă carte a lui Radu Paraschivescu, “Omul care muta norii”- cea mai vândută carte Humanitas la Târgul Gaudeamus 2019, “Doamna Pilynska și secretul lui Chopin” de Eric-Emmanuel Schmitt sau “Brisbane” de Evgheni Vodolazkin, carte lansată recent în prezența autorului la București. Bineînțeles, sunt subiectivă. Dar merită aruncată măcar o privire!

Nici cei mici nu sunt uitați, cărțile de la Humanitas Junior beneficiind și ele de o reducere considerabilă de 25% până la sfârșitul lunii.

 

Sub hashtagul #StămAcasăȘiCitim, editura Nemira propune o reducere de 45% valabilă astăzi, de Ziua Internațională a Cărții. Deci dacă sunteți fani Stephen King sau Sven Hassel, acum este momentul să vă completați colecția. În plus, pentru iubitorii lecturii digitale, există o promoție la fel de irezistibilă: la o carte comandată, a doua este gratis!

 

Curtea Veche ne remintește că e #TimpulSăCitim și ne propune o reducere de 40% la peste 500 de titluri, până la 50% reducere la pachetele de cărți și 5% extra discount la plata online. De exemplu, pachetul cu 10 cărți de Robert Kyosaki poate fi cumpărat la preț de 5! O investiție necesară, aș zice eu, având în vedere că vorbim de părintele educației financiare și de sfaturile lui care ne-ar prinde bine tuturor în această perioadă tulbure. Cum la fel de interesante sunt și pachetele cu cărțile lui Zig Ziglar, Daniel Goleman, Dale Carnegie sau Eckhart Tolle.

 

Grupul editorial Corint nu se lasă nici el mai prejos și reducerea de astăzi este de 50%. În plus, dacă te încadrezi într-una din categoriile propuse, cu siguranță vei găsi ceva și pe gustul tău: dependentul de citit, creatorul de tendințe, cititorul pe nerăsuflate, cititorul poligam, maniacul de ficțiune sau criticul de film. Deci? Tu ce tip de cititor ești?

 

 

Și cireașa de pe tort….

 

Da, am păstrat-o la final. Humanitas își deschide larg porțile bibliotecii virtuale și te invită să dai o tură printre cele peste 60 de titluri propuse din domenii diverse. Pentru a le descărca și citi gratuit. Vei găsi acolo titluri clasice precum Marele Gatsby, Oameni din Dublin, Doamna Dalloway, Alice în Țara Minunilor sau Portretul lui Dorian Gray, dar și titluri de Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu sau Florin Piersic Junior.

 

Deci, dragii mei, acum ce scuză mai inventați ca să nu citiți?

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×