Masca și termoscanarea, cuiul lui Pepelea al democrației

Min

de Irninis Miricioiu

De câteva zile, de la instituirea stării de alertă în România, spațiul public, din care face parte și cel virtual, bineînțeles, este tulburat de aceeași dilemă exprimată pe mai multe voci: legalitatea, utilitatea și mai ales, moralitatea termoscanării.

 

Tot mai mulți compatrioți se declară de-a dreptul indignați de obligativitatea termoscanării la intrarea în magazine sau în diverse alte instituții publice. Ba că luarea temperaturii reprezintă un act medical ce trebuie realizat de personal calificat, cu studii serioase în domeniu. Că doar mamele și bunicile noastre au făcut pe puțin Medicina la Johns Hopkins University, în acei mulți ani în ani care le-am dat bătăi de cap cu muci și febră 40 de grade Celsius! Că temperatura este o dată personală ce intră sub incidența GDPR. De parcă bodyguardul care ne măsoară temperatura are grijă să ne noteze și CNP-ul în vreun carnețel, alături de cei trei castraveți pe care intenționăm să-i cumpărăm! Că procedura încalcă principiul informării pacientului, de parcă banala citire a unui termometru reprezintă un adevărat secret de stat care nu merită nici măcar adus la cunoștința subiectului!

 

Însă dincolo de orice abordare tendențioasă, subiectul este unul recurent și ne preocupă. Fie că suntem de acord sau nu cu procedura, trebuie să o acceptăm dacă vrem să ne cumpărăm o sticlă de lapte. Și asta tocmai pentru că termoscanarea este justificată de următorul paragraf extras din Anexa nr 3 – Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc a Hotărârii de Guvern de instituire a stării de alertă, adoptată pe 18 mai, Art 9, pct 3. : “Se instituie obligația instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea, astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 și art. 71 alin. (2) din Legea 55/2020”.

 

Noțiunea de “triaj epidemiologic” vă spune ceva? Cu alte cuvinte, vorbim de o măsură obligatorie, nu un moft al celor de la Mega, Lidl, Kaufland și alte magazine similare, doar pentru că li s-a năzărit dintr-o dată că bodyguarzii lor sunt supracalificați și că ar trebui să mai primească niște atribuții de asistenți cu jumătate de normă.

 

În plus, pe 26 mai, pentru a calma puțin spiritele mult prea inflamate din spațiul public, Grupul de Comunicare Strategică a venit cu următoarele precizări: “Pe perioada stării de alertă, la intrarea într-un spațiu închis, fie din cadrul unei instituții publice, complex comercial, unitate de prestare a serviciilor etc, se va măsura temperatura corporală atât personalului propriu, cât și celorlaltor categorii de persoane: vizitatori, clienți, consumatori. De asemenea, în cazul în care un client are temperatura peste 37,3 grade Celsius, refuză dezinfectarea mâinilor sau purtarea măștii de protecție i se poate interzice intrarea în spațiul închis. Menționăm că, la măsurarea temperaturii care se va realiza prin termometrul noncontact se va adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului. Mai mult, în cazul în care temperatura depășește 37,3 grade Celsius se poate repeta procedura după o perioadă de 2-5 minute de repaus”.

Cu alte cuvinte, nu prea ai de ales! Mai ales dacă ai nevoie de respectiva sticlă de lapte!

 

Capul lui Moțoc vrem!

 

Tot mai multe voci s-au ridicat în această perioadă denunțând măsura drept un abuz care atentează la libertățile individului. Avocatul Gheorghe Piperea afirma într-o postare pe pagina sa de facebook publicată pe 14 mai că: „Procedura încalcă principiul informării pacientului, principiul non-discriminării, protecția datelor cu caracter personal și protecția consumatorilor (…) Magazinele care practică această procedură fascistă mai ales în lipsa unui act normativ, trebuie boicotate, făcute praf ca imagine pe net și pe paginile de socializare și reclamate în masă la ANPC și la instanțe (…). Termoscanarea este o procedură medicală care ar trebui efectuată de cadre medicale, dar văd că este dată sau propus a fi dată în “sarcina” agenților de poliție, a jandarmilor (da, acei jandarmi detestați de hashtagreziști și de anti-korupzioniști, acei jandarmi care au dat cu gaze în manifestanți în august 2018, gaze care, după spusele unui idiot simpatizant al revoluționarilor-punct-doi, modifică adn-ul), soldați și paznici ai magazinelor. Parcă de chestiile medicale trebuia să se ocupe cadrele medicale, nu?”

