Ristretto News 12.07.2021

Min

Ghinea: PNRR este gândit aşa încât să rezolve nevoi istorice ale României, precum infrastructura

 

bani
www.unsplash.com

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este gândit să rezolve nevoi istorice ale României, dar şi să ţină pasul cu revoluţiile economice ale viitorului demarate de Uniunea Europeană, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis luni AGERPRES, localităţile din România, inclusiv municipiile, vor avea numeroase oportunităţi de finanţare prin cele două mari categorii de programe cu fonduri europene care încep în acest an: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi Programele Operaţionale 2021 – 2027.

Astfel, din perspectiva autorităţilor locale, inclusiv a municipiilor, vor exista Fondul local verde şi digital (dedicat Unităţilor Administrativ Teritoriale – UAT) şi Fondul pentru Valul Renovării, pentru care pot fi deja pregătite proiecte.

“Fondul pentru UAT e ideea noastră, pentru care am muncit serios în negocierile cu Comisia. Nu mai are nicio altă ţară ceva similar. Pot spune că abia acum, în această vizită la Bruxelles am garanţia că insistenţa noastră politică a dat roade: vestea bună este că Fondul nu mai este pe lista de probleme, e pe lista de lucruri acceptate”, a mai spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Cea mai mare parte a investiţiilor din Fondul local verde şi digital, cu sumă totală de 2,12 miliarde euro, va merge către proiecte de mobilitate urbană, urmate de alte câteva tipuri de proiecte: mobilitatea urbană verde – schimbarea parcului de vehicule destinate transportului public; infrastructură inteligentă pentru transportul public (sisteme de management tehnologice; sistemele de bilete – “e-bilete” sau “e-ticketing”; staţii de monitorizare a calităţii aerului).

De asemenea, se are în vedere construirea de locuinţe pentru tineri/locuinţe sociale/locuinţe de necesitate/locuinţe pentru specialişti din sănătate şi învăţământ, investiţii în staţii de încărcare pentru vehiculele electrice (ţinta: 13.000 staţii), asigurarea infrastructurii pentru biciclete şi alte vehicule electrice uşoare şi realizarea pistelor de biciclete (3.000 de km până în 2026).

Tot în PNRR mai există Fondul pentru Valul Renovării, care are un buget propus de 2,2 miliarde euro. Acesta va include: intervenţii asupra clădirilor rezidenţiale multifamiliale (blocuri de locuinţe), circa 1 miliard de euro, intervenţii asupra clădirilor publice ale autorităţilor sau instituţiilor publice centrale şi locale din domeniile administraţie publică, justiţie, cultură, sănătate, ordine publică şi securitate naţională – 1,17 miliarde euro.

Potrivit sursei citate, alte investiţii din cadrul PNRR destinate unor servicii publice locale se mai regăsesc în componentele de educaţie, sănătate, infrastructura de apă, social, păduri.

Totodată, la MIPE se află în plin proces de elaborare viitoarele Programe Operaţionale 2021-2027.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a participat la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), la invitaţia preşedintelui AMR, Emil Boc, alături de Prim-ministrul Florin Cîţu şi ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

 

 

Alegeri în Republica Moldova: PAS a câştigat alegerile parlamentare anticipate cu 52,8% din voturi (rezultate preliminare)

 

vot
www.unsplash.com

Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate organizate duminică, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

CEC a anunţat luni finalizarea centralizării proceselor verbale din toate cele 2.150 de secţii de votare deschise atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în străinătate, iar rezultatele preliminare indică victoria PAS cu 52,8% din totalul voturilor valabil exprimate. Astfel, partidul Maiei Sandu a obţinut 774.754 voturi din totalul celor 1.467.205 valabil exprimate.

PAS a depăşit categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de doar 27,17% din electorat, reprezentând 398.678 alegători.

