Izolarea, carantina și alte măsuri de distanțare socială au salvat viețile a 59.000 de persoane din 11 țări europene, arată un studiu britanic

Min

Izolarea și distanțarea socială pot salva vieți. Cel puțin acest lucru demonstrează un studiu realizat de cercetătorii de la Imperial College din Londra, universitate reputată în domeniul medical.

 

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici de la Imperial College din Londra, izolarea şi alte măsuri luate pentru a frâna propagarea epidemiei de COVID-19 au salvat viaţa a circa 59.000 de persoane în 11 ţări europene, între care 38.000 doar în Italia. Măsurile luate în calcul sunt carantina pentru bolnavi, închiderea şcolilor şi universităţilor, interzicerea adunărilor, măsurile de distanţare socială şi izolarea generală.

Cu măsurile actuale instituite și rămase în vigoare, cel puțin până la sfârșitul lunii martie, estimăm că a fost evitată moartea a 59.000 de persoane în 11 țări până la 31 martie. Totodată, multe alte decese vor fi evitate dacă autoritățile din țările respective vor păstra măsurile deja instituite până când transmiterea virusului va avea niveluri tot mai scăzute”, se arată în raportul realizat de cercetătorii britanici.

 

Citește și:

Sorry. No data so far.

 

 

Aceşti universitari specialişti în epidemologie şi în matematică au realizat modele pentru dinamica epidemiei în Europa. Metoda folosită este cea a modelelor teoretice care presupun în special ca o aceeaşi măsură să aibă un impact comparabil în cele 11 ţări europene studiate. Totodată, ei au estimat frânarea contagiunii cu SARS-CoV-2 datorată diferitelor măsuri luate în ţările studiate la date diferite unele de altele.

Estimăm că, în toate cele 11 țări, între 7 și 43 de milioane de persoane au fost infectate cu SARS-CoV-2 până la 28 martie, reprezentând între 1,88% și 11,43% din populație. Proporția populației infectate până în prezent – rata de atac – este estimată a fi cea mai ridicată în Spania, urmată de Italia și cea mai mică din Germania și Norvegia, reflectând etapele relative ale epidemiei”, se arată în raportul de cercetare.

 

Cifrele arată imaginea completă

 

În Italia, prima ţară care a instituit măsuri stricte şi unde epidemia este totodată cea mai avansată, impactul este cel mai puternic: studiul evaluează la 38.000 numărul vieţilor salvate prin decizia de carantină totală. Urmează apoi Spania, unde cercetătorii britanici evaluează la 16.000 numărul vieţilor salvate, apoi Franţa (2.500), Belgia (560), Germania (550), Regatul Unit (370), Elveţia (340), Austria (140), Suedia (82), Danemarca (69) şi Norvegia (10).

Diferenţa între numărul cazurilor oficial înregistrate în aceste ţări şi estimările cercetătorilor britanici se explică “fără îndoială în special” prin faptul că, în multe cazuri infecţiile erau “benigne sau fără simptome”, iar “capacităţile de depistare” sunt “limitate”, astfel încât nu toate cazurile suspecte de COVID-19 au fost depistate.

Drept răspuns la răspândirea accelerată a epidemiei, multe țări europene au implementat măsuri drastice pentru împiedicarea răspândirii epidemiei, inclusiv izolarea cazurilor, închiderea școlilor și universităților, interzicerea adunărilor în masă sau a evenimentelor publice și, cel mai recent, distanțarea socială pe scară largă, inclusiv carantina locală și națională.

Prin urmare, este esențial ca măsurile actuale să rămână în vigoare și să fie monitorizate îndeaproape curbele de infectare și numărul de decese, în zilele și săptămânile următoare, pentru a avea certitudinea că transmiterea virusului SARS-Cov-2 încetinește”, avertizează cercetătorii britanici.

La realizarea acestui studiu au contribuit cercetători din cadrul mai multor departamente a Imperial College din Londra: Departamentul Epidemiologie pentru Boli Infecțioase, Departamentul de Matematică și Institutul “Abdul Latif Jameel” pentru boli și analize de urgență, dar și de la Centrul de colaborare OMS pentru modelarea bolilor infecțioase, Centrul MRC pentru analiza globală a bolilor infecțioase și de la Departamentul de Statistică a Universității din Oxford.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×