Mănușile nu te pot proteja de o eventuală infectare cu coronavirus, dacă nu te speli bine pe mâini

Min

Aceasta este demonstrația simplă pe care un cadru medical din Michigan o realizează într-un scurt video devenit viral pe facebook și preluat de presa din întreaga lume. Videoclipul are în prezent peste 1,7 milioane de vizualizări pe Facebook, fiind distribuit de peste 75.000 de ori.

 

Molly Lixey este o asistentă medicală care demonstrează foarte simplu printr-un exercițiu demonstrativ că nu are rost să porți mănuși de protecție dacă nu te speli pe mâini de fiecare dată când atingi un obiect sau o suprafață, după cum relatează “The Independent”.

Într-un filmuleț postat pe pagina sa de socializare, Molly Lixey explică cât de ușor poți contamina și alte obiecte sau suprafețe atunci când mergi la cumpărături, chiar dacă porți o pereche de mănuși menite să te apere de virus.

„Este în regulă dacă doriţi să purtaţi mănuşi. Aş vrea, însă, să vă amintesc despre un mic amănunt: contaminarea încrucişată”, îşi începe demonstraţia asistenta din Michigan, în timp ce își pune în mâini o pereche de mănuși de unică folosință. Astfel protejată, ea pretinde că merge la cumpărături. Presupunând însă că una dintre suprafețele atinse a fost contaminată de virus, iar acesta a fost deja luat pe mănuși, atingerea altor obiecte cum ar fi căruciorul de cumpărături, telefonul sau chiar a altor produse alimentare, nu face altceva decât să împrăștie germenii pe o arie mult mai mare.

Utilizând o substanță verde și vâscoasă pentru a-și susține demonstrația, Molly arată în fapt ce înseamnă contaminarea încrucișată. Aceasta reprezintă procesul prin care o substanță nocivă, o bacterie sau un virus se poate răspândi dintr-o zonă într-alta printr-o manipulare neadecvată.

„După cum vedeţi, acum, pe mănuşi s-au pus toţi aceşti germeni”, arată asistenta în timp ce arată vârful degetelor acoperite cu lichidul verde care ilustrează microbii. „Sunt pe mănuşi, e în regulă?”, se întreabă aceasta. Apoi atinge și alte obiecte despre care se presupune că le va atinge din nou odată ajunsă acasă cu cumpărăturile: un sul de hârtie igienică, un telefon confecționat din carton pentru a demonstra mai bine contaminarea acestuia.

Și pentru a demonstra din plin ce înseamnă contaminarea încrucișată, nu uită să își atingă fața pretextând că o mănâncă fața. Cu alte cuvinte, demonstrează cât de ușor pot ajunge germenii pe față chiar dacă purtăm mănuși. Făra a uita, bineînțeles, și alte obiecte atinse în această călătorie imaginară la cumpărături, cum ar fi portiera mașinii, și ea la fel de ușor contaminată cu microbi.

 

Citește și:

Anul în care ne mor bătrânii. Opinie de Matei Vișniec

Un experiment al unei învățătoare demonstrează importanța spălării mâinilor

Am netezit curba? Numărul total al îmbolnăvirilor a scăzut cu 10% în ultima săptămână, anunță INSP

 

 

 

Implicit, întrebarea pe care o ridică asistenta este: “În ce măsură ne pot proteja mănușile de coronavirus?”

 

Iar concluzia care reiese din demonstrația ei este că cea mai importantă măsură de prevenție rămâne tot spălatul sau dezinfectatul mâinilor. „Nu are rost să purtaţi mănuşi, dacă nu vă veţi spăla mâinile ori de câte ori atingeţi alte suprafeţe ori obiecte. Puteţi să luaţi orice măsuri de protecţie doriţi, pentru a vă simţi în siguranţă, dar nu uitaţi, totul este ştiinţă! Teama te poate face să o iei razna şi să acţionezi aiurea!”, atrage atenţia asistenta.

Utilizarea mănușilor și a măștilor pentru protecție are efectul scontat doar prin folosirea corectă a lor pentru a nu contamina, din neatenție, toate suprafețele atinse.

Un purtător de cuvânt al Serviciului de Sănătate Publică din Marea Britanie a declarat pentru “The Independent” că “nu recomandă utilizarea mănușilor ca măsură de protecție împotriva COVID-19 pentru publicul larg. “Oamenii îngrijorați de transmiterea bolilor infecțioase ar trebui să acorde prioritate unei bune igiene personale, respiratorii și în special, a mâinilor”, a transmis reprezentantul organizației, “pe lângă faptul că stau acasă și practică distanțarea socială”.


Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×