Nici unii dintre politicieni nu s-au lăsat mai prejos în a devoala adevărata “natură” a termoscanării. De exemplu, deputatul PSD Cătălin Rădulescu debitează cu o nonșalanță uluitoare următoarea enormitate: cum că prin termoscanare sunt luate date personale: Eu am studiat și ca medic chestiunea asta și din punct de vedere al legalității și a respectării drepturilor omului. Măsurarea temperaturii nu poate s-o facă decât un cadru medical. Nu poți să pui pe unul să măsoare temperatura, care n-are nicio specialitate medicală, nici măcar asistent medical nu e. Eu am înțeles că prin termoscanare deja se accesează toate datele personale, deci e fără acordul persoanei. Nu se respectă legea care îți asigură dreptul la informații private. Înțeleg că prin termoscanare facială deja în momentul ăla autoritățile respective monitorizează într-un fel sau altul orice fel de persoană din România, pentru că îți ia datele.” Dacă asta a învățat domnia sa la Facultatea de Medicină pe care pretinde că a absolvit-o în 1987 la Timișoara, că un banal termometru îți poate fura datele personale, nu m-aș mira dacă pentru el rinichiul este tot una cu plămânul! Că doar tot organe sunt amandouă! Sau poate cine știe, pentru domnul Rădulescu termometrul o fi în stare și de vreo lobotomie! Pentru electoratul căruia i se adresează, cu siguranță!

 

 

Dar cine să mai apere drepturile oamenilor la vreme de “suspendare” a democrației? Că doar aceasta este întrebarea care bântuie cu obstinație rețelele sociale. Avocatul Poporului! Renate Weber a declarat pentru Europa Liberă faptul că a primit nenumărate petiții privind măsurarea temperaturii în supermarketuri, dar că nu are o bază legală pentru a le da curs sub forma contestării la Curtea Constituțională a măsurii dispuse de guvern. „Atât timp cât ea nu este prin lege sau prin OUG, competențele noastre sunt limitate. Fiind vorba de o hotărâre, orice persoană interesată, care se consideră vătămată, poate să facă acest lucru în instanță”. Deci spor la dat în judecată statul român, dacă nu doriți să vi se ia temperatura!

 

Și oare nu am asistat cu toții la circul mediatic inițiat de trei indivizi “bine intenționați”, doar câteva zile mai târziu, care chipurile, cunoscânu-și drepturile și libertățile au refuzat să se lase termoscanați? Povestea este arhicunoscută și a generat vreo sută de mii de vizualizări pe Youtube. La fel de cunoscut a devenit și faptul că toată “întâmplarea” a fost minuțios regizată de către George Adamescu, regizor de reality showuri, sau mai bine zis, fakereality showuri, dacă o cităm pe Irina Margareta Nistor.

 

incatusare
Sursă foto: Incomod media

 

Nu este de-aici de colo, dacă luam în considerare faptul că după un anumit număr de vizualizări creatorul de conținut este remunerat în urma prestației. Însă dincolo de câștigul palpabil care poate intra în contul domnului Adamescu via Youtube, ceea ce interesează cu adevărat este tentativa de manipulare. Evidentă, după desconspirarea regiei de carton.

Da, cu siguranță, s-a urmărit și numărul considerabil de vizualizări ce avea să crească notorietatea subiectului devenit viral între timp, având în vedere faptul că alte “documentare” ale ilustrului nu sar de 60.000 de vizualizări și abordează teme de interes precum “Diana s-a vindecat de poliartrită reumatoidă. Dar oare banii să fie unica miză? Notorietatea? Greu de crezut, pentru cineva care s-a mișcat într-un mediu în care existau din plin amândouă.

