În ce măsură îi putem accepta pe cei diferiți de noi?

Min

Trăim într-o lume care nu încurajează introspecția. Din contră, agitația, panourile stridente, luminițele colorate, isteria de tip breaking-news – toate ne țin mintea mai mult pe afară. În același timp, mai mult ca niciodată, se face apel la resursele noastre interioare – empatie, acceptare, toleranță, dragoste.

 

 

Dar în ce măsură putem fi empatici cu cei diferiți de noi? Întrebarea ne este adresată, la un curs de psihologie, de către un profesor britanic, care se definește ca non-binar. Iar sala e plină de lume pestriță. În stânga – o studentă de culoare, în dreapta strănută un chinez, în față stau câțiva englezi. Unii dintre ei vor fi votat Brexitul, un vot împotriva străinilor ca mine.

 

În ce măsură putem fi empatici cu cei diferiți de noi? Răsună din nou întrebarea profesorului non-binar. Suntem cumva invitați să purcedem la exorcizarea ostilităților din noi. Empatia este capacitatea de a te pune în pielea omului de lângă tine. Dar ai vrea să fii, să zicem, în pielea unui negru, dacă ai în minte stereotipul infractorului, dealer de droguri? Cum te-ai raporta la un chinez (nu neapărat din Wuhan) care ar intra odată cu tine în lift, în una din zilele acestea? Dacă ești creștin practicant, ce crezi despre profesorul cu gen nedefinit, care, în ciuda faptului că-și rade părul de pe cap, pare o femeie în toată firea?

 

Cine o fi străinul de lângă noi?

 

 

Psihologii afirmă că empatia îi ajută pe cei suferinzi, dar este sănătate curată în primul rând pentru cei care dau dovadă de ea, pentru cei care aleg să nu rămână cu sufletul împietrit. Specialiștii sugerează mai multe posibilități de a ne lărgi inimile, astfel încât să-i încapă și pe ceilalți. Una ar fi să ne menținem vie curiozitatea de copil. Să intrăm în vorbă cu străinul care stă alături de noi în tren sau în autobuz, să ne dorim să-l înțelegem. În această lume globalizată, e bine să renunțăm la prejudecăți. Negrul nu e musai certat cu legea, musulmanul nu e neapărat fundamentalist. Iar brutarii din Sri Lanka nu-și propun să colonizeze Ditrăul.

 

Iar când simțim că ne sufocă indignarea față de cel diferit de noi, putem încerca să ne imaginăm că suntem efectiv în pielea lui. Înțelegând că omul de culoare va rămâne de-a puri împovărat de istoria pe care o duce în spate, vom deveni mai îngăduitori. Iar chinezul din lift nu știe unde să se ascundă când vede atâția ochi înspăimântați ațintiți asupra sa. Cât despre profesorul non-binar, e o dramă profundă să nu te simți bine în pielea ta, indiferent că ești femeie sau bărbat. Asta nu mă face adeptă a ideologiei de gen. Pur și simplu încerc să intuiesc suferința dincolo de aparențe.

 

Psihologii ne asigură că, deschizându-ne inima, devenind noi înșine vulnerabili în fața celui slab, nu doar reușim o mai bună înțelegere a omului de lângă noi, ci îi vom cuceri dragostea și încrederea. Pentru că tânjim cu toții după înțelegere și ne dorim reciprocitate.

 

De altfel, după o incursiune pe tărâmul celui altfel decât noi, am putea concluziona că diferențele sunt false obstacole, serbede scuze pentru indiferența noastră. Empatia față omul care suferă se naște în inimă, iar inima nu se pricepe să împartă în categorii. Atitudinile noastre față de lume sunt date doar de capacitatea noastră de a înțelege și de a iubi omul. Orice om.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×