Petiție privind eliminarea pensiilor speciale

Min

Data publicării: 6 ian. 2020

Organizator: Democracy Mania

Categorie: Legislativ, Politic, Social

Semnături: 137

Trebuie să fii autentificat pentru a putea semna petiţia.

9 miliarde lei pe an trebuie să scoată statul din buzunar pentru a achita pensiile speciale care se acordă unor categorii de foști angajați, potrivit informațiilor furnizate de către Ministerul Finanțelor cu referire la anul care tocmai s-a încheiat. 8 miliarde de lei au fost utilizate pentru plata pensiilor militare de stat și 1 miliard pentru pensiile de serviciu. Suma depășește inclusiv bugetele unor ministere, așa cum este cel al Justiției cu 4,6 miliarde de lei alocați în 2019 sau al Culturii cu doar 970,447 milioane lei, suma de aproape 9 ori mai mică! 

 

Context actual

 

“Considerat un segment privilegiat, dar și extrem de controversat, pensiile de serviciu din România, denumite generic și pensii speciale, reprezintă punctul nevralgic al sistemelor de pensii, din cauza dimensiunii lor financiare, vârstei la care se acordă precum și regulilor de stabilire și acordare a pensiei” consideră prof. univ. dr. Felicia Cornelia Macarie și Liliana Someșan în lucrarea “Pensiile speciale în România – de la necesitate la abuz”. Ceea ce stârnește tot mai multe controverse este faptul că pe măsură ce anii trec, tot mai multe categorii profesionale sunt adăugate drept beneficiare ale sistemului, încălcându-se astfel principiul contributivității care asigură echitatea sistemelor de pensii. Cu alte cuvinte, este încălcat însuși principiul fundamental care stă la baza ideii de pensie: contributivitatea la sistem ca rezultat al propriei munci.

 

Spre deosebire de celelalte categorii de pensii, pensiile de serviciu au fost gândite să se acorde acelor categorii profesionale care presupun un grad mare de expunere la pericole, la uzură fizică și riscuri, la obligații și interdicții. De asemenea, s-a avut în vedere și o formă de compensare a constrângerilor la care este expusă persoana pe tot parcursul desfășurării activității. Acest lucru a fost reglementat în baza unor legi speciale croite special pentru a favoriza unele categorii profesionale

 

Însă discrepanța evidentă între diversele tipuri de pensii care se acordă drept un beneficiu pe lângă pensia calculată în urma muncii prestate, reprezintă o ofensă adusă tuturor celor care au contribuit ani de-a rândul la un sistem centralizat de pensii, tocmai pentru a putea duce la bătrânețe o existență decentă.

 

petitie pentru eliminarea pensiilor speciale
Sursă foto: gazetanord-vest.ro/

 Ce înseamnă concret pensiile speciale

 

Peste 180.000 de oameni au beneficiat în 2019 de pensii speciale, în creștere de la 148.000 câți beneficiau în 2018 de aceste retribuții. Cea mai mare pensie specială se ridică la aproape 74.000 de lei, retribuția fiind acordată unui fost magistrat. Dacă pensia ar fi fost dată în baza contribuției plătite la sistemul asigurărilor sociale de-a lungul carierei sale, acesta ar fi primit aproximativ de 4.000 lei.

 

Astfel, de exemplu, la nivelul lunii iunie 2019, în plată erau 187.480 de pensii speciale dintre care 9.312 de serviciu și 178.168 militare.

 

Conform datelor existente în expunerea de motive a legii inițiate de fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici privind impozitarea pensiilor speciale, în România, din totalul de 9.312 pensionari,  10 persoane beneficiază de pensie de serviciu de peste 40.000 de lei, 162 peste 30.000 de lei, 1.817 peste 20.000 de lei, 4.046 peste 10.000 de lei, 5.818 au peste 6.000 de lei.

 

În timp ce un pensionar care a muncit o viață întreagă, trebuie să se descurce cu aproximativ 1.200 lei lunar!

 

Pensia medie în cazul unor legi speciale:

 

– 18.150 de lei – judecători și procurori

– 10.869 de lei- personal aeronautic

– 7.744 de lei – Curtea de conturi

– 4.446 de lei – funcționar public parlamentar

 

sume pensii speciale oct 2019
Sursă foto: www.cnpp.ro

Ce este dreptul la pensie și cum se obține el?

