Poveste cu fake news despre vaccinare și părinții noștri, vulnerabili la manipulări

Min

Mesajul era unul destul de îngrijorător. De fapt, suna cam prea îngrijorător. De curiozitate, am zis să îl citesc până la capăt.

Suna exact așa: „ATAC DE CORD. De ce se poate muri de vaccin. Posibile cauze: MICROTROMBII – leziuni microvasculare la creier, inimă, ficat și rinichi. STUDIU remis autorităților SUA, valabil și pentru cele din România”. Mesajul avea un link către un articol dintr-o publicație nu foarte cunoscută. În mod normal, dacă ar fi fost vorba de o postare pe Facebook, aș fi ignorat-o. Poate chiar l-aș fi raportat pe autor. Doar că nu primisem asta pe Facebook, Instagram sau TikTok. Mesajul venise pe mail.
L-am primit pentru că fusesem adăugat unui grup de distribuitori frenetici de mailuri, mai toți de vârsta a treia, în care sunt incluși și părinții mei. Părinți care s-au gândit că ar fi o idee excelentă să mă adauge și pe mine. Grupul respectiv e un fel de Clubhouse din epoca de piatră (trebuie să te adauge un cunoscut în lista de distribuție) în care se circulă la nesfârșit între membri diverse mesaje „utile”. Unele sunt scrise ca în anii ‘90 dacă ar fi să ne luăm după cum arată. Subiectele sunt cât se poate de variate – Cele mai frumoase orașe din lume, Beneficiile cepei (?!), Pentru o stare de bine, Secretele creierului. În schimb, altele sunt cât se poate de actuale, de pildă glumele COVID.

Fake news „sub radar”

Printre toate aceste mailuri circulate și recirculate își fac loc și mesaje precum cel cu care începe această poveste. Ele nu apar pe radarul site-urilor care monitorizează fenomenul fake news, nu sunt semnalate ca atare de nicio persoană cu credibilitate din spațiul public, inclusiv de oficiali care se ocupă de comunicarea în pandemie. Nu știm că aceste mesaje există, pentru că ele circulă doar în comunități precum cea din care fac parte și părinții mei. Și oare ce fel de oameni citesc astfel de mailuri? Ei bine, cei de vârsta părinților mei, cu siguranță. Au ratat revoluția social media, dar se simt foarte încrezători în email. Este Facebook-ul lor. Primesc mesaje de la prieteni, foști colegi de muncă, foști colegi de școală. Persoane în care au încredere. Iar mesajele, de ce să fie false? La urma urmei, nu este adevărat că Parisul este cel mai frumos oraș din lume, iar ceapa este foarte bună pentru sănătate?

Ținta mesajelor: audiențele vulnerabile

Într-o perioadă când veștile despre viabilitatea unor vaccinuri fac deschidere de jurnal, nu e de mirare că o informație despre problemele provocate de un vaccin sau chiar mai multe este una extrem de importantă. În mod normal, un astfel de mesaj pe Facebook ar fi fost foarte comentat și, în funcție de bula în care te afli, crezut sau ignorat. Dar, pe grupul de email, a fost citit măcar subiectul mailului. Undeva, într-un colț al minții unui cititor, a încolțit o idee. Că vaccinurile nu sunt atât de sigure. Că pot omorî oameni. Au spus și la televizor. Nu contează că la sfârșitul lunii aprilie niciunul dintre cele patru vaccinuri occidentale aprobate de autoritățile sanitare din SUA, UK și UE nu a fost retras de pe piață din cauză că ar fi periculos pentru sănătatea oamenilor. Da, în cazul a două dintre ele lista efectelor secundare a fost lungită. Dar nu există vreo dovadă științifică potrivit căreia „vaccinurile omoară”. Contează doar că, undeva în cotloanele cele mai întunecat ale internetului, s-a scris că vaccinurile produc leziuni vasculare. Din păcate, astfel de mesaje cu „știri” despre pericolul vaccinurilor erodează încrederea unui segment vulnerabil, cel al seniorilor. Și, tot din păcate, astfel de mesaje sunt foarte greu de combătut, pentru că circulă în medii închise.

Cum punem „diagnosticul” de știre falsă

Așa cum spuneam, articolul menționat apare într-o publicație puțin cunoscută, dar amatoare de diseminarea fake news, a teoriilor conspiraționiste și a propagandei ruse. Acesta ar fi primul semnal de alarmă. Apoi, articolul face referire la o poziție scrisă a unui doctor, NU la un studiu clinic efectuat pe un eșantion reprezentativ de pacienți. De fapt, „studiul” este un material de mai puțin de două pagini! Iar autorul opiniei este medic pediatru (nu infecționist, nu pneumolog, nici măcar cardiolog) din SUA, în condițiile în care vaccinurile împotriva COVID-19 nu se administrează copiilor!
Și totuși, o postare despre îngrijorările unui medic american a devenit o știre distribuită masiv într-un grup vulnerabil din România. Globalizarea fake news funcționează ireproșabil, nimic de zis. În cazul părinților mei, „știrea” nu a avut efect. I-am programat la vaccin și au făcut ambele doze. De data asta am avut noroc.

Despre

Sorin Barariu este jurnalist și comunicator, cu o experiență bogată în televiziune și presa scrisă. Consultant în PR pentru branduri importante, este un consumator de media implicat în analiza acestui domeniu.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×