Datele CEC arată că Partidul Politic “Şor” (PPŞ) a beneficiat de susţinerea a 5,74% dintre alegători (84.185 voturi), acesta fiind urmat de Blocul Electoral “Renato Usatîi”, cu 4,10% din voturile alegătorilor (60.100 voturi).

Pe următoarele locuri se află Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr – 2,33% (34.181 voturi) şi Partidul Democrat din Moldova – 1,81% (26.542 voturi).

În condiţiile în care pragul electoral este de 5% pentru partidele politice şi 7% pentru alianţele electorale, în noul legislativ din Republica Moldova acced doar trei formaţiuni politice, PAS, BECS şi PPS, urmând ca partidul preşedintelui Maia Sandu să aibă o majoritate covârşitoare.

 

ONU pledează în favoarea unei ”justiţii reparatorii” în dezbaterea despre sechelele sclaviei şi colonialismului

 

ONU
Photo by Mathias P.R. Reding on Unsplash

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, s-a pronunţat luni în favoarea unei “justiţii reparatorii” în dezbaterea sensibilă privind sechelele sclaviei şi colonialismului, relatează AFP.

“În spatele rasismului sistemic şi violenţei rasiale de astăzi se ascunde absenţa recunoaşterii formale a responsabilităţilor statelor şi ale altor actori care au participat sau au profitat de sclavie, de comerţul transatlantic de sclavi africani şi de colonialism -, precum şi ale celor care continuă să profite de această moştenire”, a declarat Michelle Bachelet în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR).

“Comunităţi, familii şi persoane au fost private de viaţa lor, de mijloacele lor de subzistenţă, de resursele şi drepturile lor, iar această situaţie continuă”, a adăugat ea.

Michelle Bachelet a vorbit cu ocazia prezentării în faţa UNHCR a raportului său privind violenţele poliţieneşti asupra persoanelor de origine africană, publicat la 28 iunie.

Cu ocazia publicării acestui document, survenită la câteva zile după condamnarea în SUA a poliţistului care l-a ucis pe George Floyd, Înaltul Comisar a făcut apel la guverne “să ia măsuri imediate” împotriva rasismului sistemic ale cărui victime sunt persoanele de culoare.

Ea a denunţat luni “reprimarea manifestaţiilor împotriva rasismului în unele ţări”, care “trebuie luată în considerare într-un context mai larg în care vocile persoanelor cu origini africane şi ale persoanelor care luptă împotriva rasismului sunt reduse la tăcere şi în care apărătorii drepturilor omului cu origini africane sunt victime ale represaliilor, inclusiv ale hărţuirilor, ameninţărilor, anchetelor penale, violenţelor şi asasinatelor”.

“În faţa acestor nedreptăţi profunde şi de mare amploare, este urgent să abordăm sechelele sclaviei, comerţului transatlantic cu slavi, colonialismului şi politicilor şi sistemelor succesive de discriminare rasială şi să căutăm o justiţie reparatorie”, a afirmat Michelle Bachelet.

“Pentru a ne vindeca societăţile şi a face justiţie în cazul acestor crime teribile, este esenţial să stabilim adevărul în privinţa acestor moşteniri şi a impactului lor astăzi şi să luăm decizii pentru a remedia aceste prejudicii printr-un evantai larg de măsuri reparatorii”, a încheiat ea.

Apelul său survine în contextul în care, în SUA, chestiunea “teoriei critice a rasei” stârneşte dezbateri. Această formulă defineşte un curent de gândire apărut în facultăţile de drept americane la sfârşitul anilor 1970 pentru a analiza rasismul ca un sistem, cu legile şi logica sa de putere, şi mai puţin la nivel de prejudecăţi individuale.

Însă recent a devenit pentru detractorii săi republicani o formulă largă, desemnând orice încercări de a aborda, în şcoli şi în instituţii, episoadele sumbre ale istoriei americane, printre care sclavia şi segregarea.

 

Sursă ştiri: AGERPRES

Newsletter

Start your day informed!

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×