 

În România există trei mari categorii de pensionari clasificați după tipul activității, astfel:

  1. pensionari ai sistemului public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale;
  2. pensionari beneficiari de pensii de serviciu (speciale); și
  3. pensionari beneficiari de pensii militare de stat (speciale).

 

Ceea ce diferențiază cele trei categorii de pensionari constă în aplicabilitatea sau nu a principiului contributivității și implicit a modului de stabilire a pensiei, acel venit de care ar trebui să se bucure beneficiarul de pensie la ieșirea din activitate. Însă în cazul celor trei categorii de pensionari, nu se poate vorbi de principii unitare pe care se organizează sistemele de pensii. Chiar dacă sunt categorii diferențiate prin statute și legi speciale, pensiile militare de stat beneficiază de un tratament aproape similar cu pensiile de serviciu, în ceea ce privește reducerile de vârstă sau modul de calcul.

 

Cum se justifică necesitatea pensiilor speciale

 

 Există locuri de muncă încadrate în condiții deosebite în care este imposibil să lucrezi până la 65 de ani, cum ar fi magistratura, aviația, sistemul militar, mineritul. Dar despre câți mineri ați auzit că beneficiază de pensii speciale de peste 10.000 lei lunar?

 

Pentru categoriile menționate, nu este vorba despre contributivitate și redistribuire, de susținere intergenerațională sau de egalitate de șanse în fața legii, ci despre „un drept garantat de stat (art. 1 din Legea nr. 223/2015), sau de asigurarea unui nivel de trai decent” conform Constituției României, alin. 1, art. 47). Însă nu toți pensionarii ar trebui să se bucure de un trai decent fără a trăi permanent cu grija zilei de mâine?

 

În prezent, în România există aproape 5,2 milioane de pensionari, care câștigă, în medie, aproape 1.250 de lei pe lună. Chiar dacă din septembrie 2020, va avea loc o majorare a pensiilor, indicele urmând să ajungă la 1.775 lei, diferența rămâne uriașă!

 

Pentru astfel de condiții de muncă au fost instituite măsuri cu „caracter stimulativ datorită modului de determinare a cuantumului pensiei, în raport cu salariul, respectiv cu solda avute la data ieșirii la pensie” se specifică în Decizia Curții Constituționale nr. 20/2000.

 

petitie_eliminare_pensii_speciale

 

Beneficiari și tipuri de pensii de serviciu acordate în România

 

Dreptul la pensiile de serviciu este acordat următoarelor categorii de beneficiari:

  1. Judecători, procurori, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție șipersonalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilieri de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi, conform Legii nr. 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor.

 

  1. Personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pelângă acestea (prevăzut la art. 3 alin 2), personalul de specialitate criminalistică și personalul care ocupă funcții auxiliare de specialitate criminalistică, precum și tehnicienii criminaliști din cadrul parchetelor – conform Legii nr. 130/2015 pentru completarea Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor –

 

  1. Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă, conform Legii nr.83/2015.

 

  1. Membrii corpului diplomatic și consular al României, conform Legii nr. 216/2015, audreptul pe lângă pensia de serviciu și la pensia pentru limită de vârstă din sistemul public, după cum reglementează art. 6 alin. 1 din lege.

 

  1. Auditorii Curții de Conturi a României conform Legii nr. 7/2016 și Deciziei CCR297/2012 beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă dovedesc o vechime de 14 ani în cadrul Curții de Conturi.

 

Pe lângă toate aceste categorii, de la 1 ianuarie 2020 primarii, viceprimari şi șefii consiliilor județene care au deţinut astfel de funcţii începând cu anul 1992 şi s-au pensionat deja pot depune până în primăvară cererile pentru acordarea unor indemnizaţii suplimentare pensiilor, al căror cuantum poate fi şi de 7.000 lei pe lună.

 

Această indemnizaţie se poate cumula cu orice alt tip de pensie şi se calculează în raport cu veniturile pe care le încasează în prezent primarii, viceprimarii, vicepreşedinţii sau preşedinţii Consiliilor Judeţene. Cu alte cuvinte, începând de anul acesta, efortul bugetar va fi mult mai mare pentru susținerea tututor acestor retribuții, prin simplul fapt că o nouă categorie de persoane va beneficia lunar de niște sume considerabile.

