Eu nu sunt Arthur… dar nici nu iubesc vânătoarea!

Min

Cred că în zilele astea Arthur e numele cel mai des menționat pe rețelele de socializare și nu numai. Nu mai pot să aud „Arthur”, „Eu sunt Arthur”, „Și eu sunt Arthur”, #Arthur și restul variațiilor.

A se consemna că nu iubesc vânătoarea și nu o înțeleg ca sport. O înțeleg ca mijloc de supraviețuire, de procurare a hranei și cam atât. De divertisment e lesne de înțeles că nici nu concep să aud. Așa sunt eu, dar nu îi judec pe cei care văd lucrurile altfel.

Între urși și oameni, aleg oamenii

Am însă o problemă cu cei care sar în sus atunci când vine vorba de împușcarea unui urs care se învârtea printre oameni și le punea în pericol viețile. Nu zic de Arthur, că poate nu el făcea asta. Zic de ursoaica cu trei pui despre care se plânge lumea din zonă că le-a omorât vreo 300 de oi numai anul trecut. Pentru că s-au găsit diverși apărători – e și ea suflet, avea trei pui, cum să o omori? Sigur, empatia și bătutul cu pumnul în piept când stăm într-un apartament din buricul târgului e la mare modă. Și dă bine. Mai ales pe Facebook.

Dar mă întreb cum o fi pentru oamenii ăia care își găsesc animalele sfârtecate în gospodărie. Cum o fi pentru cei care de Crăciun pun pe masă mămăligă cu murături, că porcul le-a fost furat de urs cu trei zile înainte de Ignat? Cum o fi pentru cei care au toaleta în fundul curții (cum au mai toți oamenii pe acolo) și care dau noaptea nas în nas cu Moș Martin când ies să-și facă nevoile? Știți, nu e chiar un animal drăgălaș și blând. E cam feroce și-i place să mănânce și cărniță vie, nu doar faguri de miere.

Ahhh, și înțeleg să te atace când intri pe teritoriul lui să-i furi zmeura de sub nas, dar când vine peste tine în curte, altfel stă treaba.

Ursul se hrănește chiar și cu oameni

Am lucrat în televiziune mulți ani. Și am văzut imagini necenzurate cu cadavre din accidente rutiere, din incendii, dar cel mai tare m-a marcat o înregistrare audio. Nu știu dacă se mai găsește online. E vorba despre o înregistrare în care o fată din Rusia mersese la plimbare în pădure, cu tatăl ei. Sunt atacați de urs, tatăl este ucis, iar fata apucă să-și sune mama. Pe înregistrare se aude cum fata cere disperată ajutor, în timp ce ursul o sfâșie. Nu sunt vorbitoare de limba rusă. Habar nu am ce zicea, dar vocea ei disperată mă va urmări toată viața. Repet: fata murea sfâșiată de urs, iar mama asculta totul în timp real.

Așa că să nu o mai dăm cu „biata ursoaică”, „oameni fără suflet”, „criminalii” și toate vorbele astea grele. Un urs periculos a fost împușcat pentru că ataca gospodării și-i punea pe oameni în pericol. De ursoaică vorbesc, nu de Arthur. Vedem noi cum a stat treaba și cu el, că pare să fie un pic de ceață pe subiect. Dar să nu tragem concluzii înainte.

Acum, despre vânători și… vânătoare

Repet, nu înțeleg vânătoarea ca sport, ca divertisment. Nu înțeleg trofeele de vânătoare agățate pe pereți. Nu înțeleg celebra vânătoare de la Balc, deși acolo să zicem că există și o parte nobilă: carnea de mistreț ajunge la orfelinatele și azilurile din Bihor. Nu l-am înțeles nici pe Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, care a plătit vreo 40 de mii de euro să ucidă un elefant și încă pe atât să îl împăieze (pe elefant, vreo doi lei și o antilopă, dacă îmi amintesc bine). Dar gusturile oamenilor nu se discută. Nu toți înțelegem vânătoarea, dar ea există și sunt niște reguli de urmat. Înțeleg că e anchetă și se verifică dacă prințul austriac a vânat în legalitate. Mult succes! Haideți să ne oprim cu #Arthur până se face lumină în acest caz. Și apoi putem să dăm cu pietre.

 

Despre

Cristina Manea este jurnalist de televiziune și presă scrisă, comunicator și om al cetății conectat la realitățile zilei. Ea filtrează zilnic știrile cele mai tari și le pune în Coffee News și Ristretto News, exclusiv pentru cititorii democracymania.com. 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×