Ristretto News 17.06.2021

Min

Ministrul Muncii: Drepturile celor 150.000 de români şoferi de camioane pe şoselele din Europa trebuie respectate

 

camion
Photo by Seb Creativo on Unsplash

Drepturile celor 150.000 de români care lucrează ca şoferi de camioane pe şoselele din Europa trebuie să fie respectate în condiţiile impuse de legislaţia naţională, a scris joi, pe Facebook, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

Aceasta s-a întâlnit, la Bruxelles, cu comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

“Am discutat cu Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, despre protejarea şoferilor români care doresc să lucreze în străinătate, atât în ceea ce priveşte condiţiile de angajare, cât şi îmbunătăţirea condiţiilor de siguranţă. Sunt 150.000 de români care lucrează ca şoferi de camioane pe şoselele din Europa şi drepturile lor, în calitate de angajaţi, trebuie să fie respectate în condiţiile impuse de legislaţia naţională”, a precizat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a subliniat că societăţile de transport trebuie să asigure condiţii de salarizare transparentă, corectă şi în acord cu salariile de pe piaţa europeană în condiţiile în care este cunoscut faptul că, de multe ori, există diferenţe de condiţii de lucru şi de salarizare a angajaţilor din estul Europei.

La rândul său, Adina Vălean a subliniat că autorităţile europene fac toate eforturile pentru a dezvolta rapid parcări sigure pentru şoferii de tir, în condiţiile în care, acum, la nivel european, lipsesc în jur de 100.000 de locuri unde şoferii pot parca peste noapte, iar deficitul este şi mai mare pentru astfel de locuri care oferă condiţii sigure.

Ministrul Muncii a efectuat o vizită de două zile la Bruxelles, în perioada 15-16 iunie.

 

 

Raport al Avocatul Poporului: Accesul la servicii medicale de psihiatrie pediatrică este limitat

 

copii
www.unsplash.com

Accesul la servicii medicale de psihiatrie pediatrică este limitat, având în vedere că numărul medicilor cu această specialitate, care lucrează în cadrul structurilor publice din România, nu depăşeşte 260, potrivit unui raport special lansat joi de Avocatul Poporului privind impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătăţii mintale a copiilor.

“Accesul la servicii medicale de psihiatrie pediatrică este limitat, numărul de medici de specialitate psihiatrie pediatrică în România este unul redus. Ministerul Sănătăţii ne-a comunicat că, în prezent, în România activează în cadrul structurilor publice 260 de medici de specialitate psihiatrie pediatrică. Avem judeţe în care nu există nici măcar un medic de această specializare (Giurgiu şi Ialomiţa). Avem judeţe în care nu există nici măcar secţie, compartiment, centru de sănătate mintală pentru copii (Călăraşi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Vrancea, Sălaj)”, a declarat Cornelia Cor, consilier la Biroul Teritorial Braşov al Avocatului Poporului, în conferinţa de presă în care a fost lansat raportul.

Ea a precizat că există în prezent 22 de centre de sănătate mintală pentru copii, care sunt subdezvoltate în raport cu nevoile comunităţii.

Potrivit acesteia, accesul la servicii de sănătate conexe actului medical este unul greoi.

“Psihologii nu au un contract direct cu CNAS încheiat, astfel ei sunt furnizori de servicii conexe actului medical”, a explicat Cornelia Cor.

Ea a menţionat că o altă problemă este reprezentată de numărul mic de consilieri şcolari. Cornelia Cor a precizat că un consilier şcolar ajunge să gestioneze cel puţin 1.000 de copii.

Agotha Kelemen, expert la Biroul Teritorial Braşov al Avocatului Poporului, a precizat că în raport sunt formulate mai multe propuneri, printre care: reducerea graduală a numărului de elevi desemnaţi unui consilier şcolar astfel încât în fiecare şcoală să existe cel puţin un consilier şcolar; asigurarea de către Ministerul Educaţiei a unor programe educaţionale preventive, care să crească adaptarea emoţională la neprevăzut, să ofere elevului pregătirea necesară pentru a face faţă schimbărilor, situaţiilor neprevăzute, precum şi unor situaţii de criză; extinderea reţelei de servicii de sănătate mintală pentru copii şi adolescenţi la nivel naţional, prin înfiinţarea de centre de sănătate mintală (pentru copii sau mixte); dezvoltarea centrelor de sănătate mintală existente. Alte propuneri se referă la reînfiinţarea cursurilor de nursing psihiatric ca o extindere a competenţei asistentului medical generalist; înfiinţarea de centre specializate, destinate categoriei pacienţilor cu tulburări de spectru autist; crearea Registrului Naţional de Boli Psihice.

 

 

Coronavirus: Creştere exponenţială a cazurilor de COVID-19 în Marea Britanie din cauza infectării tinerilor nevaccinaţi

 

COVID
www.unsplash.com

Noile cazuri de COVID-19 cresc exponenţial în Marea Britanie din cauza infectărilor în rândul tinerilor care încă nu s-au vaccinat, potrivit unei analize publicate joi de Imperial College London, consemnează agenţia EFE.

Cercetarea, solicitată de guvernul de la Londra, arată că infectările au început să crească la finele lunii mai, odată cu răspândirea variantei indiene a coronavirusului (denumită acum de OMS varianta Delta), detectată prima dată în India şi devenită între timp predominantă de asemenea în Marea Britanie.

Datele obţinute în urma a circa 110.000 de teste de COVID-19 efectuate în Marea Britanie între 20 mai şi 7 iunie sugerează o dublare a infectărilor la fiecare 11 zile, mai ales în partea de nord a Angliei. În numai câteva săptămâni, varianta Delta a luat locul variantei Alfa (varianta britanică), chiar dacă acum situaţia este diferită faţă de toamna anului trecut, când nimeni nu era vaccinat.

”Prevalenţa (bolii) creşte de manieră exponenţială, impulsionată de tineri”, atrage atenţia Stephen Riley, expert la Imperial College. Prin urmare, vaccinarea tinerilor este esenţială pentru diminuarea infectărilor, subliniază autorii analizei.

Această cercetare este publicată după ce guvernul condus de Boris Johnson a amânat cu patru săptămâni ridicarea totală a restricţiilor antiepidemice, ca urmare a unei noi creşteri a numărului infectărilor, provocată de varianta indiană mai contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2, aceasta deşi Marea Britanie şi-a vaccinat cu schema completă mai mult de jumătate din populaţia adultă.

Miercuri au fost înregistrate în această ţară 9.055 de noi cazuri de COVID-19, cel mai ridicat bilanţ zilnic al noilor infectări după luna februarie.

 

Sursă ştiri: AGERPRES

 

 

Newsletter

Start your day informed!

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×