Ristretto News 24.06.2021

Min

Adrian Gheorghe (CNAS): De la 1 iulie intră în vigoare contribuţia personală pentru serviciile de spitalizare continuă oferite de privaţi

 

mita
Photo by Marek Studzinski on Unsplash

Măsura contribuţiei personale pentru serviciile medicale oferite de furnizorii privaţi aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, respectiv pentru serviciile medicale de spitalizare continuă, cazuri acute, intră în vigoare de la 1 iulie, a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe.

Şeful CNAS a vorbit despre “noutăţile concrete” pe care le aduce ordonanţa de urgenţă aprobată joi de Guvern, printre care se numără existenţa unui deviz estimativ pe care furnizorul privat va trebui să i-l ofere oricărui pacient asigurat care vine să se trateze şi să detalieze ce sume acoperă Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate pentru rezolvarea cazului şi ce sume se percep în plus de către furnizorul privat.

El a punctat că nu este vorba despre coplată, ci despre contribuţia personală, care reprezintă o diferenţă dintre tariful decontat din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate pentru rezolvarea unui caz şi tariful perceput de un furnizor privat de servicii medicale pentru rezolvarea aceluiaşi caz.

” Ce aduce nou măsura contribuţiei personale de la 1 iulie este transparenţă, mai exact, există un deviz estimativ care are un format standard pe care furnizorul privat va trebui să i-l ofere oricărui pacient asigurat care vine să se trateze şi să detalieze foarte clar cât acoperă Fondul pentru rezolvarea cazului şi ce sume se percep în plus de către furnizorul privat, în plus peste cât acoperă Fondul pentru rezolvarea cazului, detaliat pe categorii de cheltuieli, medicamente, materiale sanitare, hrană, resursa umană şi aşa mai departe, astfel încât asiguratul care ia în considerare să acceseze aceste servicii la furnizorul privat va avea o imagine completă înainte de a lua decizia dacă să ia această opţiune sau nu”, a explicat Adrian Gheorghe.

Şeful CNAS a adăugat că devizul estimativ va fi valabil 5 zile lucrătoare.

 

 

Parlament: Moţiunea de cenzură depusă de PSD în Parlament va fi dezbătută şi supusă votului marţi

 

Plenul Parlamentului se va reuni pe 29 iunie pentru dezbaterea şi supunerea la vot a moţiunii de cenzură depuse de parlamentarii PSD, a anunţat joi preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

El a menţionat că este posibil ca în aceeaşi şedinţă să fie numită şi Cristina Pocora ca preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

“Am decis înscrierea pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a plenului, indiferent că e şedinţa de marţi în care se dezbate şi se votează moţiunea de cenzură sau va fi o altă şedinţă convocată, şi numirea preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului. Conform procedurilor legale, după respingerea raportului CNA este demis de drept preşedintele. Lucrul acesta s-a întâmplat. Procedura de numire a noului preşedinte presupune o alegere între membrii CNA, alegere care a avut loc, doamna Cristina Ancuţa Pocora fiind votată pentru funcţia de preşedinte. Vom înscrie pe ordinea de zi a plenului decizia de numire a noului preşedinte al CNA”, a spus Orban.

Parlamentarii PSD au depus, miercuri, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîţu.

Moţiunea este intitulată “România eşuată. Recordul ‘fantastic’ al Guvernului Cîţu”, iar în textul acesteia social-democraţii susţin că guvernarea PNL-USR-UDMR “conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare”.

Documentul a fost citit, miercuri, în plenul reunit de liderul grupului senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu.

 

 

Cîmpeanu: Programul ”Sprijin pentru Bacalaureat, acces la facultate”, extins cu 2 ani; suma disponibilă: 120.000.000 euro

 

laptopuri
Photo by Andras Vas on Unsplash

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat joi, la finalul şedinţei de guvern, că programul “Sprijin pentru Bacalaureat, acces la facultate” va fi extins cu doi ani, suma disponibilă fiind de 120 de milioane de euro.

“Pe baza recunoaşterii nevoii de susţinere a activităţilor remediale, a fost adoptată o hotărâre de guvern de modificare a HG 251/2015, prin care programul “Sprijin pentru Bacalaureat, acces la facultate” va fi extins cu doi ani. Suma disponibilă pe următorii ani va fi de 120 de milioane de euro. Este vorba de sprijin pentru elevii din ciclul liceal. Va trebui să găsim forma de continuare şi pentru sprijinul acordat în programul naţional de ore remediale elevilor de învăţământ primar şi gimnaziu”, a arătat Cîmpeanu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria.

El a menţionat că acest program constă în acţiuni remediale, de consiliere, de susţinere a abilităţilor socio-emoţionale. Potrivit ministrului, programul este “binevenit”, dar el trebuie să fie “şi mai eficient” decât până acum.

“Resursele pe care le avem la dispoziţie pentru acest program la nivelul liceului sunt generoase. Nu sunt atât cât ne-am dori, pentru a putea compensa volumul extrem de mare de pierderi, dar este un program care contează foarte mult. În anul 2015, când am dat acea hotărâre de guvern, am spus că este un program excepţional, dacă se va face ceea ce prevede. Acum, la un moment de bilanţ, la care am propus extinderea cu doi ani a acestui program, am constatat că rezultatele au fost bune, dar ar fi trebuit să fie mult mai bune decât au fost”, a spus Cîmpeanu.

Conform acestuia, până în prezent, în baza programului au fost achiziţionate 60.000 de laptopuri care au fost distribuite în şcolile româneşti.

 

Sursă ştiri: AGERPRES

Newsletter

Start your day informed!

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×