Petiție pentru reducerea numărului de parlamentari la 300

Min

Data publicării: 5 sept. 2019

Organizator: Democracy Mania

Categorie: Legislativ, Politic

Semnături: 2982

Trebuie să fii autentificat pentru a putea semna petiţia.

Aproximativ 8 milioane de români au votat în cadrul Referendumului organizat în 2009 pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 și pentru Parlamentul unicameral, demonstrând astfel voința poporului. Însă, profitând de faptul că referendumul a fost consultativ, rezultatul lui nu a fost aplicat nici până în prezent. Ba mai mult, a fost ignorat de aleși cu bună știință.

Oare cum ar fi fost dacă și-ar fi restructurat singuri posturile? Integri. Ori tocmai integritatea lipsește cu desăvârșire atunci când vorbim despre respectarea unui vot democratic.

 

Contextul politic din 2009

Referendumul din 22 noiembrie 2009 a fost inițiat de Traian Băsescu, președinte al României la acea vreme. Motivația acestuia a fost că cele două schimbări propuse prin referendum ar duce la eficientizarea Parlamentului și la reducerea cheltuielilor de funcționare a aparatului de stat. Ori în 2009, Parlamentul era format din 471 de deputați și senatori. Aproape câți sunt în prezent.

Rezultatul a arătat astfel: 77,78% dintre cei prezenţi la urne s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% în favoarea reducerii numărului de parlamentari. Participarea a fost de 50,95% din numărul total al alegătorilor, adică 9.320.240 de persoane, număr suficient pentru ca referendumul să fie declarat valabil. Pentru a fi validat, era nevoie de prezența la urne a unui procent de 50%+1 din numărul total de alegători înscriși pe liste.

Ulterior, prin Hotărârea nr. 37 din 26 noiembrie 2009, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, confirmând rezultatele acestuia. Hotărârea ar fi trebuit să fie prezentată într-o şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind definitivă şi general obligatorie. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi.

 

Care ar fi fost normalitatea

Întrucât conform Constituției României, poporul își exercită suveranitatea atât prin reprezentanții aleși în Parlament, cât și direct, prin referendum, Parlamentul este obligat să acționeze în sensul dat de rezultatul înregistrat. Pentru trecerea la Parlament unicameral ar fi fost necesară modificarea Constituției, procedură care se validează printr-un alt referendum. În schimb, reducerea numărului de parlamentari ar fi trebuit să se facă prin lege organică, inițiată și adoptată în Parlament și promulgată de șeful statului.

Ba mai mult, de atunci, la Parlament au fost depuse trei proiecte de lege menite să pună în aplicare una dintre schimbările votate în 2009. Două dintre ele au fost respinse. Nici nu ne mirăm de ce. Singura care a supravieţuit, inițiativa deputatului PMP Eugen Tomac, urmează să își primească votul final în plenul Camerei Deputaților, după ce a trecut tacit de Senat în septembrie 2018! Însă de atunci, nicio veste! Oare va avea soarta celorlalte două? Întrebare retorică.

 

Ce se întâmplă astăzi

În momentul de față, în Parlament avem 465 parlamentari. Concret, avem 136 de senatori și 329 de deputați, doar cu 6 mai puțin decât existau în 2009! Fiecare deputat reprezintă 73.000 de locuitori, iar norma de reprezentare a unui senator este, în prezent, de 168.000 de locuitori.

Reducerea numărului de parlamentari la 300, mai precis, la Senat să fie maximum 100 de persoane, iar la Camera Deputaților să fie maximum 200 de persoane, ar însemna ca norma de reprezentare pentru Cameră ar urma să fie de 101.000 de locuitori pentru un mandat de deputat şi de 203.000 de locuitori pentru un senator. Nu ne-ar deranja asta, nu?

petitie-300-parlamentari
Sursă foto: Digi 24

Cât ne costă un parlamentar. Din bani publici, bineînțeles

Pe durata mandatului, parlamentarii primesc o indemnizaţie lunară care se calculează în funcţie de salariul minim pe economie. Ca atare, indemnizaţia a fost majorată de la 1 ianuarie 2019, în urma creşterii de la 1.900 la 2.080 lei.

La această indemnizație se adaugă suma forfetară, diurnele, dar și decontările pentru cazare și transport. Astfel se ajunge ca suma lunară ce revine unui parlamentar să depășească 20.000 de lei. Înmulțiți, doar din curiozitate, suma cu 465 parlamentari și veți constata, cu stupoare, că statul cheltuiește lunar din bani publici 9.300.000 lei doar pentru întreținerea celor 465 de parlamentari.

Dacă ar rămâne doar 300, din punct de vedere financiar, statul ar face o economie de 3.300.000 lei lunar, adică aproximativ 700.000 euro, pe care i-ar putea utiliza pentru dotarea spitalelor, înființarea de noi creșe și grădinițe sau investiții în infrastructură. 700.000 de euro pe luna, adica 8.400.000 euro pe an! Vi se pare chiar atât de puțin?