Cine este domnul Adamescu? Este regizor cu state vechi în televiziune, de-a lungul carierei sale realizând emisiuni pentru Kanal D, TVR 2, Romantica, ProTV și nu numai. Însă tot la fel, se dovedește a fi un simpatizant al conspirațiilor de tot felul, pe care le sharuiește cu spor pe contul său de facebook. Și măcar de s-ar limita la atât! Doar că următorul său “documentar” postat pe contul propriu de Youtube dezvăluie în aceeași manieră demnă de defunctul OTV, condițiile inumane de cazare ale celor aflați în carantină și faptul că sunt “închiși timp de 14 zile fără să poată ieși la aer”!

Cel care face nemaivăzutele “dezvăluiri” în filmul domnului Adamescu este Raul Nicolae Coltor, “analist de risc bancar”. Un om ca toți oamenii, ați zice. Însă la o simplă căutare pe Google, mai multe site-uri dubioase îl prezintă drept ”un om care afirmă că a făcut spionaj în favoarea României”,”un spion internațional al României, care afirmă că poate demasca rețeaua lui Soros”, “un român care a lucrat în structurile de spionaj ale țării timp de peste 10 ani”. Ce caută un așa-zis fost spion într-un spațiu de carantină? Doar el știe! Sau poate am fi aflat și noi dacă site-ul pe care îl deținea până nu demult, Genocidul.ro, nu ar fi fost închis de către ANCOM la cererea Ministerului Afacerilor Interne la jumătatea lunii aprilie. Să ne întrebăm de ce?

 

Tocmai pentru că… într-o analiză realizată de către Grupul de Comunicare Strategică, prin intermediul site-ului https://genocid.ro/ se distribuie constant informații complet false sau distorsionate cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire. Cu alte cuvinte, dezinformează. ANCOM dă și un exemplu de asemenea fake news, citat de Hotnews: „sub pretextul formulării unei plângeri penale împotriva conducătorilor mai multor instituții, inițiatorul PLÂNGERII PENALE PUBLICE (formulă juridică inexistentă-n.n.) instigă publicul să nu respecte prevederile Ordonanțelor Militare invocând motive false pentru care Ordonanțele Militare ar fi ilegale.” Dar nu-i nimic, îi putem citi în continuare manipulările domnului Coltor pe un blog gratuit de la WordPress pe care ANCOM se pare că nu l-a depistat încă. Poate așa înțelegem mai bine că “realitatea” din online este doar suma proiecțiilor fiecăruia. Sau a intereselor.

 

Captură de pe blogul lui Raul Coltor

 

Și dacă numele domnului Soroș nu v-a aprins un beculeț undeva, într-un colț îndepărtat al minții, poate că următorul paragraf vă va ridica… temperatura: “Termoscanerul fiind un dispozitiv atât de scump (costul unui astfel de scanner este de 12.000 de euro, adică aproximativ 60.000 de lei) și ultra-sofisticat deținând tehnologie de ultimă generație, Inteligență Artificială, inclusiv kitul de Recunoaștere Facială, acces la bazele de date naționale și internaționale, evident că va exista posibilitatea să identifice în orice moment dizidenții sistemului, și pe baza unei temperaturi eronate să dea semnalul către Poliție pentru a-i sălta pe oamenii respectivi! (…) Aceste scannere, care vor fi puse la dispoziția tuturor autorităților și forțate în a le utiliza, au rolul de a MARCA IZOTOPIC OAMENII! Adică de a-i ștanța pe frunte cu codul de bare! Acesta va fi invizibil la început, însă la momentul la care va decide regimul antihristic global, codurile de bare se vor aprinde pe frunte (vor emite fotoni) și vor fi vizibile tuturor!”

 

Oare mai rămâne ceva de spus? Doar că 5G-ul împrăștie COVID-ul de care o să ne îmbolnăvim cu toții dacă nu ne punem prișnițe cu rostopască!

 

 

Dincolo de teoriile conspirației, cealală față a adevărului. Oare?

