IMM-urile și finanțarea în vremuri de coronavirus

Min

Sâmbăta, 04 aprilie 2020, Guvernul a publicat în MO mult așteptata Ordonanță nr. 42 / 2020 (IMM Invest Romania – modificand OUG 110 / 2017) care își propune să creeze cadrul pentru ajutorarea IMM-urilor în a contracara șocul financiar generat de criza coronavirus.

 

Mai exact, dată fiind prudența caracteristică a băncilor în acordarea de finanțări, exacerbată acum de incertitudinile generate de pandemie, Guvernul dorește să stimuleze activitatea de finanțare punând la bătaie garanții de stat pentru creditele acordate de banci IMM-urilor, cât și subvenționând temporar cheltuielile cu dobânda și cele de garantare.

 

Pe scurt, OUG-ul în cauză precizează următoarele:

 • IMM-urile (companii medii, mici și microcompanii)* vor putea accesa finanțări de până la 10 milioane lei (din care maxim 5 milioane lei pentru capital de lucru și maxim 10 milioane lei pentru investiții, suma celor două tipuri neputând să depășească, așadar, 10 milioane lei per beneficiar); procent de garantare din partea statului: 80%
 • Companiile mici** și, respectiv, microcompaniile** vor putea accesa, separat, doar linii de credit (nu și credite de investiții) de pâna la 1 milion lei (companiile mici) si respectiv 0.5 milioane lei (microcompaniile); procent de garantare din partea statului: 90%.

*pare că există o suprapunere ce poate crea confuzie între cele două puncte legat de facilitățile pentru microcompanii și companii mici, primul punct dând și posibilitatea de a accesa credite pentru investiții, al doilea neavând această opțiune, dar asigurând un procent mai mare de garantare din partea statului pentru capitalul de lucru.

**Mai jos modalitatea de segmentare / împărțire a IMM-urilor în funcție de mărime, criteriile de pe ultimele două coloane trebuind îndeplinite cumulat pentru încadrarea în respectiva categorie:

No alt text provided for this image

În afara limitărilor de mai sus, facilitățile de finanțare garantate de stat nu pot depăși în același timp cea mai mare valoare din urmatoarele 3 categorii, pentru fiecare beneficiar:

 • 2 x fondul anual de salarii pentru 2019 al companiei(incluzând contribuții ale angajatului și angajatorului)
 • 25% x cifra de afaceri pe 2019 realizată de companie
 • Necesarul de lichidități – atât pentru capital de lucru cât și pentru investiții -, condiționat de prezentarea de documente justificative; în acest caz, cuantumul împrumutului(lor) nu poate depăși valoarea necesarului de lichidități pe următoarele 18 luni de la momentul acordarii împrumutului (n.r. aceasta este o masură mai neclară, introdusă probabil pentru a oferi mai multă libertate / flexibilitate băncilor în a acomoda situații mai puțin intâlnite ale unor companii; ex. cazul companiilor care nu au foarte mulți salariați și nu au avut încă o cifră de afaceri foarte mare, însă au potențial de dezvoltare important).

Citește și:

Sorry. No data so far.

 

 

Alte condiții de acordare:

 

 • Statul subvenționează 100% dobânzile aferente liniilor de credite contractate de microcompanii și companiile mici, de la data acordarii pâna la 31.12.2020 (probabil că și pentru companiile medii, deși nu reiese foarte clar din OUG). Subvenționarea se va putea prelungi pe încă maximum 2 ani, doar dacă economia va crește (pe baza estimării Comisiei de Prognoză) în 2021, respectiv 2022, cu o valoare sub cea pe care o va fi înregistrat anul 2020 (deci doar dacă economia o va duce chiar mai greu decât în 2020). Având în vedere așteptările de evoluție abruptă a economiei în formă de “U” sau “V”, sunt șanse să se elimine așadar subvenția din 2021, caz în care clientul va începe să platească el însuși dobânda pentru creditele contractate în cadrul schemei prezente
 • Comisionul de risc perceput de FNGCIMM (fondul însărcinat de Ministerul de Finanțe cu administrarea schemei) va fi acoperit de asemenea de stat prin acordarea unui grant
 • Durata maximă a finanțării: 6 ani pentru creditele de investiții; 3 ani pentru liniile de capital de lucru (cu posibilitatea de a fi prelungite la scadență cu înca 3 ani).
 • Băncile pot cere și garanții suplimentare, pe lângă cea de stat și, eventual, cele achiziționate din creditul de investiții; în cazul creditelor de investiții, valoarea totală a garanțiilor va trebui să acopere 100% creditul
 • În caz de executare, băncile se pare că vor trebui să se îndestuleze mai întâi executând alte garanții, care vor diminua expunerea, și doar apoi din garanția statului (n.r. acesta este un element negativ în ceea ce privește stimularea apetitului băncilor, pentru că procesul de recuperare în caz de neplată este destul de anevoios – durează câțiva ani)
 • Compania nu trebuie să fi avut restanțe în ultimele 6 luni (sau să fi avut cel mult de nivel A, B sau C) în CRC; să nu aibă incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni, să nu aibă interdicție de a emite CEC-uri; să nu fie în insolvență; să nu fie în dificultate, etc.
 • Companiile beneficiare vor trebui să depună o declarație scrisă prin care asumă că, până la 31.12.2020, nu vor disponibiliza personalul pe care îl aveau la data publicării OUG (04.04.2020).

Alte informații relevante despre schemă:

 • Plafonul maxim de garantare: 3.1 miliarde EUR
 • Bugetul schemei de stat (incluzând dobânzi subvenționate, comisioane garantare, etc.): 161 milioane EUR
 • Numarul de beneficiari acceptați: maxim 40.000.

Zilele următoare sunt așteptate normele de aplicare asociate acestei ordonanțe.

În ciuda anumitor elemente neclare ale OUG, pare o măsură utilă pentru a susține IMM-urile în această perioadă extrem de dificilă pentru ele și a reduce hazardul, respectiv riscul de a pierde operatori economici care altfel erau performanți, dar care au fost loviți disproporționat de această criză.

Desigur că băncile nu vor face rabat mare de la calitate, așadar business-urilor neviabile nu le va fi foarte ușor sa acceseze finanțări, în ciuda garanțiilor pe care statul este dispus să le acorde. Acesta este însă o abordare constructivă pe termen lung, pentru că nu poate fi susținut economic – pe termen lung – să plasezi banii deponenților intr-un mod ineficient, aceasta putând duce la un blocaj financiar nou in viitor.

Diavolul stă însă în detalii, prin urmare este esențial ca factorii implicați să asigure o fluidizare / optimizare a proceselor de finanțare pentru a translata banii către firme de urgență!

 

Adrian Popa, CFA, este consultant financiar la Straight Capital, având o experiență de peste 13 ani în zona de corporate banking.

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×