Parcarea din Lidl (1)

Min

Am ales să încep seria articolelor postate de mine pe acest website cu Analiza situației “Parcarea din Lidl” deoarece a fost cel mai accesat articol din 2019 pe RaduTurcescu.ro

Enjoy !

 

Edit ( 26 Noiembrie 2019 ) : 

Avem un nou incident, parcarea din Lidl 2.0. Te invit să citești despre ce este vorba aici.

 

Incidentul din Februarie 2015 : 

”Parcarea din Lidl” a generat un adevărat scandal în mediul online. Se pare că mașina unui bătrân cu handicap ar fi fost blocată de către o companie de pază. Situația pare destul de stupidă, iar detalii poți citi în fotografia de mai jos. 

Scandalul ”Parcarea din Lidl”

Scandalul ”Parcarea din Lidl”

PARCAREA DIN LIDL ȘI REACȚIA OPINIEI PUBLICE 

În mediul online, oamenii au reacționat extrem de agresiv, atât la adresa Lidl, cât și la adresa companiei de pază. Poziția este normală întrucât atinge câteva componente specifice problemelor de reputație : 

  1. Victima a fost cineva mai slab…decât ei.

Poate principalul motiv pentru care oamenii au fost atât de supărați ( și mă includ aici ) este faptul că  scandalul ”parcarea din Lidl” a avut un protagonist care nu merita : o persoană în vârstă, cu handicap, ce se îndrepta spre un cabinet medical. 

”S-au luat de unul mai slab decât ei” este un motiv extrem de puternic întrucât oamenii se asociază cu victima și cu povestea acesteia. 

  1. Se tot întâmplă să vedem mașini parcate aiurea 

Locuiesc vis-a-vis de un Lidl. Și da, în fiecare zi văd mașini parcate aiurea, văd cum un singur autovehicul ocupă 3 locuri de parcare, văd cum mașinile sunt parcate peste noapte, văd mașini parcate chiar la intrare ( că de, vrem să parcăm cât mai aproape domnule…). 

Scandalul ”parcarea din Lidl” relatează o situație ciudată : deși de foarte multe ori vedem mașini parcate aiurea, problema era fix la mașina bătrânului cu handicap. 

Mai mult decât atât, locurile destinate persoanelor cu handicap sunt blocate cu un lanț, nefiind foarte clar cine ar trebui să îndepărteze lanțul respectiv. 

  1. Lipsa implicării angajaților Lidl 

S-a vorbit despre faptul că angajații Lidl să hizileau la fereastră, în timp ce bătrânul se ruga să-i fie deblocată mașina. 

Mai mult decât atât, cei care au asistat la scandalul ”parcarea din Lidl” au strâns bani pentru a debloca mașina bătrânului. 

  1. Lipsa empatiei 

Avem și comportamentul angajaților companiei de la pază. Deși au fost rugați, atât de bătrân, cât și de cei care au asistat la situație, aceștia au dat dovadă de o serioasă lipsă de empatie, refuzând să deblocheze mașina bătrânului. Abia după ce au primit suma aferentă, au deblocat mașina. 

Această lipsă de empatie a înfuriat multă lume. 

 

PARCAREA DIN LIDL ȘI REACȚIA LIDL


 

Comunicarea Lidl a început prin ”vom face tot posibilul să evităm astfel de situații în viitor…”, idee urmată de ”este un caz izolat…” Această abordare nu va calma niciodată opinia publică sau, simplu spus, calmarea emoțiilor negative. Ce înseamă că vom face ce putem să evităm astfel de situații ? Mai exact, ce ? Concret, pași…? Crisis Management ( sub nicio formă ) nu înseamnă doar o comunicare publică. 

O gestionare corectă a unei crize presupune o serie de acțiuni, urmate de o comunicare publică. Dacă înțelegem acest șir corect, vom putea proteja reputația. Dacă nu înțelegem acest șir corect, șansele de a proteja reputația scad considerabil. 

Apoi, contează prea puțin dacă este un caz izolat sau nu…E suficient să se întâmple o dată…

Lidl a încercat să explice de ce locurile destinate persoanelor cu handicap erau blocate cu un lanț. Nu a fost foarte clar cine ar fi trebuit să înlăture lanțul. Și contează mult prea puțin…

Din punctul meu de vedere, Lidl a dovedit extrem de puțină compasiune sau înțelegere. În schimb, comunicarea a părut centrată spre a ”ne salva pielea”. Ce putem face să demonstrăm că suntem nevinovați ? 

 

Între timp, probabil forțați de neîncetarea reacțiilor negative,  reprezentanții Lidl au anunțat că s-au întâlnit cu bătrânul și că suma de deblocare i-a fost restituită. O abordare mai ok, care probabil nu ar fi venit dacă incidentul s-ar fi calmat după prima reacție. De asemenea, din moment ce comunicatul era semnat de Lidl România, nu este foarte clar cine s-a întâlnit cu bătrânul : brand-ul Lidl, întreaga organizație, câțiva reprezentanți etc. 

 

Scandalul ”parcarea din Lidl” a demonstrat, încă o dată, 2 lucruri foarte importante : 

  • Empatia reprezintă ingredientul-cheie
  • Este important să ne pregătim anterior crizei

 

CUM TE POT AJUTA ?

Din calitate de consultant strategic de PR, te pot ajuta să influențezi opinia publică și să :

 

Aruncă o privire pe fiecare dintre link-urile de mai sus și hai să povestim. Intră pe raduturcescu.ro și programează o sesiune de consultanță gratuită.

 

Permanent alături de tine,

Radu

 

 

 

Foto

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×