Ristretto News 6.07.2021

Min

Camera Deputaţilor: Comisia de muncă a amânat adoptarea unui raport pe proiectul privind educaţia sexuală

 

Educatie sexuală
Photo by Dainis Graveris on Unsplash

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a dezbătut, marţi, proiectul de lege privind introducerea educaţiei sexuale în şcoli, dar a decis amânarea unei decizii în privinţa raportului.

Deputatul PSD Adrian Solomon a propus să se amâne adoptarea unui raport pe acest proiect de lege pe motiv că, până la toamnă, când va începe sesiunea ordinară a Parlamentului, nu va exista nicio şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor în care să fie votată iniţiativa legislativă.

Cu 11 voturi “pentru”, 3 “împotrivă” şi o abţinere s-a decis amânarea raportului. Au votat pentru amânare PSD, PNL şi AUR, singura formaţiune care a susţinut că ar trebui adoptat un raport cât mai repede fiind USR.

Deputatul PSD Adrian Solomon a menţionat că i se pare o idee bună introducerea, printre drepturile copilului, şi pe acela de a beneficia de educaţie sexuală.

Deputatul PNL Mara Calista a menţionat că este o necesitate educaţia sexuală şi sanitară în şcolile din România.

Deputatul AUR Antonio Andruşceac a spus că “marota cu educaţia sexuală care nu este suficient făcută în România şi de aceea avem multe mame minore” este o poveste.

Deputatul USR Cristian Seidler a precizat că dezbaterea pe acest proiect nu trebuie amânată.

 

Valeriu Gheorghiţă: Masca de protecţie rămâne o barieră fizică foarte importantă în limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2

 

white textile on brown wooden table
Photo by Anshu A on Unsplash

Masca de protecţie rămâne o barieră fizică foarte importantă în limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă.

“Deci, mesajele sunt următoarele: o singură doză nu ne protejează şi atunci este nevoie să respectăm schema de vaccinare tocmai pentru a avea beneficii în ceea ce priveşte riscul individual de formă severă, pentru că sunt date care arată că infecţia cu varianta Delta creşte riscul de spitalizare, de două-trei ori, comparativ cu celelalte variante virale, deci riscul de evoluţie către formele severe, ceea ce era anticipat prin faptul că se multiplică într-un ritm mult mai accelerat, comparativ cu celelalte variante virale, ca atare, dacă ne uităm la eficienţa faţă de boala simptomatică, vedem că există un procent de cazuri care nu sunt suficient de bine acoperite şi, atunci, evident că nu avem de unde să ştim de la început cine este protejat şi cine nu este protejat suficient de bine. Tocmai pentru a preveni o creştere a numărului de cazuri, recomandarea este să purtăm, evident, masca de protecţie, pentru că, bun avem opţiunea să nu o purtăm, dar avem aceeaşi opţiune să o purtăm, mai ales atunci când suntem şi participăm la diverse evenimente unde un număr mare de persoane, unde nu se poate respecta foarte bine distanţarea fizică şi nu unde nu există, mai ales când vorbim de spaţii închise, este foarte importantă purtarea măştii de protecţie, mai ales în spaţiile neaerisite”, a afirmat medicul militar.

El a spus că tulpina Delta poate să producă reinfecţii în cazul celor care au fost infectaţi cu noul coronavirus. Gheorghiţă a adăugat că în România se poate înregistra o creştere a numărului de cazuri la sfârşitul lunii august – începutul lunii septembrie.

“Nu ştiu dacă va creşte neapărat numărul copiilor vaccinaţi, dar este cât se poate de evident faptul că sfârşit de august – început de septembrie va reprezenta momentul în care în România vom înregistra o creştere a numărului de cazuri. Este important şi sperăm să ne înşelăm, să nu avem creştere de cazuri, lucrurile să fie cât se poate de bine controlate, însă la acest moment nici rata de acoperire vaccinală şi nici şi rata de trecere prin boală nu ne oferă un nivel suficient de mare de protecţie faţă de iminenţa răspândirii infecţiei cu varianta virală de îngrijorare, Delta”, a mai arătat Valeriu Gheorghiţă.

 

 

Andrei Baciu (MS): Până în momentul de faţă, România a donat 556.800 de doze de vaccin anti-COVID

 

vaccin
www.unsplash.com

România a donat până în prezent 556.800 de doze de vaccin anti-COVID, iar 1.170.000 de doze vor fi vândute către Danemarca, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

“Până acum, România a donat Republicii Moldova, în cinci tranşe, peste 400.000 de doze de vaccin produs de AstraZeneca, la fel Serbiei – 50.400 de doze şi către Ucraina – 100.800 de doze, livrare care este în curs de finalizare. Deci, până în momentul de faţă, România a donat 556.800 de doze de vaccin. Suplimentar, Ambasadei Argentinei i-au fost donate 30 de doze de vaccin, produs de Johnson & Johnson, sprijinul pentru imunizarea lotului Naţionalei de rugby a Argentinei. Iar cu privire la vânzări – a fost finalizat procesul cu Danemarca, căreia îi vom vinde 1.170.000 de doze de vaccin”, a precizat Andrei Baciu.

 

 

Sursă ştiri: AGERPRES

 

 

Newsletter

Start your day informed!

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×