Povestea a două străzi gemene, dar cu ”destine” opuse și ce spune ea despre buna guvernare

Min

În nordul Bucureștiului, în Ilfov, orașele satelit Chitila și Mogoșoaia sunt practic unite pe câțiva kilometri de șosea. Cum mergi dinspre fosta șosea de centură pe un drum cu sens unic ajungi la un moment dat să ai Chitila pe trotuarul din stânga străzii și Mogoșoaia pe cel din dreapta. La un moment dat, o stradă lungă care vine dinspre lacul Mogoșoaia intersectează drumul nostru și continuă, cu alt nume în Chitila. Aici începe povestea noastra.

În dreapta, în Mogoșoaia, drumul este pietruit, nu asfaltat, și este așa de mai bine de un deceniu. Pe marginea drumului cresc bălării, nici vorbă de trotuar sau canalizare. Pare o stradă tipică unei zone defavorizate, poate Valea Jiului, poate un sat pierdut din Bărăgan. Dar casele pe care le vezi de-a lungul lui nu sunt de chirpici. Sunt din alt film. Mari, înalte, cu terase generoase și grădini frumoase. Proprietarii lor sunt contribuabili de top la bugetul local și probabil cel național. Din păcate pentru ei, se pare că nu prea primesc infrastructura la care ar avea dreptul. Mai ales că vorbim de un orășel bogat, Mogoșoaia, destinație preferată a multor români cu dare de mână care și-au construit în zonă case.

În stânga s-a putut, dar în dreapta „n-a mers

Dacă te uiți din același punct în stânga, peisajul este cu totul diferit. Strada Astronomului din Mogoșoaia devine strada Fagului în Chitila. În afară de un nou nume, strada a primit și asfalt, canalizare, trotuare și cabluri electrice și de internet îngropate, nu atârnate de stâlpi, ca peste drum. Casele seamănă extrem de mult unele cu altele pentru că proprietarii lor nu au voie să încerce modele mediteraneene, alpine sau orice altă fantezie, așa cum se găsesc în Mogoșoaia. Pe scurt, în stânga s-a putut, dar în dreapta „n-a mers”.

Dar lucrurile arată diferit și dincolo de cele doua străzi surori. În Mogoșoaia, locurile virane abundă, ieșirile în strada principala sunt rare, iar asfaltul este o raritate – acesta este modelul consacrat mai peste tot în jurul Bucureștiului. În partea stângă, la fiecare două case, există o stradă asfaltată și cu trotuar, casele respectă (cu câteva excepții, că altfel nu eram în România) același design.

Tu știi ce mai face primarul tău?

Pe măsură ce lăsăm în urmă problemele legate de pandemie, e timpul să vedem ce mai fac și “aleșii” locali. La urma urmei, PNRR e doar o promisiune acum, fondurile europene sunt consumate cu lingurița, iar priceperea primarilor poate face diferența dintre un oraș din lumea a treia sau unul cu adevărat european. Presa acoperă marile teme urbane din București, poate mai semnalează aberații imobiliare în jurul Capitalei sau despre depozitele de gunoi ilegale, dar cam atât.

Între timp, fără multă publicitate, primarii semnează ordine de investiții, concesionează servicii publice și cheltuiesc fonduri însemnate pentru comunitate. De interesul și competența lor depinde dacă strada pe care ți-ai construit casa de vis pentru familia ta va primi asfalt în timpul vieții tale, dacă parcul tău preferat este îngrijit sau arată ca o junglă sau dacă școala la care îți trimiți copiii are pereții crăpați.

Poți să ne spui aici, la Democracy Mania, ce mai face primarul tău. Așa putem să comparăm performanțele edililor din orașe/comunități comparabile ca mărime și buget. Din păcate, puțini dintre noi ne putem uita în stânga sau dreapta pe o stradă și vedea clar ce primar își face treaba și care nu.

Newsletter

Start your day informed!

Şi tu poţi scrie articole pe Democracy Mania!

Click aici
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
Abonează-te!
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră.
ABONEAZĂ-TE
Fii primul care află ce este nou pe platforma noastră
Dacă ai talent la scris, eşti creativ şi ai ce povesti şi altora, alege să devii contributor Democracy Mania!
0
Spune-ne aici ce crezi despre acest subiect.x
()
x

Pune Democracy Mania pe ecranul principal al telefonului

Adauga pe ecranul principal
×