Octombrie roșu – trăim cea mai grea lună de pandemie. Când și cum se va sfârși valul 4?

Min

Pe măsură ce numărul victimelor COVID – 19 crește, tot mai mulți români vor să știe cum și mai ales când se va termina valul 4

Nu vreau să vă plictisesc cu toate statisticile legate de pandemie pe care le menționează televiziunile aproape zilnic. Nici cu analizele care ne avertizează că vom avea un octombrie cumplit – o furtună perfectă cauzată de răspândirea rapidă a virusului, lipsa măsurilor de izolare și ritmul scăzut de vaccinare. Vreau totuși să aflu cât timp poate dura această situație și mai ales dacă există un tipping point, un punct de la care lucrurile devin explozive. Cu alte cuvinte, haideți să vedem când ”ieșim în decor” după ce conducem cu 200 km la oră pe o sosea umedă, plină de curbe.

Știm că pacienții care ajung la ATI sunt admiși numai ce după ies alții pe două picioare sau … cu picioarele înainte. Deci un indicator care în țările occidentale a fost decisiv pentru a trage frâna de mână (să ne amintim de Lombardia in primăvara lui 2020) nu poate fi luat în calcul în cazul nostru. Și atunci, dacă nu sunt introduse măsuri restrictive nici după ce secțiile ATI s-au umplut, care este următorul nivel? Inițial a fost 6 la mie, procent la care școlile s-ar fi închis și evident, multe unități HORECA, pentru că, nu-i așa, nu poți închide școlile și lăsa cârciumile deschise. Acum, nu există nici acest reper și nu știm care este următorul prag. Va fi 10 la mie? 20 la mie?

Dacă nu punem frână, ar putea bolidul cu care gonim spre necunoscut să rămână fără combustibil? Din păcate, nu. Mai sunt câteva milioane bune de români până la imunizarea de masă – ei trebuie să treacă prin boală sau să facă vaccinul – nu există altă variantă. La ritmul actual de vaccinare cumulat cu rata de infectare, mai avem câteva luni bune.

Încotro gonim?

Așadar, nu punem frână și nu rămânem fără benzină. Ce altceva se poate întâmpla? Pe măsură ce numărul morților crește, în timp ce avem parte de alte incendii la secțiile ATI și de  măsuri guvernamentale tot mai greu de înțeles, un sentiment de furie mocnită crește în rândul celor vaccinați. Pentru moment, îi vedem doar pe cei gălăgioși care cer ca școlile să rămână deschise no matter what si să fie ”liberi”. Dar, dacă nu urlă în piață, nu înseamnă că ceilalți nu există. Există, dar pentru moment tac. Dar vor ieși în stradă cu prima ocazie. Poate când va arde următoarea unitate ATI. Sau când vom vedea imagini șocante cu pacienți refuzați în secțiile de terapie intensivă. Sau poate vom vedea un protest al doctorilor. Un incident minor va declanșa la un moment dat o reacție masivă.

Toate celelalte valuri ale pandemiei au fost oprite prin măsuri restrictive. Dacă acestea nu vor fi impuse în curând de guvern, s-ar putea ca guvernul să fie cea mai vizibilă victimă a sa.

 

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×