Peste 1 milion de contracte de muncă au fost suspendate și încheiate de la începutul stării de urgență

Min

Potrivit datelor publicate într-un comunicat de presă de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și dat publicității pe 2 aprilie, peste un milion de contracte de muncă au fost încheiate sau suspendate de la declararea stării de urgență în România. 16%din totalul contractelor de muncă existente în România. 

 

862.577 era numărul contractelor individuale de muncă suspendate (aferente șomajului tehnic) înregistrate joi la Inspecția Muncii, în timp ce numărul contracte încheiate se ridica la 173.834. Cu alte cuvinte, totalul se ridică la 1.036.391 de contracte de muncă ce nu mai sunt active de la debutul stării de urgență, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Dacă luăm în considerare faptul că pe 16 octombrie 2019, ministrul de atunci, Marius Budăi declara în ședința de bilanț existau un număr de 6.465.354 contracte de muncă aferente unui număr record de 5.609.060 salariați activi, nu mai puțin de 16% din totalul contractelor de muncă au încetat sau au fost suspendate. 

 

Citește și:

Sorry. No data so far.

 

 

Dintre cele 862.557 aferente șomajului tehnic, un număr de 239.279 de contracte erau în industria prelucrătoare, 171.454 în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 115.080 în hoteluri şi restaurante.

Totodată, dintre cele  173.834 de contracte ce au fost încheiate, 34.273 erau în comerţul cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 30.200 erau în industria prelucrătoare, iar 21.431 în domeniul construcţiilor. Acest lucru va genera o creștere a ratei șomajului care  în luna februarie 2020 a avut același nivel cu cel înregistrat în luna precedentă, de 3.9%, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

 

Cererile pentru șomaj tehnic pot fi depuse între  1 și 10  aprilie

 

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a anunțat printr-un comunicat de presă că  începând cu 1 aprilie, pot fi depuse cererile și declarațiile pe propria răspundere în vederea obținerii sprijinului oferit de Guvern, pe perioada stării de urgență, sub forma șomajului tehnic. Astfel, depunerea documentelor, pentru pentru perioada  16-31 martie 2020, se face între 1-10 aprilie. În cel mult 15 zile ar trebui să ajungă banii la companii, iar acestea au termen 3 zile ca să-i vireze angajaților. La celelalte categorii profesionale, care nu pot munci din cauza epidemiei, banii ajung direct, în maximum 10 zile.

Astfel, angajatorii vor transmite online Agențiilor Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), fiecare în județul în care are sediul social, documentele necesare pentru obținerea fondurilor de la stat în vederea acoperirii salariilor/veniturilor angajaților lor care se află în șomaj tehnic. Fiecare AJOFM are o adresă de email dedicată pentru preluarea documentelor: numelejudet@anofm.gov.ro (ex: braila@anofm.gov.ro).

Totodată, angajatul în șomaj tehnic va primi 75% din din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, și în perioada de șomaj tehnic îi vor fi achitate  CAS, CASS și impozitele aferente, informează Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

 

Ce documente trebuie să depună cei care doresc să obțină sprijinul acordat de stat:

 

Documentele necesare, care se depun și se procesează online sunt:

-cerere;

-declaratie pe proprie răspundere;

-lista cu angajații care intră în șomaj tehnic.

 

Angajatorii sau angajații care doresc să obțină informații suplimentare cu privire la acordarea șomajului tehnic, pot apela: 021/4444-000, număr cu tarif normal.

 

Tot de miercuri, 1 aprilie 2020, se pot transmite către Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) documentele necesare pentru obținerea fondurilor/sprijinului financiar de la stat pentru acoperirea veniturilor următoarelor categorii afectate de criza COVID 19:

1. – PFA – uri;

    – Întreprinderi individuale;

    – Întreprinderi de familie;

    – Profesii liberale.

2. Sportivii, respectiv cei cu contracte de activitate sportivă, antrenorii, arbitrii etc.

3. Persoanele fizice cu drepturi de autor și drepturi conexe (ex. scriitori, compozitori, fotografi, artiști plastici)

Condiția de bază pe care aceste categorii de persoane trebuie să o îndeplinească pentru a beneficia de sprijinul financiar de la stat este întreruperea activității ca urmare a stării de urgență determinată de COVID 19.

 

Documentele care trebuie depuse:

– Cerere;

– Declarație pe proprie răspundere;

– Alte acte ce pot ajuta în soluționarea solicitării (ex: extras de cont bancar).

 

Persoanele care doresc să obțină informații suplimentare privind obținerea sprijinului acordat de stat prin ANPIS, pot apela următoarele numere de telefon: 0786.59.46.87; 0786.56.09.30; 0786.56.09.22; 0786.16.95.92; 0786.39.39.86, iar adresele de email din fiecare județ, unde pot fi trimise documentele pot fi găsite aici.

Ministrul Muncii a precizat că în această perioadă nu se vor face controale, dar ulterior beneficiarii vor fi verificați prin sondaj, mai ales că o parte din bani vor fi obținuți din fonduri europene

 

Pentru a facilita depunerea documentelor, Guvernul lansează platforma online aici.gov.ro

 

Platforma aici.gov.ro oferă, ca primă funcţionalitate, posibilitatea ca toate persoanele juridice din România să transmită către reprezentanţele judeţene ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţelor de Muncă (ANOFM) cererea pentru solicitarea şomajului tehnic potrivit OUG nr. 30/2020 modificată prin OUG nr. 32/2020. Astfel, obiectivul platformei este de a realiza eficientizarea și tehnologizarea proceselor de comunicare la nivel național, astfel încât toate instituţiile publice din România să fie înrolate într-un sistem digital capabil să răspundă solicitărilor cetăţenilor în format electronic, într-un timp cât mai scurt, se arată într-un comunicat al Autorității pentru Digitalizarea României.

 

platforma șomaj

 

La începutul săptămânii viitoare, platforma va oferi şi instrumente necesare plăţii indemnizaţiei pentru alţi profesionişti, cooperatişti şi structuri sportive sau persoane fizice care au obţinut venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturi conexe, afectaţi prin instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României.

Platforma online a fost lansată de către Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, în parteneriat cu Aurachain, Asociaţia pentru Tehnologii Avansate, Bithat şi Telekom. Aceasta serveşte drept intermediar pentru înregistrarea documentelor adresate instituţiilor publice care nu au un sistem propriu de registratură online.

 

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×