Ristretto News 30.06.2021

Min

Legea privind alăptarea în spaţii publice, promulgată

 

 

alaptare
Photo by Dave Clubb on Unsplash

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind alăptarea în spaţiile publice.

Legea prevede că interzicerea în orice mod a alăptării unui copil în spaţiul public sau evacuarea din spaţiul public a unei mame care alăptează un copil constituie contravenţie.

Potrivit actului normativ, constituie contravenţii: evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil; interzicerea, în orice mod, a alăptării în spaţiile publice a unui copil; refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

Contravenţiile prevăzute de proiectul de lege se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană fizică şi de la 1.000 de lei la 2.000 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele împuternicite din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Ministerului Afacerilor Interne sau Poliţiei locale, după caz.

 

 

Modificări privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări de sănătate în cazul persoanelor asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă

 

mita
Photo by Marek Studzinski on Unsplash

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, a anunţat miercuri adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care cuprinde o serie de măsuri privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, menite să vină în sprijinul persoanelor asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă.

Potrivit acestuia, actul normativ prevede reglementări care conduc la echilibrarea veniturilor alocate bugetului Fondului Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) cu costurile reale suportate de fond pentru plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate.

“Una dintre modificările pe care le aduce actul normativ se referă la o modificare a bazei maxime de calcul lunare a indemnizaţiilor, în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri şi se asigură opţional pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate. În cazul acestor persoane, care nu realizează venituri şi se asigură facultativ pentru concedii şi indemnizaţii, modificarea o reprezintă limita valorică, anume se determină baza maximă de calcul lunară, ca media veniturilor brute lunare din ultimele şase luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, iar această limită valorică este trei salarii minime brute pe ţară. În prezent, până la această ordonanţă, limita era de 12 salarii minime brute pe ţară. Un salariu minim brut pe ţară, conform HG 4/2021, este 2.300 de lei. Există o excepţie de la această regulă, şi anume vor fi exceptate persoanele care se asigură opţional pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii pentru maternitate. În cazul acestor persoane, baza maximă de calcul lunară are o limită valorică, în continuare, de 12 salarii minim brute pe ţară, garantate în plată”, a afirmat el, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Adrian Gheorghe a arătat că ordonanţa de urgenţă prevede norme tranzitorii pentru contractele aflate în derulare şi că nu vor scădea indemnizaţiile, ci plafonul maxim până la care se pot asigura aceste persoane.

Reprezentantul CNAS a menţionat că persoanele fizice care nu realizează venituri din salarii se pot asigura opţional în sistem, pe bază de contract, pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii, numai în baza declaraţiei fiscale depuse în vederea plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Adrian Gheorghe a adăugat că noul mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical prevede evaluarea stării de sănătate şi monitorizarea pacienţilor, în vederea recuperării capacităţii de muncă a persoanei asigurate şi reinserţiei socio-profesionale a acesteia. Astfel, medicii curanţi vor întocmi unui plan de urmărire a evoluţiei bolii, iar perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puţin două etape.

El a menţionat că sunt prevăzute şi creşteri de amenzi în cazul persoanelor care intră în concediu medical în mod nejustificat.

 

Orban: Învăţământul dual este o necesitate absolută pentru refacerea învăţământului tehnic şi profesional

 

electrician
Photo by Антон Дмитриев on Unsplash

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a afirmat, miercuri, că învăţământul dual reprezintă “o necesitate absolută” pentru refacerea învăţământului tehnic şi profesional.

“Din păcate, în urmă cu aproximativ 16 ani învăţământul tehnic şi profesional în România a fost pus pe butuci. În această perioadă, de pe băncile şcolilor au început să vină din ce în ce mai puţini oameni pregătiţi, specializaţi în domenii tehnice. Astăzi, este o frână în dezvoltarea României faptul că noi nu am generat din sistemul de educaţie oameni cu pregătire, care să aibă capacitatea la absolvirea unei forme de învăţământ, indiferent că este şcoală profesională, liceu tehnic, să aibă o meserie, să intre pe piaţa muncii şi să aibă şansa de a reuşi în viaţă. Învăţământul dual este o necesitate absolută pentru refacerea învăţământului tehnic şi profesional în România”, a spus preşedintele Camerei, la conferinţa “Învăţământul profesional dual în pandemie”.