 

 

Pentru că oricât de înverșunat ai fi să crezi că tu deții adevărul suprem, există întotdeauna o perspectivă la care nu te-ai gândit până acum. Judecătoarea Lăcrămioara Axinte, într-o postare pe blogul personal face o observație surprinzătoare: “Păstrându-ne opinia despre această măsură, (termoscanarea, n.n.) ca fiind o restrângere a unor drepturi fundamentale luată cu încălcarea Constituției României, întrucât numai Parlamentul, prin lege, poate restrânge drepturi și libertăți fundamentale, nu și membrii Guvernului prin acte normative de rang inferior legii, nefiind respectat nici principiul proporționalității cu situația care a determinat-o, constatăm că magazinele nu sunt obligate să-și termometrizeze clienții”.

Nemaifiind obligate, nici nu au mai făcut-o. Cel puțin pentru câteva zile de la incidentul regizat de domnul Adamescu. Ba chiar unul dintre magazine, în urma sesizării făcute la ANPC de un client nemulțumit, și-a concediat propriul agent de pază! Că doar poți trece dintr-o singură mișcare, direct în cealaltă extremă. Caracteristică românilor, aș zice, fără să fiu acuzată că sunt tendențioasă. Că doar nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase!

sesizare
Sursă foto: Raluca Rafilă facebook page

 

Dar până la urmă cât de utilă este sau nu termoscanarea celor care se duc la cumpărături în condițiile în care pot exista pacienți asimptomatici care, deși bolnavi de COVID-19, pot trece cu usurință de așa-zisul “triaj epidemiologic” și se pot plimba nestingheriți printre rafturi, împărțind cu dărnicie virusul în dreapta și în stânga?

 

Fostul președinte al Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu critică dur utilitatea termoscanării: În primul rând, măsura este total inutilă din punct de vedere practic. Repet, 90% (dintre cei infectați, n.n.) sunt asimptomatici. Pe aceştia poate să-i termoscaneze de o mie de ori, că ei poartă virusul în continuare, să spunem aşa, prin contrabandă, că nu le-a dat nimeni voie să-l poarte, şi-l răspândesc. Ei (autoritățile, n.n.) şi acum discută dacă asimptomaticii răspândesc sau nu, dar asta e altă discuţie. Deci, pentru 10% din populaţia infectată, care la noi este de 18.000 de oameni, pentru 10% din 18.000 de oameni face acest balamuc, este total ineficient. Mai mult, termoscanarele care sunt, să spunem profesionale, costă foarte scump. Sînt 2-3-4.000 de euro cele care iau temperatura exact. La magazine sunt cele de 100-300 de euro, că am văzut şi eu că am fost la un magazin, n-au vrut să mă scaneze au spus „dumneavoastră, ca doctor, cred că ştiţi, nu trebuie să vă spunem noi”, asta e altă problemă, sunt termoscanere industriale. Ele au o marjă de eroare de plus-minus 3 grade. De aceea, vedeţi că peste tot scrie că cineva s-a găsit cu 32 de grade, când, de fapt, dacă era îi făceam şi înmormîntarea la o hipotermie de 32 de grade. Deci este ineficient total”.

 

Are dreptate domnul doctor? Cu siguranță, are. Și da, tot mai mulți oameni au reclamat faptul că uneori termometrele cu infraroșu utilizate pe scară largă la intrările în magazine, de exemplu, arată temperaturi aiuritoare. Însă un aspect demn de luat în seamă precizat de experți este că aceste aparate sunt calibrate să detecteze febra și nu temperatura normală a corpului uman. Cu alte cuvinte, anormalul! Unele sunt calibrate la temperatura de 37.3 grade Celsius, altele la 37.5. Așa se explică de ce aceasta este limita temperaturii corporale impusă de autorități. Astfel, ele reacționează la temperaturi de peste limita la care au fost setate fiind niște aparate extrem de precise, în ciuda valului de neîncredere și scepticicm ce le-au făcut să cadă brusc în derizoriu.

 

Sau poate că subiecții tocmai și-au aplicat o cremă de față înainte să iasă la cumpărături! Pare o glumă? Ei bine, nu e! Profesorul de fizică Silviu Gurlui a explicat pentru Digi24 că temperatura arătată de termoscanere poate fi mai mică cu câteva grade atunci când se aplică o cremă pe față, lucru absolut banal în viața de zi cu zi.