 

În plus…

referendum-300-parlamentari
Sursă foto: facebook

Având în vedere că peste 90% dintre cetățenii care s-au prezentat la Referendumul din 2009 au cerut cu hotărâre un Parlament cu mai puțini membri, un Parlament mai curat și mai competent, voința lor a fost călcată în picioare de parlamentarii cărora le este teamă că își vor pierde pozițiile privilegiate.

 

Articolul 2 din Constituția României este cât se poate de clar, precizând, la alineatul 1 că “Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum“ iar la alineatul 2 că  „Nici un grup și nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu“. Cu alte cuvinte, doar poporul îi poate sancționa pe cei aleși. Ori acest lucru l-a făcut deja, însăși Curtea Constituțională admițând cu unanimitate de voturi, prin Decizia nr.682 din 27 iunie 2012, că referendumul din 2009 trebuie respectat întrucât e vorba de suveranitatea poporului .

 

Or, susțin magistrații de la CCR în decizia lor, referendumul, „indiferent de caracterul său – decizional sau consultativ – cum este cazul referendumului național din anul 2009, reprezintă o modalitate de exercitare a suveranității naționale.“ Și, pentru a fi cât se poate de clari, judecătorii de la CCR fac referire în decizia lor la același Articol 2 din Constituție pe care deja l-am menționat.

Totodată, actul emis de CCR precizează că „Nici nu ar fi admisibil într-un stat de drept ca voința populară, exprimată cu o largă majoritate (în cazul de față, 83,31% dintre voturile valabil exprimate), să fie ignorată de reprezentanții aleși ai poporului“. Oare?

 

Ce e de făcut? Semnează petiția pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 de membri!

Având în vedere că în 2009, aproape 8 milioane de români și-au exprimat clar voința prin vot democratic, cerem reducerea numărului de parlamentari la 300, așa cum s-a decis în cadrul referendumului. Credem cu tărie că această instituţie – referendumul – nu trebuie aplicată selectiv şi că voinţa cetăţenilor trebuie respectată. Avem nevoie de un Parlament de 300 de membri care să ne reprezinte interesele, nu doar să acționeze spre binele propriu, așa cum au demonstrat deja de aproape 10 ani încoace. Referendumul nu este un simplu sondaj de opinie, nu este doar un exercițiu formal, ci reprezintă însăși voința poporului. Ori ea trebuie respectată.

Haideți să le demonstrăm încă o dată aleșilor că ei sunt meniți să ne reprezinte și implicit să respecte decizia noastră, a celor mulți. Semnați și acum această petiție și trimiteți-o tuturor celor care mai cred în democrație! Doar împreună putem reuși. Însă pentru a reuși este nevoie de perseverență și de o voință de fier. Ori ce poate fi mai tare decât însăși voința poporului?

Sursă cover foto : Agorapress

 

Propune subiectul unei petiții! Semneză și alte petiții active!

Listă semnături

Şi tu poţi propune o petiție!

Click aici
Viorica Dancila

Crezi că doamna Viorica Dăncilă s-a angajat „pe bune” la Banca Națională a României?

Pe data de 18 mai 2021, presa a anunțat că doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, fost europarlamentar din partea Partidului Social Democrat, fost prim-ministru al României și fost candidat la alegerile prezidențiale din partea PSD, va ocupa un post de consultant la Banca Națională a României. Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilier personal al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, doamna Dăncilă „nu e consiliera Guvernatorului ci este consultant în Departamentul Economie Verde. Pent...

8 Voturi
referendum

Petiție privind eliminarea pensiilor speciale

9 miliarde lei pe an trebuie să scoată statul din buzunar pentru a achita pensiile speciale care se acordă unor categorii de foști angajați, potrivit informațiilor furnizate de către Ministerul Finanțelor cu referire la anul care tocmai s-a încheiat. 8 miliarde de lei au fost utilizate pentru plata pensiilor militare de stat și 1 miliard pentru pensiile de serviciu. Suma depășește inclusiv bugetele unor ministere, așa cum este cel al Justiției cu 4,6 miliarde de lei alocați în 2...

137 Semnături
petiţie

Spune “Stop!” defrișărilor de pădure! Semnează petiția!

 În România, suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în ultimii ani, ajungând în prezent la 27.5%. Astfel, ne aflăm sub media de 33% a Uniunii Europene și sub capacitatea și optimul calculat de 45%. În fiecare minut dispar în lume suprafețe enorme de pădure: echivalentul a 30 de terenuri de fotbal, iar impactul ecologic pe care o astfel de acțiune are asupra planetei este covârșitor. Datele provin din evaluarea imaginilor prin satelit, fiind publicate în cadrul proie...

1988 Semnături
petiţie
2 Comentarii
Cele mai noi
Cele mai vechi Cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Mihaela-Poenaru
2 ani acum

Ne sfidează pe noi oamenii de rând cu salariile și pensiile lor nesimțite… Aș vrea să trăiască și ei cu salariul minim pe economie și să locuiască cu chirie… Să văd ce își permit să mănânce?

georgetabuhoci
3 ani acum

Mai putini deputati si marirea pensiilor oamenilor de rand care au lucrat la CAP si alocatiilor copiilor pentru a li se putea cumpara strictul necesar referitor la inceperea noului an scolar

Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
2
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×