Pâine și circ: dacă n-avem pâine, luați circ

Min

Numai eu am impresia că trăiesc în buclă? Adică, atunci când ați deschis televizoarele și ați văzut că premierul l-a revocat pe ministrul Sănătății, nu ați simțit așa, un pattern? Știam că e o chestiune de timp, dar parcă…

Sigur, pandemia asta a scos la suprafață toate neajunsurile din Sănătate, toate mizeriile și toate scheletele din dulapuri (bine, poate nu chiar pe toate), dar mă întreb de când s-au adunat toate acolo? Să fie de când a venit Voiculescu la minister? Adică eu cred că e mult mai ușor de distrus decât de construit, dar nu cred că omul ăsta, oricât de „capabil” ar fi el, a distrus un sistem viabil în doar câteva luni. Putregaiul era acolo de multă vreme.

Bad timing

Și știți cum e? O recoltă e bună dacă atunci când are nevoie de apă, plouă, dacă atunci când are nevoie de căldură, iese soarele, dacă atunci când e perioada de polenizare, bate vântul. Cam așa și cu miniștrii. Vlad Voiculescu a avut neșansa să prindă o perioadă tulbure. Nu zic că e perfect. Departe de mine gândul, dar de nu era pandemia, să aflăm că nu sunt locuri suficiente la ATI, că nu avem aparate de oxigen, că nu sunt măști și dezinfectanți în spitale (chiar și în perioada pre-pandemie), eu cred că VV făcea o carieră frumușică în minister.

Și mai cred că e rușinos, după ce spui sus și tare că îți susții miniștrii, că demiterea nu este rezolvarea, că aștepți rezultatele anchetelor pentru a-i trage la răspundere pe vinovați, alegi the easy way: hai să scăpăm de ăsta micu’ din frunte, să închidem gura poporului! Să le dăm circ, cum ar veni.

Și ne-au dat. Urmează Arafat.

Mândră-i corabia…

Ce-ar fi, dragii noștri aleși, dacă în loc să demiteți și să numiți miniștri la câteva luni, de ochii lumii, ați căuta soluții. Sau le-ați implementa pe alea deja găsite. E risipă de timp, de bani și de vieți omenești.

Iar noi? Noi cu ce ne-am ales? Cu un pic de circ și cam atât. Oare asta vrem? E tot ce putem să cerem? Demiteri pe bandă, vinovați trași în țeapă și ne liniștim? Doar nevoia de răzbunare ne arde în piept?

Aștept cu nerăbdare să văd ce aduce bun această demitere. Poate ritmul de vaccinare va înflori, poate paturi la ATI vor apărea ca ciupercile după ploaie, poate vor pica din cer bani pentru aparatură medicală perfomantă, să nu mai moară oamenii sufocați din cauza aparatelor de oxigen înfundate. Poate vor răsări din pământ, din iarbă verde, spitale pentru bolnavii non-COVID, ignorați în ultima vreme și trimiși acasă, să aibă grijă de ei cine o putea.

Și mai am o curiozitate: cum pandemia asta nu se dă dusă, cam cât credeți că va rezista noul ministru al Sănătății pe scaun? Lansăm un pariu? Cine se bagă?

 

Cristina Manea este jurnalist de televiziune și presă scrisă, comunicator și om al cetății conectat la realitățile zilei. Ea filtrează zilnic știrile cele mai tari și le pune în Coffee News și Ristretto News, exclusiv pentru cititorii democracymania.com.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×