 

Sursă foto: Român ortodox

Și dacă tot vorbim de temperatura corporală, ce ne facem cu acele categorii de oameni care, să zicem, că au peste 37,3 grade Celsius când se duc să cumpere lapte, fără a fi neapărat bolnavi de COVID-19? Poate că se chinuie cu o banală durere de dinți, poate că au o altă infecție nedetectată în corp dar care nu este contagioasă, poate că tocmai au făcut un antrenament fizic ce le-a crescut temperatura corporală, au intrat de la căldura de afară într-un spațiu în care există aer condiționat. Sau poate că sunt femei gravide sau aflate la ovulație care pot avea, de asemenea, temperaturi ale corpului care să depășească limita cu pricina. Pai ce să facem?

 

Le mai luăm temperatura după 5 minute și dacă termometrul se încăpățânează să nu intre nici de data aceasta în patul lui Procust, atunci îi trimitem cu grație la medicul de familie. Fără lapte, bineînțeles.

 

 

Măștile, un alt măr al discordiei

 

Dacă acum două luni, în plină perioadă de izolare, am fi purtat și costum de cosmonaut doar să ieșim afară pentru o gură de aer, astăzi măsurile de relaxare impuse de autorități par deja deplasate. Cum adică să purtăm mască de protecție? Dar ce, noi suntem Omul cu masca de fier? Incorigibilul The Mask? De cine sau de ce trebuie să ne ascundem? Că doar virusul nu există! Este o imensă conspirație mondială pentru a submina economia patriei! De parcă în 30 de ani de la Revoluție nu ne-am dinamitat-o singuri! Avem nevoie de un virus inventat pentru a distruge ce am reușit deja să facem noi cu mâna noastră! Și fără atâta văicăreală. Ci încet, sistematic și deliberat.

 

masca
Sursă foto: The Mask facebook page

 

Sau, dacă acceptăm că totuși virusul există, dar nu se ridică nici măcar la înălțimea unei amărâte de răceli, de ce atâta tevatură? Când poți pleca, bine mersi, și răcit la cumpărături, fără să te gândești prea mult că s-ar putea să îi îmbolnăvești pe alții! Nu e mai simplu să spui că te sufoci dacă porți mască, chiar dacă nu ai antecedente de afecțiuni respiratorii? Pentru că doar cei care au dificultăți de oxigenare sunt exceptați de la obligația de a purta mască de protecție.

 

Ba chiar tot mai mulți medici avertizează de riscul pe care îl comportă purtarea îndelungată a unei astfel de măști. De exemplu, medicul primar Adrian Marinescu de la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” a declarat pentru Antena 3 citat de DC News: ”Eu n-aș purta masca o perioadă atât de lungă de timp, aș face pauză, aș aerisi încăperea. Trebuie să existe pauze, în cele opt ore trebuie să existe și pauza obligatorie. Da, este periculos pentru sănătate mai ales pentru cei cu afecțiuni cronice, e clar că e oxigenare redusă. Eu n-aș face acest lucru, nici medicii n-o fac”. Însă avertizarea este perfect justificată pentru cei care sunt obligați să poarte mască în perioada programului de lucru pentru perioade lungi de timp! Nu pentru jumătatea de oră petrecută la cumpărături, atunci când crezi că de fapt masca îți ascunde buzele proaspăt rujate și îți strică feng-shui-ul de Instagram!

 

Dar cum la noi vorba românească din bătrâni “Să moară și capra vecinului” ne-a devenit a doua natură, ce ne interesează pe noi dacă purtatul măștii reprezintă o măsură de a-i proteja pe ceilalți, în aceeași măsură în care ne protejăm și pe noi înșine? Ceilalți? Ce treabă avem noi cu ceilalți? Într-o cultură ce propagă exclusiv individualismul, noțiunea de alteritate reprezintă o adevărată himeră.

