Monștrii de sub pat sau cum învățăm să trăim cu depresia

Min

Cu toții avem monștri sub pat sau în dulapuri. Monștri pe care îi ținem ascunși bine; ferecăm dulapurile cu lacăte grele și ne facem că nu există.

Dar lacătele ruginesc, cad, iar monștrii își scot brațele, ne apucă de guler și dau cu noi de pământ. Și scot sunete fioroase, al căror ecou răsună ca un tunet în sufletele copiilor noștri, al părinților și al tuturor celor dragi.

Depresia, boala secolului

Depresia, acest cuvânt extrem de des pomenit la televizor, la radio, în paginile ziarelor și ale revistelor glossy.

Depresia, această boală despre care avem impresia că știm atât de multe, dar care reușește să ne ia prin surprindere și să ne facă knock out. Depresia, acest monstru cu 1.000 de brațe pe care îl recunoaștem doar la alții. Iar acum, mai mult ca niciodată, aceste brațe se încolăcesc în jurul tuturor, prinzând în gheare, inclusiv copiii.

Dovadă stau datele studiilor, potrivit cărora trei din zece elevi au avut episoade depresive în pandemie. Unu din trei români a devenit mai nervos și 42% s-au declarat mai stresați decât înainte de pandemie.

Să nu închidem ochii în fața depresiei. Ne va cotropi pe toți!

Câți dintre noi, în ultimul an, am apelat la ajutor specializat (psiholog, preot etc) ? Câți dintre noi ne-am îndrumat cunoscuții să apeleze la ajutor? Depresia, deși stă pe buzele tuturor, încă este un subiect tabu.

Părinții se feresc să-și ducă copiii la psiholog: copilul meu nu e un copil cu probleme. Adulții se feresc să ceară ajutor: nu merg la psiholog, nu sunt nebun. Rudele nu îndrumă gravidele sau mamele să vorbească cu specialiști: și eu am născut și nu am mai făcut depresie post-natală!

Și uite-așa ajungem într-o depresie colectivă. În care nimic nu ne mulțumește, totul este urât, pictat în nuanțe de gri. Începem să vedem numai problemele, nicidecum soluțiile. Încercăm să găsim vinovați: țara asta de doi lei, conducătorii ăștia care își bagă mâinile în buzunarele noastre până la cot, sistemul medical care ne ucide, conspirația mondială care vrea să ne extermine cu un virus creat în laborator și pe urmă cu un vaccin letal etc. Nu spun că toate acestea sunt greșite, spun doar că ajungem să nu mai vedem pădurea din cauza copacilor.

Pe cine „atacă” depresia

Peste o treime din oameni au fost afectați de anxietate și depresie în timpul pandemiei, afirmă un studiu PricewaterhouseCoopers dat publicității în luna aprilie.

Depresie, alcool, tutun și prea mult timp pierdut pe internet: acestea sunt principalele probleme cu care se confruntă tinerii de la începutul pandemiei de COVID-19. Datele reies dintr-un alt studiu recent, care arată că actuala criză sanitară ar putea avea un impact major pe termen lung.

Conform estimărilor, costurile legate de sănătatea mintală ar putea crește la 0,5% din PIB-ul global.

Ce facem ca să scăpăm de depresie?

Educația este cuvântul cheie în gestionarea acestei crize. Oamenii trebuie educați, pentru a vedea în psihoterapie o soluție pentru rezolvarea problemelor, nu ceva de care să-ți fie rușine. A face psihoterapie nu înseamnă a fi nebun. Înseamnă căutarea unui tratament în momentul în care nu îți mai poți gestiona singur emoțiile și problemele.

De ajutor sunt și soluții practice care să le ofere oamenilor acces la servicii de terapie, respectiv sprijin financiar. Iar în perioada pandemiei, telemedicina este o soluție viabilă. Companiile ar trebui să ia în calcul abonamente de psihoterapie pentru angajați, iar statul ar trebui să aibă în vedere înființarea și promovarea unor astfel de servicii gratuite.

La nivel mondial, investițiile în telemedicină cresc exponențial, numai anul trecut ridicându-se la 4,3 miliarde de dolari, în creștere cu 139% față de 2019.

Ce încerc să spun este că trebuie să existe o explicație la pesimismul de care dăm cu toții dovadă, la fețele triste, grăbite și întunecate pe care le întâlnim pe stradă, la lipsa de atitudine și de reacție atunci când ceva greșit se întâmplă în jurul nostru. Iar în ultimul an parcă toate cele enumerate mai devreme s-au accentuat. Eu dau vina pe depresie. O depresie colectivă pe care trebuie să o învingem! Depresia este o boală pentru care nu avem vaccin, dar pentru care există tratament.

Despre

Cristina Manea este jurnalist de televiziune și presă scrisă, comunicator și om al cetății conectat la realitățile zilei. Ea filtrează zilnic știrile cele mai tari și le pune în Coffee News și Ristretto News, exclusiv pentru cititorii democracymania.com.

Photo by Stormseeker on Unsplash

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×