Florin Piersic, 84 de ani de zâmbete

Min

Dintotdeauna a fost un cucerior. Zâmbetul, farmecul, şarmul sãu inconfundabil, dar mai ales talentul sãu extraordinar, toate l-au transformat într-unul dintre cei mai iubiţi actori români din toate timpurile.

 

De numele lui Florin Piersic se leagã personaje care au fãcut istorie în teatru şi film. El întruchipeazã pasiunea ardentã pentru teatru, pentru scenã, pentru a dãrui publicului tot ce sufletul sãu nobil are mai bun. Astăzi, la 84 de ani, continuă să își spună povestea cu aceeași ardoare și cu același farmec inconfundabil.

 

Să îi urăm viață lungă și plină de inspirație și să îi mulțumim pentru tot ce ne-a dăruit până acum! La mulți ani, Maestre!

 

O viață închinată publicului

 

Nãscut la Cluj pe 27 ianuarie 1936, tânãrul Piersic s-a lãsat sedus încã din adolescenţã de mirajul scenei. Şi odatã ce a ajuns acolo, nu a mai pãrãsit-o niciodatã. „Sunt un om care am fost şi am rămas îndrăgostit de părinţii mei. Ei m-au iubit, au înţeles că îmi place să joc teatru şi nu m-au împiedicat să mă fac actor” mãrturiseşte maestrul.

 

Piersic_tanarRolul norocos a fost cel al lui Peer Gynt, spectacol făcut după piesa cu acelaşi nume a lui Ibsen, la Teatrul din Piatra-Neamţ (unde tânărul actor făcea un stagiu „de provincie”). Împreună cu alţi câţiva colegi de generaţie, Florin Piersic va „deschide sala Cassandra” (sală unde debutează absolvenţii Facultăţii de teatru şi film), cu acest spectacol în care joacă atât pe tânărul, cât şi pe maturul şi pe bătrânul Peer Gynt – trei roluri într-unul, care îi aduc noroc, căci este remarcat de marii regizori ai momentului.

 

Ceva mai târziu – alt moment important – regizorul Alexandru Finţi i-a oferit rolul prinţului Mîşkin, în „Idiotul”. Tot maestrul Finţi i-a încredinţat apoi „cel mai interesant” şi „cel mai de efect rol”, cel al lui Lennie, din piesa „Oameni şi şoareci”, a lui Steinbeck. Între 1959 şi 1989, a jucat pe scena Naţionalului bucureştean, răstimp în care a realizat peste 30 de roluri. A interpretat diverse personaje şi la teatrele din Piatra-Neamţ, Bacău, Oradea, Braşov.

 

Conştient de puterea cinematografului, scena îl fascinează parcă mai mult, fiindcă îi pune în mod real talentul la încercare. Însã acest lucru nu l-a împiedicat sã joace şi roluri pentru marele ecran, filmografia sa înregistrand peste 55 titluri: de la „Ciulinii Bărăganului” la „De-aş fi Harap Alb”, „Columna”, „Haiducii lui Şaptecai” sau „Eminescu versus Eminem”.

 

Florin Piersic, un actor polivalent

 

Însă partiturile sale memorabile din cinematografie sunt cele ale haiducilor Anghel Șaptecai, Grigore Pintea sau Mărgelatu din seria filmelor regizate de Doru Năstase şi Gheorghe Vitanidis, în care juca alături de bunul său prieten Szobi Cseh, care dădea viață personajului Buză de Iepure.

 

Viaţa mea s-a desfăşurat pe scenă şi pe platourile de filmare, iar toate personajele interpretate de mine îmi sunt dragi, am înaintat în ani odată cu ele. În filme am fost când haiduc, când soldat, când Harap-Alb, când Preda Buzescu, când Pintea“, spunea actorul Florin Piersic într-un interviu acordat Agerpres.

 

Actor polivalent, Florin Piersic nu s-a limitat niciodată la granițele actoriei, demonstrând de-a lungul timpului, în nenumărate emisiuni la radio și televiziune, că poate cânta la fel de bine cum joacă teatru. Alături de Angela Similea, una dintre celebrele voci ale anilor ‘80, a apărut în rolul Zmeului în filmul muzical ”Rămăşagul”, semnat de Ion Popescu Gopo, apoi a fost personaj principal în musicalul ”Corina” de Edmond Deda (după ”Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian). Ulterior au înregistrat împreună unul dintre șlagărele vremii, ”Nufărul alb”.

 

nufărul_alb
Florin Piersic și Angela Similea

La Cluj există un cinematograf care îi poartă numele

 

Meritele sale au fost recunoscute de-a lungul timpului, actorul fiind distins în 1967 cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a ”pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. A devenit cetățean de onoare al mai multor orașe precum Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucureşti şi Galaţi.

Din 2011 de numele său se leagă și cinematograful Republica din Cluj-Napoca, în incinta căruia funcționează și restaurantul ”La Mărgelatu”.

“Cinematograful “Florin Piersic” este cel mai frumos cadou pe care l-am primit în viaţa mea. Este pentru mine şi o onoare şi o plăcere, dar şi o mirare că la Cluj-Napoca se va inaugura un cinematograf cu numele meu, pentru că eu m-am obişnuit cu ideea că fiecare actor care termină o carieră zboară pur şi simplu într-o stea”, declara Florin Piersic la aflarea veștii despre cinematograful care îi poartă numele.

Printre distincțiile care i s-au acordat de-a lungul timpului se numără și Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler, alături de alţi actori, ”pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”, acordat în 2002, sau Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Ofiţer, “în semn de înaltă apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, înţelegerea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale şi cinematografice şi a tinerelor talente”, cu care Florin Piersic a fost distins în 2016.

 

 

Eu am un cuvânt pe care îl iubesc. Se numește “speranță”. Trăiesc cu speranță.”

 

La 84 de ani ai săi Florin Piersic a rămas un cuceritor. Aceeași atitudine impunătoare, același zâmbet care stârnește nostalgii, același dar inegalabil de a povesti, aceeași memorie uluitoare în care încap oameni, povești, experiențe de viață, fragmente de suflet oferite ascultătorului.

aniversare

Dacă existã vreun talent pe care Florin Piersic îl are în egală măsură cu cel actoricesc, acela este talentul de povestitor. Într-o plasă care se ţese singură, amintirile maestrului pleacă în toate părţile, se ramifică la infinit, pline de date şi detalii incredibile, se colorează în obraji, rezonând în tonuri de râs şi de plâns, pentru a se întoarce la un moment dat, pe neaşteptate, la punctul de pornire, în matca povestitorului.

 

Și asta pentru că Florn Piersic nu a obosit niciodată să dăruiască publicului din preaplinul sufletului său. Cu aceeași generozitate cu care împarte zâmbete, tot astfel continuă să joace, la fel de neobosit, tocmai pentru că nu ar putea face altceva. “Străini în noapte” în regia lui Radu Beligan, piesa în care apare alături de Medeea Marinescu încă din 2014, poate fi văzută la Naționalul bucureștean. Dacă până acum nu ați reuși să mergeți s-o urmăriți, vă invit să vă rezervați două ore din viață pentru un regal în care Florin Piersic își demonstrează, pentru a câta oară? – măiestria actoricească.

 

Parcă întinerește de fiecare dată când urcă pe scenă. Poate pentru că, așa cum mărturisea cu aceeași candoare într-un interviu Eu am un cuvânt pe care îl iubesc. Se numește “speranță”. Trăiesc cu speranță.”

 

PS. Vă las mai jos una dintre poeziile mele preferate în interpretarea inconfundabilă a lui Florin Piersic.

 

 

 

 

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×