Nici măcar studiile bine documentate nu îi pot convinge pe oameni că măștile nu au alt scop decât să protejeze. Teste pe hamsteri au dezvăluit ca purtarea la scară largă a măștilor reduce transmiterea noului coronavirus, potrivit unei echipe de experți din Hong Kong, informează AFP, citat de Ziare.com. Dar ce știu ei? Că doar puratul măștii afectează sistemul imunitar! Că doar românul neaoș se crede mai expert decât experții!

medic

 

Dar vă invit să citiți povestea unei mame al cărui copil și-a petrecut primii ani din viață doar prin spitale, având la activ un transplant, 10 operații, 4 ani de izolare strictă. Un copil care vrea să trăiască. Și pentru care un virus, orice virus, nu doar atât de blamatul SarsCov-2, i-ar putea fi fatal. Vorbind despre Daniel, mama lui scrie: “De purtat mască, poartă de mulți ani fără probleme. În locuri aglomerate și spatii închise, nu se pune problema. Și nu zice nimic, nu se plânge că îl ia cu călduri și nu poate respira. Înțelege de ce poartă. Și noi am purtat la fel până recent. Ca să îl protejăm pe el, și să ne protejăm pe noi pentru el. Și nu ne-a afectat sistemul imunitar, șoc și groază pentru adepții acestei teorii… Când văd oameni în toată firea care nu vor să înțeleagă de ce e important să purtăm masca o periodă în locuri aglomerate, în spații închise, mă apucă toți nervii. Face ca tot efortul nostru să fie absolut inutil. Pentru că noi evităm aglomerația, dar uite, trebuie să mergi la o analiză, de noi adulții nu mai zic. Trebuie să mergem la cumpărături sau în alte locuri publice, ori dacă unul din noi luăm acest virus, am confirmarea de la mai mulți medici că nu e de bine deloc pentru Daniel. Medici în care am toată încrederea, medici care i-au salvat viața, nu dubioși de pe Facebook. Asta înseamnă că am luptat atâția ani degeaba.

 

 

Și ca Daniel mai sunt mulțimi întregi de oameni. Bolnavi, fragili, cu viața atârnând de un fir de păr. Care merg, ce să vezi, și ei la cumpărături să-și cumpere lapte! Că doar au dreptul! La fel cu toți ceilalți care consideră că termoscanarea și purtatul măștii le încalcă niște drepturi fundamentale!

 

Romania are peste 3 milioane de pacienți cronici și peste 200.000 de bolnavi de cancer. În Romania 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune arterială și 1,7 milioane au diabet zaharat. Și mai sunt și mii de alți bolnavi care ar putea să îngroașe statisticile la categoria “comorbidități”.

 

Într-o societate unde există un risc de transmitere al unei boli și unde există persoane vulnerabile care pot chiar muri daca se infectează cu virusul care cauzează boala respectivă, măsurile de prevenire și combatere trebuie respectate de toți membrii societății pe durata existenței riscului respectiv. (…) În concluzie, dacă nu vrei să ți se măsoare temperatura este dreptul tău, dar nu mai intri în spațiul respectiv pentru că este dreptul comunității și a angajaților care lucrează în spațiul respectiv să se protejeze.” scria Raed Arafat într-o postare pe Facebook. Doar că cine să-l mai ia în serios pe Arafat?

 

Ori tocmai banala mască, acea “botniță” atât de incriminată de răspândacii teoriilor conspiraționiste, poate că ar salva viața unui om care chiar se luptă în fiecare zi pentru o clipă de viață în plus. Pentru că și el are dreptul la viață. Nu vorbim despre principiul informării sau al non-discriminării. Ci de dreptul la viață. Acum cine mai încalcă drepturile cui?

 

 

Ce înseamnă de fapt democrație

 

Ne-am obișnuit să credem că democrație înseamnă totala libertate de a face orice. Că acel T0 al Revoluției din 1989 justifică orice acțiune, indiferent dacă aceasta încalcă sau nu drepturile altcuiva. Pentru că doar egoul contează, strivit ani în șir de un regim totalitar. Dar parcă aș înțelege acel “Fac ce vor mușchii mei” la cineva care a simțit opresiunea sistemului, nu la tineri de 20-25 de ani care au avut privilegiul să se nască liberi.

