Ristretto News 11.06.2021

Min

 

Ghinea: România se află în etapa de evaluare a PNRR, în care Comisia Europeană solicită informaţii suplimentare

 

dosare
Photo by Bernd Klutsch on Unsplash

România se află în etapa de evaluare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în care Comisia Europeană solicită informaţii suplimentare. Săptămâna aceasta au avut loc deja întâlniri sectoriale, precizează ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

“Minciuna PSD: Comisia Europeană a respins PNRR. Realitatea factuală: România se află în etapa de evaluare a Planului, etapă în care Comisia Europeană solicită informaţii suplimentare statului membru. În acest moment, ulterior depunerii oficiale, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României se află în această fază, de evaluare. În această săptămână au avut deja loc întâlniri sectoriale MIPE – ministere de linie – Comisia Europeană unde s-au analizat o serie de documente din PNRR iar Comisia a avansat o listă cu informaţii suplimentare solicitate şi clarificări. Unele întrebări au fost lămurite pe loc, altele urmează să primească răspuns în scurt timp”, a explicat Ghinea, vineri, pe pagina sa de Facebook.

El a menţionat în acest context articolul 19, alineatul 1, din Regulamentul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, conform căruia “Comisia acţionează în strânsă cooperare cu statul membru în cauză. Comisia poate face observaţii sau solicita informaţii suplimentare. Statul membru în cauză furnizează informaţiile suplimentare solicitate şi poate revizui planul de redresare şi rezilienţă, dacă este necesar, inclusiv după transmiterea oficială a planului de redresare şi rezilienţă”.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis, vineri, ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, să renunţe la funcţie, precizând că dacă parlamentarii PNL şi UDMR nu votează moţiunea simplă depusă împotriva acestuia, vor răspunde în solidar cu el.

Comisia Europeană are două luni pentru a aviza planurile naţionale, una dintre condiţiile esenţiale pentru aprobarea lor fiind ca din sumele prevăzute statele membre să aloce cel puţin 37% tranziţiei ecologice şi 20% sectorului digital, se mai menţionează în comunicatul difuzat de Reprezentanţa CE în România.

 

 

Statele UE au convenit un set de măsuri comune pentru certificatul COVID-19, dar au dreptul să reinstituie restricţii

 

UE flag
Photo by Lukas on Unsplash

Statele UE au convenit vineri să-şi coordoneze măsurile menite să faciliteze călătoriile în interiorul UE vara aceasta odată cu aplicarea certificatului COVID-19, dar prevăd de asemenea posibilitatea de a reintroduce restricţii în cazul răspândirii unor variante ale coronavirusului, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

Începând de la 1 iulie, o persoană deţinătoare a certificatului sanitar digital european pentru COVID-19, care atestă vaccinarea împotriva acestei boli, obţinerea unui test negativ sau imunizarea după o infectare, va putea călători în interiorul UE fără a fi supusă unor restricţii precum carantina ori testarea suplimentară.

Dar, conform acordului, statele membre îşi rezervă dreptul să stabilească excepţii, mai ales în cazul ameninţării noilor variante mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2.

Acordul prevede că vor putea călători liber în interiorul blocului comunitar persoanele care au fost vaccinate cu schema completă şi au primit ultima doză de vaccin cu cel puţin 14 zile înaintea datei călătoriei.

Statele membre au mai convenit să armonizeze durata de valabilitate a testelor PCR, respectiv să fie efectuate nu mai târziu de 72 de ore înaintea sosirii la destinaţie, precum şi a celor antigen, care trebuie să fie efectuate cu maximum 48 de ore înainte de sosire.

Copiii cu vârste sub 12 ani vor fi scutiţi de testare, iar minorii care călătoresc împreună cu părinţii sau cu un însoţitor nu vor fi supuşi carantinei dacă adultul care-i însoţeşte nu este nici el supus carantinei.

Au fost convenite şi criteriile pentru clasificarea zonelor de risc epidemiologic pe baza cărora pot fi reinstituite restricţii la graniţe. Astfel, vor fi considerate ”verzi” regiunile cu mai puţin de 25 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile şi cu o rată de pozitivare a testelor sub 4%. Dacă rata pozitivării testelor scade sub 1%, poate creşte pragul numărului de cazuri la 100.000 de locuitori.

Acest acord al statelor membre are caracterul unei recomandări, aşadar statele UE îşi pot stabili şi alte reguli, politica privind frontierele fiind o competenţă naţională.

 

 

 

Coronavirus: Lockdown la Santiago de Chile, în pofida vaccinării foarte avansate

 

lockdown
Photo by Glen Carrie on Unsplash

Autorităţile sanitare chiliene au impus o nouă carantină totală în regiunea metropolitană Santiago de Chile şi celor şapte milioane de locuitori ai săi, din cauza creşterii cazurilor de coronavirus, deşi 57% din populaţia ţintă a fost deja complet vaccinată, notează AFP.

“Cu începere de sâmbătă, întreaga regiune metropolitană intră din nou în carantină”, a anunţat subsecretarul la Sănătate publică, Paula Daza. Este a treia oară în 14 luni de pandemie când autorităţile iau această măsură majoră.

Chile a înregistrat joi 7.716 cazuri noi şi 198 de decese, un total de 1.453.478 de cazuri şi 30.339 de decese din martie 2020. Secţiile de reanimare arată o rată de ocupare de 96% în ţară.

Creşterea numărului de cazuri noi survine în timp ce emisfera sudică intră încet în iarna australă.

Cu toate acestea, Chile este una dintre cele mai avansate ţări în termeni de vaccinare. Dintr-o populaţie ţintă de 15,2 milioane de persoane, din totalul celor 19 milioane de locuitori, aproximativ 11,1 milioane de chilieni au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză (74,5%) şi 8,6 milioane cu două doze (57%).

Vaccinarea a început la 3 februarie, iar joi a venit rândul persoanelor cu vârsta peste 22 de ani. La 21 iunie va începe vaccinarea copiilor mai mari de 12 ani.

Autorităţile sanitare chiliene au aprobat cinci vaccinuri: cele de la Sinovac (17,1 milioane), Pfizer/BioNTech (4,5 milioane), AstraZeneca (693.600), CanSino (300.000) şi Johnson & Johnson, ale cărui doze sunt aşteptate, un total 22,6 milioane de doze care au ajuns deja în ţară.

 

Sursă ştiri: AGERPRES

Newsletter

Start your day informed!

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×