El a subliniat că implicarea companiilor private în susţinerea unor forme de învăţământ în care să se poată pregăti meseriaşi este fundamentală.

“La ora actuală dai cu tunul după meseriaşi. Ne confruntăm în gospodăriile noastre, nu găseşti un instalator, nu găseşti un electrician, nu găseşti inclusiv în materie de amenajare a grădinii. Sunt atâtea domenii neacoperite în care e un loc pe piaţă uriaş şi, în timpul acesta, sistemul de învăţământ generează absolvenţi, o parte nu-şi iau bacalaureatul şi nu au o rută de evoluţie în viaţă”, a adăugat Orban.

Preşedintele Camerei a arătat că legislaţia va trebui îmbunătăţită dacă este necesar pentru stimularea implicării mediului privat în susţinerea formelor de învăţământ dual.

“Eu cred că cifra de şcolarizare nu mai trebuie stabilită în funcţie de cadrele didactice, ci în funcţie de cererea de piaţă, de prospecţiunile care există privind evoluţia pieţei, de potenţialii investitori care urmează să vină. (…) Refacerea instructorilor. Trebuie o mai serioasă implicare în evaluare”, a afirmat Orban.

El a subliniat că o mare problemă o reprezintă faptul că absolvenţii învăţământului dual pleacă în străinătate şi a susţinut că trebuie găsite o formă contractuală între companii şi beneficiari.

 

 

Studiu: 72% dintre europeni intenţionează să facă cel puţin o călătorie până la sfârşitul lunii septembrie

 

 

calatorii
Photo by STIL on Unsplash

Interesul europenilor pentru turism este la cel mai înalt nivel, în condiţiile în care 72% intenţionează să călătorească până la sfârşitul lunii septembrie, aproape jumătate (47%) alegând avionul, iar 39% maşina, arată un studiu de profil.

“Studiul CET arată că europenii vor să călătorească mult şi preferă avionul, ceea ce înseamnă că va creşte volumul zborurilor şi indirect va creşte şi numărul evenimentelor legate de zbor. Pasagerii trebuie să fie conştienţi de drepturile lor, să facă alegerea potrivită şi să opteze din timp pentru servicii care îi pot proteja, în cazul în care zborul este anulat, întârzie mult ori apare un incident nedorit, pentru a obţine putea obţine compensaţii”, susţine Katalin Ludvig, CEO Flight Refund.

Un studiu recent realizat de Censuswide arată că tehnologia ar creşte încrederea în călătorii în următoarele 12 luni pentru 80% dintre pasageri. “Mai sunt multe lucruri de făcut în materie de digitalizare a produselor, implementare a plăţilor online şi îmbunătăţire a întregii experienţe online a clientului. Pe de altă parte, flexibilitatea rezervărilor este obligatorie şi se va menţine, cel puţin în anumite sectoare. În 2021, călătorii vor fi interesaţi de transparenţă cu privire la politicile de anulări şi recuperare a banilor, dar şi de opţiuni pentru o nouă rezervare în cazul în care destinaţia lor este supusă unor noi restricţii de călătorie”, a adăugat Katalin Ludvig.

În ceea ce priveşte destinaţia, peste jumătate (51%) îşi propun să călătorească într-o altă ţară europeană, iar 36% să rămână în interiorul graniţelor lor interne. Europenii care călătoresc în străinătate în această vară preferă destinaţiile sudice, cum ar fi Spania, Italia, Franţa, Grecia şi Portugalia pentru următoarea lor călătorie.

Vaccinarea are un impact direct asupra aranjamentelor de călătorie, 54% dintre respondenţi intenţionând să rezerve o călătorie după ce au fost vaccinaţi împotriva COVID-19. Introducerea certificatului digital COVID al UE a fost acceptată de 57% dintre europeni, care consideră că certificatul va facilita planificarea următoarei lor călătorii.

 

Sursă ştiri: AGERPRES

Newsletter

Start your day informed!

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×