Dar nu despre ei este vorba aici. Este dreptul oricui să protesteze într-un stat democratic. Căci democrație înseamnă garantarea unor drepturi și libertăți, înseamnă libertatea de expresie și posibilitatea de a nu fi de acord cu sistemul. Da, înseamnă libertate. Însă dincolo de totala abstractizare a termenului, contează mai mult modalitatea în care alegi să îți folosești propria libertate. Cum ți-o valorifici și ce impact are asupra altor semeni.

 

miting
Sursă foto: România liberă

 

Însă un stat democratic presupune totodată și un stat care este în stare să își creeze propriile reguli. Fără reguli, totul s-ar transforma în anarhie, cu reguli prea stricte, ne-am întoarce la totalitarism. Asta nu înseamnă că regulile vor mulțumi pe toată lumea sau vor fi respectate pe deplin. Dar bune sau proaste, ele ar trebui să existe, tocmai pentru a nu trăi într-o junglă în care poți face orice indiferent de consecințe. Dar reguli înseamnă totodată și limite. Ori limitările de orice fel, nu sunt pe placul nimănui.

 

Dar totodată, acel divide et impera ajunge să fie un deziderat aplicat cu meticulozitate prin metode adaptate vremurilor. Fake-news-ul ajunge să fie arma principală dintr-un război informatic ce are drept miză sufletele celor slabi de înger care nu fac altceva decât să înghită pe nemestecate ceea ce li se prezintă drept adevăr. Un adevăr fabricat din frânturi de informații, din scroll-ul nesfârșit compus din cioburi de oglinzi ce distorsionează până și ce a mai rămas din realitate. Ce e adevărat și ce e fals în jur când fake-newsul a devenit hrana cea de toată zilele distribuită cu generozitate pe rețelele sociale? Aici sintagma “fericiți cei săraci cu duhul” este utilizată din plin tocmai pentru a descrie masa de manevră a celor care trag sforile.

Și astfel, privind în oglinda propagandei ruse, modelul democrației occidentale este desuet și disfuncțional, familia tradițională va fi distrusă de politicile LGBT, oamenii vor fi microcipați pentru a fi permanent controlați, Soroș a împrăștiat coronavirusul cu drona, vaccinurile au drept scop exterminarea populației sau oamenii vor fi teleghidați cu telecomanda 5G. Doar sfânta Rusie reprezintă un model de stat creștin demn de urmat! Ferească Sfântul să ajungem din nou acolo!

În cartea sa “Matrioska mincinosilor: Fake news, manipulare, populism” pe care vi-o recomand cu căldură pentru a înțelege mai bine ce înseamnă și cum se duce războiul informațional, Marian Voicu scrie: “Fake-news provoacă distorsiuni în țesutul social și în etosul democrațiilor liberale, fiind un simptom al populismului. Pentru regimurile autoritariste, presa nu reprezintă dreptul oamenilor de a fi informați corect, ci mai degrabă dreptul statului de a minți. Fake news au devenit motorul unei noi realități, expresia unei noi epoci, cea a postadevărului. (…) Campaniile de fake-news sunt gândite pentru a semăna neîncredere și confuzie, pentru a adânci faliile socio-culturale folosind tensiunile etnice, rasiale și religioase. Studiile științifice demonstrează că expunerea la fake news, dezinformare și teorii ale conspirației duce la alterarea percepției și luarea unor decizii în consecință”.

Poate așa înțelegeți atitudinea compatrioților noștrilor privind diverse tematici care țin de agenda zilnică, termoscanarea și obligativitatea purtării măștii în spații închise fiind doar două dintre ele. Poate așa înțelegeți mai bine și felul în care niște subiecte aparent banale ajung să dinamiteze principiile democratice, într-un stat în care spiritul de turmă reprezintă a doua natură. Când gloata, incapabilă să filtreze informațiile și să deceleze adevărul, este mânată de la spate pentru a servi intereselor obscure. Nici măcar nu contează de partea cui se află dreptatea într-o dispută fără sfârșit. Nici măcar nu contează care este adevărul. Pentru că termometrele din magazine nu măsoară decât temperatura. IQ-ul rămâne ascuns.

 

 

 

Ps. Poate că printre mesajele de interes public ar trebui adăugat și unul similar: Gânditul cu propria minte nu ucide pe nimeni. Ba chiar salvează de la extincția unei națiuni!

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×