 

Pensiile militare de stat, deși beneficiază și ele de un tratament distinct din punctul de vedere al vârstelor de pensionare și al modului de calcul față de pensiile din sistemul public, nu sunt încadrate în categoria pensiilor de serviciu deși sunt reglementate și ele de legi speciale.

 

petitie_eliminare_pensii_speciale
Sursă foto: obiectiv.info

Cine plătește pensiile speciale

 

Pensiile speciale se plătesc din bugetele MAI, MApN și SRI (pensiile militare), Ministerului Muncii (pensiile de serviciu) și Parlamentului (indemnizațiile senatorilor și deputaților). Însă tot acest efort financiar este suportat din banii noștri, ai tuturor!

 

Problema de bază a acestor retribuții este că ele reprezintă o flagrantă nedreptate într-o societate în care pensionarii de drept de-abia își duc zilele de pe azi pe mâine. O societate dominată de sărăcie care își permite să risipească 9 miliarde de lei anual doar pentru pensionarii săi de lux.

 

 

În condițiile în care există deja în dezbaterea Parlamentului o inițiativă legislativă inițiată de PNL pe această temă, cerem eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, militari, polițiști, funcționari publici cu statut special, funcționari publici parlamentari, membri ai corpului diplomatic și consular al României, ai Curții Constituționale, primari, viceprimari și președinți ai Consiliilor Județene și pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România.

 

Acest lucru ar contribui la ștergerea inechității sociale hrănite constant de către proprii aleși, ar reprezenta un gest de normalitate într-o societate bolnavă și totodată ar elimina sentimentul de frustrare provocat de acordarea discreționară a unor retribuții exorbitante.

 

Semnează petiția și ia atitudine! Acum este momentul!

 

Propune subiectul unei petiții! Semneză și alte petiții active!

Listă semnături

Şi tu poţi propune o petiție!

Click aici
Viorica Dancila

Crezi că doamna Viorica Dăncilă s-a angajat „pe bune” la Banca Națională a României?

Pe data de 18 mai 2021, presa a anunțat că doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, fost europarlamentar din partea Partidului Social Democrat, fost prim-ministru al României și fost candidat la alegerile prezidențiale din partea PSD, va ocupa un post de consultant la Banca Națională a României. Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilier personal al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, doamna Dăncilă „nu e consiliera Guvernatorului ci este consultant în Departamentul Economie Verde. Pent...

8 Voturi
referendum
petitie

Petiție pentru includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO

România mai are timp doar până la 31 ianuarie să pună subiectul pe lista de discuție a Comitetului Patrimoniului UNESCO. Dacă acest termen expiră, țara noastră trebuie să treacă din nou prin tot procesul – îndelungat – de depunere a candidaturii. Însă vor reuși autoritățile să ducă procedura la bun sfârșit sau vor lăsa iarăși interesele obscure să primeze?   Saga dosarului Roșia Montană   Subiectul Roșia Montană a fost ani de-a rândul unul f...

7 Semnături
petiţie

Spune “Stop!” defrișărilor de pădure! Semnează petiția!

 În România, suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în ultimii ani, ajungând în prezent la 27.5%. Astfel, ne aflăm sub media de 33% a Uniunii Europene și sub capacitatea și optimul calculat de 45%. În fiecare minut dispar în lume suprafețe enorme de pădure: echivalentul a 30 de terenuri de fotbal, iar impactul ecologic pe care o astfel de acțiune are asupra planetei este covârșitor. Datele provin din evaluarea imaginilor prin satelit, fiind publicate în cadrul proie...

1988 Semnături
petiţie
1 Comentariu
Cele mai noi
Cele mai vechi Cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Lungu-Nicu
1 an acum

Buna ziua romani,poporul roman este saracit din cauza acestor jefuitori de tara si neam,ma refer la talharii care iau aceste pensii speciale,care dupa cum poate unii dintre dumneavoastra stiti ca sunt total ilegale,ele sunt un mare furt din banul public !!! In continuare doresc sa va instiintez pe unii dintre d-vstra,ca din cauza banilor,a neajunsurilor,unii dintre noi isi pun capat zilelor,altii ajung la dementa,samd.Ex : Oameni care se arunca in fata metroului,oameni care se arunca de la etaj toate aceste exemple de-a lungul timpului din pacate au fost date ca stiri pe diferite canale TV.Retineti un aspect real 100000 de… Citește mai mult »

Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
1
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×