Ministerul Educației ar trebui condus de copii. Măcar din când în când

Min

Nu știu alții cum sunt, dar mie, când mă gândesc la miniștrii pe care i-a avut România la Educație de-a lungul vremii, îmi vine să fug în lume. Dar mai stau, că speranța moare ultima.

 

Și cum stau eu sperând și tot sperând să răsară un ministru mai puțin îndrăgostit de birocrație și mai pus pe fapte, hop! văd că ministrul Cîmpeanu s-a hotărât să rezolve problema bullyingului în școli. Adică a atitudinii de umilire și agresare a copiilor de către alți copii. Cam asta înseamnă. (Noi, românii, nu avem un termen concret pentru acest fenomen. L-am „împrumutat” de la americani, că sunt băieți buni și nu se supără.)

În sfârșit, zice domnul Cîmpeanu că, de când cu revenirea fizică la școală, a apărut și bullyingul ăsta. Ba s-avem pardon! Era de când eram eu în școală. Și să tot fie vreo 15 ani de când am terminat liceul.

 

La loc comanda!

 

Dar cum mă bucuram eu că însuși fruncea Ministerului s-a luminat și s-a hotărât să doteze școlile cu psihologi și consilieri, numa că-l aud că zice cum că vrea comitete cu profesori, elevi și părinți. Adică alte birocrații? Alte procese-verbale cum că s-au întâlnit, au stat de vorbă, au luat cunoștință și privesc „cu atenție și îngrijorare”, vorba celui mai înalt profesor în stat?!

Eu vedeam deja cum profesorii vor fi școliți să recunoască și să consilieze atât elevii agresați, cât și pe agresorii lor, să medieze aceste situații și chiar să-și poarte singuri de grijă. Pentru că, domnule ministru, adevărul trist este că mulți profesori sunt ei înșiși victime ale bullyingului.

În naiviatea mea, mă gândeam deja la cum vor apărea cabinete psihologice în școli și o armată de consilieri, „ceata cea vestită” în materie de eliminare a violenței fizice și emoționale.

Sigur, nu sunt bani. De banii ăștia, parcă mai bine s-ar face niște WC-uri. Dar eu nu cred că una o exclude pe alta. De ce să vreau WC-uri și să renunț la cabinete de consiliere, când eu cred că sunt vitale amândouă? E ca și cum le-aș spune demnitarilor: vă alegeți – casă sau mașină de la stat? Nu le puteți avea pe amândouă. Dar dacă ei pot să ia bani din mai multe părți, putem și noi.

 

Să revenim așadar la ceata noastră de boi, de tauri… la bullying, cu alte cuvinte…

 

La câteva zile după aceea, m-am răcorit când am văzut ce zice Consiliul Național al Elevilor. Pe scurt: soluția pentru rezolvarea problemei violenței școlare nu este înființarea de grupuri de lucru anti-bullying, cum își propune Ministerul Educației, ci formarea cadrelor didactice și instruirea consilierilor școlari în acest domeniu.

Nu știu dacă există un răspuns de la Minister pentru această propunere, dar eu vreau să-i felicit pe cei care fac parte din CNE. Și, dacă-mi permite domnul Cîmpeanu, să-i dau un sfat: domnule ministru, când aveți de-a face cu probleme care țin de sănătatea mentală și emoțională a copiilor, ce-ar fi să-i întrebați și pe ei cam ce soluții ar aplica. Altfel spus, cam cum ar vrea să fie ajutați.

Încă ceva: știu că mulți spun că aceste probleme trebuie rezolvate de familie și în familie. Dar dacă realitatea nu stă așa și familiile nu pot, nu vor sau nu știu să controleze aceste comportamente agresive sau nu-și pot ajuta copiii să se apere în asemenea situații, haideți să o facem noi, societatea. Așa cum spune zicala, e nevoie de un sat pentru a crește un copil.

 

Despre

Cristina Manea este jurnalist de televiziune și presă scrisă, comunicator și om al cetății conectat la realitățile zilei. Ea filtrează zilnic știrile cele mai tari și le pune în Coffee News și Ristretto News, exclusiv pentru cititorii democracymania.com.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×