Otrava din farfurie. Produse bio cu… sodă caustică!

Min

În goana după profit a comercianților, eticheta “bio” ar trebui să reprezinte și o garanție a unei calități superioare. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori a declarat că, în urma unor testări realizate pe numeroase produse bio, s-a constatat că și acestea conțin aditivi și conservanți, produse nocive pentru sănătate!

 

 

Chiar dacă prețul pentru un produs bio poate ajunge și de trei ori mai mare decât al unui alt produs convențional, producătorii nu se sfiesc să utilizeze chimicale care nu au nimic în comun cu agricultura ecologică. Astfel, găsim pe piață, crenvurști bio cu 4 E-uri, sticksuri ecologice cu… sodă caustică sau vafe bio cu margarină!

 

În aceşti crenvurşti bio am găsit patru aditivi alimentari. Aditivii alimentar nu provin din agricultura ecologică. Sunt substanţe chimice. În aceste sticksuri, am găsit sodă caustică, iar aceasta nu provine din agricultura ecologică. În vafe, am găsit acid citric“, a atras atenţia Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, pentru Antena 3.

 

 

Etichete cu capcane

 

Chiar dacă pe eticheta unui produs bio ar trebui să se regăsească doar ingrediente naturale provenite din agricultura certificată, acest lucru, de foarte multe ori, nu se întâmplă. Producătorii mizează pe faptul că foarte puțini dintre consumatori citesc cu atenție etichetele produselor, ascunzându-și astfel chimicalele ce nu ar trebui să se regăsească în rețeta produsului.

 

Printre cele mai des întâlnite E-uri se numără și E-524. Poate numele nu vă spune mare lucru, însă el reprezintă hidroxidul de sodiu. În termeni uzuali, vorbim despre soda caustică, utilizată drept un aditiv pentru brânzeturi și lapte, utilizat în special drept regulator de aciditate. Aceeași substanță care intră în componența săpunului, a unor materiale plastice sau care este utilizată pentru obținerea aluminiului.

 

Margarina este ea însăși un amestesc de uleiuri vegetale îmbogățit cu coloranți, aromatizanți și vitamine sintetice, având o structură moleculară identică cu cea a plasticului. Numeroase studii au demonstrat faptul că este un produs toxic din cauza proceselor de hidrogenare și apoi de inter-esterificare, tocmai pentru că grăsimile sintetice nu pot fi arse de organism și astfel, se depun pe membrana celulară. Ori un produs care are în componența sa margarină, nu poate purta eticheta “bio”.

 

Cuvântul ecologic sau bio duce cu gândul la sănătos. Din păcate, nu întotdeauna se întâmplă acest lucru. Întotdeauna trebuie să citim eticheta produsului şi să nu consumăm niciodată pe termen lung un produs pe a cărui etichetă găsim mai mult de trei E-uri. Consumând în exces astfel de produse, afectăm în primul rând sistemul digestiv, în al doilea rând sistemul imunitar“, spune Florin Bălănică, medic nutriţionist, pentru sursa citată.

 

 

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×